Τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι ιδανικά για τις σύντομες αποδράσεις κι εκδρομές τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού είναι πολύ κοντά, προσφέρουν επιλογές για όλα τα γούστα και είναι ιδανικά για οικογένειες, ζευγάρια, παρέες, κλπ. Η Ύδρα όμως, ένα από τα ομορφότερα νησιά για αμέτρητους λόγους, προσφέρει ηρεμία και μέγιστη απόλαυση του τοπίου και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της και τον χειμώνα.
Το travelstyle σάς παρουσιάζει 4+1 λόγους γιατί η Ύδρα είναι μαγική και τον χειμώνα. Οπότε δεν έχετε παρά να την βάλετε στη λίστα σας για τα επόμενα ταξίδια μετά την πανδημία, ακόμα κι αν δεν έχει καλοκαιριάσει.
Η υπέροχη αρχιτεκτονική
Η “Αρχόντισσα” του Αργοσαρωνικού είναι κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τι λιμάνι της. Τα σπίτια στο νησί, με το τετράγωνο σχήμα και τις σκεπές με τα κεραμίδια βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Αυτό αποτυπώνεται και στη δουλειά του μεγάλου Υδραίου καλλιτέχνη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.
Η αρχιτεκτονική του νησιού υπενθυμίζει με υπερηφάνεια στους επισκέπτες του σήμερα τη σπουδαία ναυτική παράδοση του νησιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αρχοντικό που στεγάζει την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Πολύ κοντά θα συναντήσετε και το εντυπωσιακό Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (IAMY) και κάντε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία, στο οποίο εκτίθενται σπουδαία έργα ζωγραφικής.
Η “ερωτική” σχέση του νησιού με τις τέχνες
Η Ύδρα αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για τους λάτρεις των τεχνών, γεγονός που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται στο νησί εκθέσεις τέχνης και καλλιτεχνικά δρώμενα προσδίδοντας στην Ύδρα μια έντονη πολιτιστική ταυτότητα. Σπουδαίας σημασίας είναι το ΄Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ στα παλιά Σφαγεία του νησιού που φιλοξενεί στον εκθεσιακό του χώρο σημαντικές καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, εκθέσεις και πρότζεκτ τέχνης. Μεγάλο ρόλο στην καλλιτεχνική άνθηση του νησιού παίζει και το Hydra School Project, μια πρωτοβουλία του Δημήτρη Αντωνίτση, καθώς και το Hydra Workshop, μια πανέμορφη μικρή γκαλερί δίπλα στο κτίριο Καλών Τεχνών.
Ο διακριτικά κοσμοπολίτικος χαρακτήρας
Η Ύδρα έχει καταφέρει να προσελκύει το ενδιαφέρον μιας πιο “εκλεπτυσμένης” μερίδας ταξιδιωτών. Σε αντίθεση με άλλα ελληνικά νησιά, έχει αποφύγει τον υπερτουρισμό και το χαρακτηρισμό ως ένα νησί για διασκέδαση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 ήταν παγκοσμίως γνωστό για τα πάρτυ του, ωστόσο σήμερα η νυχτερινή ζωή στην Ύδρα είναι ήπια. Το νησί διατηρεί μια διακριτικά κοσμοπολίτικη αύρα, διαθέτοντας όμορφα μπαρ και φιλοξενώντας πριβέ πάρτυ σε σπίτια και ιστιοπλοϊκά, ενώ το νησί παραμένει ρομαντικό και προσηλωμένο στη σπουδαία ιστορία του. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού.
Οι φανταστικές γειτονιές, ιδανικές για περπάτημα
Ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσει κανείς την πραγματική ταυτότητα ενός μέρους είναι να το περπατήσει. Εξερευνήστε τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις γραφικές γειτονιές της Ύδρας περπατώντας. Κάντε μια στάση για φαγητό και φωτογραφίες στην Υδρονέτα και τη Σπηλιά. Αν έχετε χρόνο, επισκεφτείτε με σκάφος το Μπίστι κι εξερευνήστε το σπήλαιο στην παραλία του Αγίου Νικολάου.
Τα μοναστήρια & οι εκκλησίες της Ύδρας
Όπως κάθε ελληνικό νησί, έτσι και η Ύδρα είναι διάσπαρτη από θρησκευτικά προσκυνήματα ξεχωριστής ιστορικής σημασίας που προσελκύουν ντόπιους και επισκέπτες. Θα τα βρείτε σε ειδυλλιακά σημεία με πανοραμική θέα ή στο κέντρο των οικισμών.
Ιερός Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ιστορικό Μοναστήρι, ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα, και νυν Καθεδρικός Ναός της Μητρόπολης του νησιού, βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού και αποτελεί το κόσμημα της Ύδρας. Από ιστορικές πηγές, η πρώτη ίδρυση τοποθετείται πριν από το 1655, ενώ αρχικά ήταν γυναικεία Μονή και εν συνεχεία μετετράπη σε ανδρώα. Ο Ναός σήμερα είναι Μουσείο Τέχνης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το εντυπωσιακό μαρμάρινο Τέμπλο, τα δυο μαρμάρινα καμπαναριά, τον πολύτιμο πολυέλαιο που κοσμείται με τις κεφαλές των Λουδοβίκων της Γαλλίας. Στους χώρους του Μοναστηρίου, στεγάζεται το Δημαρχείο της Ύδρας και το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό μουσείο. Στο προαύλιο επίσης, βρίσκεται και ο τάφος του Λάζαρου Κουντουριώτη. (Τ. +30 22980 54071)
Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούρβας
Η Μονή βρίσκεται απομονωμένη στο άγονο βραχώδες οροπέδιο της Άνω Ζούρβας, σε υψόμετρο 180μ. στο ανατολικό άκρο της Ύδρας. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες η ιερά εικόνα της Παναγίας βρέθηκε το 1776 μέσα σε σπήλαιο κοντά στο κτήμα του Ελ. Γιαννίκη ο οποίος και ίδρυσε το Μοναστήρι. Η πρόσβαση γίνεται με καΐκι ή θαλάσσιο ΤΑΧΙ, αλλά είναι προσβάσιμη και με τα πόδια με ανάβαση που διαρκεί περίπου 45΄. (Τ. +30 22980 52715)
Προφήτης Ηλίας
Η διαδρομή προς τη Μονή συνίσταται για την πανοραμική θέα στην Ύδρα, καθώς βρίσκεται στο ψηλότερο βουνό του νησιού, το Έρως, σε υψόμετρο 588μ. Ιδρύθηκε το 1813 από Αγιορείτες μοναχούς και διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη. Εδώ φυλακίστηκε για 4 μήνες, το 1825, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί. (Τ. +30 22980 52540).
Αγίας Ευπραξίας
Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο περίπου 500μ., με θαυμάσια θέα στην Ύδρα και ανάμεσα σε μια κατάφυτη έκταση. Ιδρύθηκε το 1819 και ήταν από την αρχή γυναικεία Μονή και είναι ξακουστή για τα όμορφα εργόχειρα των γυναικών που μονάζουν εκεί τα οποία μπορείτε να αγοράσετε. (Τ. +30 22980 52484).
Αγίας Ματρώνας-Αγίας Τριάδας
Σε απόσταση τουλάχιστον 40 λεπτών από την παραλία της Ύδρας, βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα στην Ύδρα, κοντά στον Μύλο, ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα. Η Μονή Ματρώνας απέχει 15 περίπου λεπτά από την Αγία Τριάδα, είναι γυναικεία και ιδρύθηκε το 1865. (Τ. +30 22980 52552 & +30 22980 51553)
Άγιος Νικόλαος
Ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα είναι και η γυναικεία Μονή στο ύψωμα του βουνού Ομπόρι πάνω από τον όρμο της Λιμνιώνιζας, η ίδρυση της οποίας προσδιορίζεται κατά το έτος 1675 από Σκιαθίτη Ιερομόναχο. Είναι βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο και εικόνες σπουδαίας βυζαντινής τέχνης του 17ου αιώνα. (Τ, +30 22980 52551)
Απολαύστε επίσης το μοναδικό επεισόδιο από τις ΕΙΚΟΝΕΣ του Τάσου Δούση και ταξιδέψτε στη μαγευτική Ύδρα.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr: