Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
13.2 C
Athens
HomeΚόσμοςΕργο τέχνης βουτηγμένο στο χρυσό: Κυνηγοί θησαυρών λένε πως βρήκαν το Κεχριμπαρένιο...

Εργο τέχνης βουτηγμένο στο χρυσό: Κυνηγοί θησαυρών λένε πως βρήκαν το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο της Ρωσίας

Το πράσινο φως για τις έρευνες σε ένα γερμανικό σύστημα σπηλαίων για την αναζήτηση θησαυρών ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων, από το ρωσικό Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο, που λεηλατήθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έδωσαν οι αρχές της χώρας.

Ένα τρίο ηλικιωμένων εξερευνητών – ο ομοιοπαθητικός Λέονχαρντ Μπλουμ, 73 ετών, ο επιστήμονας Γκούντερ Έκαρντ, 67 ετών και ο ειδικός στο γεωραντάρ Πίτερ Λοχρ, 71 ετών – είναι πεπεισμένοι πως το χαμένο κεχριμπαρένιο δωμάτιο των Ρώσων Τσάρων βρίσκεται κάτω από τους λόφους Hartenstein κοντά στη Δρέσδη.

Οι επιστήμονες του Τρίτου Ράιχ χρησιμοποίησαν το σύμπλεγμα των σπηλαίων κατά τη διάρκεια του πολέμου- αλλά τα αρχεία όλων των αντικειμένων που μεταφέρθηκαν εκεί εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τα τοπικά αρχεία.

- Advertisement -

Ο Λοχρ χρησιμοποίησε ραντάρ για να ανιχνεύσει τυχόν παγίδες υπόγειας κίνησης και φαίνεται πως έπεσε επάνω σε ένα σύστημα καταφυγίων κάτω από το έδαφος.

Σκάναρε τον λόφο τον Σεπτέμβριο αφού ισχυρίστηκε πως μια «αξιόπιστη πηγή» το 2001 του είπε για το χώρο που βρίσκεται ο χαμένος θησαυρός.

Τα αρχοντικά της Κηφισιάς άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό!Εικόνες μιας άλλης,υπέροχης εποχής!


«Το κρησφύγετο είναι υπόγειο κάτω από μια σιδηροδρομική γραμμή, όπου τον Απρίλιο του 1945 ένα τρένο από το Königsberg αναγκάστηκε να σταματήσει» δήλωσε. Το  Königsberg, τώρα Καλίνιγκραντ που ανήκει στη Ρωσία, ήταν παλιά πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας, όπου είχε αποθηκευτεί κάποτε το κεχριμπαρένιο δωμάτιο. Ο Λοχρ, ισχυρίζεται επίσης πως έχει αποδείξεις ότι ο θησαυρός που κάποτε ανήκε στον τελευταίο μονάρχη της αυτοκρατορικής Γερμανίας, ο Κάιζερ Βίλχελμ ΙΙ που εξορίστηκε στον Ολλανδία το 1918 μετά την ήττα του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αποθηκευμένος στο ίδιο σημείο.

Όπως είπε ο Έκαρντ: «Ανακαλύψαμε σε ένα δέντρο ίχνη από χαλύβδινα συρματόσχοινα που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά κιβωτίων. Οι μετρήσεις των γεωραντάρ αποκαλύπτουν ένα σύστημα μυστικών σηράγγων κάτω από το ίδιο σπήλαιο».

Κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από κεχριμπάρι, χρυσό και πολύτιμους λίθους, το κεχριμπαρένιο δωμάτιο ήταν ένα αριστούργημα μπαρόκ τεχνικής και θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος θησαυρός τέχνης του κόσμου.

Η αξία του εκτιμάται ότι φτάνει τα 255 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, λέγεται πως όταν άναβαν και τα 565 κεριά στην αίθουσα, αυτή φωτιζόταν και έλαμπε σαν φλογερός χρυσός. Αλλά τα ίχνη του πού θα μπορούσε να βρίσκεται αποτελούσαν μυστήριο.

Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: Μύθος η ακουστική του (;)

Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο παρουσιάστηκε στον Πέτρο τον Μέγα το 1716, από τον βασιλιά της Πρωσίας. Αργότερα η Αικατερίνη ανέθεσε μια νέα γενιά τεχνιτών να διακοσμήσουν το δωμάτιο και το μετέφερε από το χειμερινό ανάκτορο στην Αγία Πετρούπολη στη νέα θερινή της κατοικία στο Τσαρτσκόγιε Σέλο, έξω από την πόλη.

«Όταν το έργο τελείωσε, το 1770, το δωμάτιο ήταν εκθαμβωτικό» έγραψαν οι ιστορικοί τέχνης Κονσταντίν Ακίσα και Γκριγκόρι Κοζλόβ. «Φωτιζόταν από 565 κεριά που το φως αντανακλούσε στην ζεστή χρυσή επιφάνεια του κεχριμπαριού και έλαμπε στους καθρέφτες, το χρυσό και τα ψηφιδωτά».

Τα γερμανικά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούλιο του 1941 το έκλεψαν και το μετέφεραν πίσω στο Ράιχ. Μετά τον πόλεμο, το δωμάτιο έγινε το El Dorado της Κεντρικής Ευρώπης, μια αναζήτηση που ενθουσίασε τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς.

Λεπτομέρεια από το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο. Φωτογραφία: wikipedia.org

Πηγή:  iefimerida.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,045LikesLike
88,608 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ