Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
8.7 C
Athens
HomeΑσίαΧρώματα και αρώματα στα παζάρια της Κωνσταντινούπολης

Χρώματα και αρώματα στα παζάρια της Κωνσταντινούπολης

Η κουλτούρα των κατοίκων μοιάζει αρκετά με τη δική μας, όπως και η κουζίνα τους. Πολλά μπαχαρικά αλλά και μυρωδικά, κάνουν τη γαστρονομική μας εμπειρία στην Πόλη μοναδική.

Σχετική εικόνα

- Advertisement -

Παρόλα αυτά, χρειάζεται μια μικρή προσοχή διότι συνηθίζουν να κάνουν τα πιάτα τους αρκετά «βαριά». Όπως και να έχει, αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για να ταξιδέψετε στην Κωνσταντινούπολη (μετά την απόλυτη εμπειρία χαμάμ).

Παρακάτω παραθέτουμε τα έξι πιο ενδιαφέροντα παζάρια της πόλης, για να έχετε μία ολοκληρωμένη εμπειρία.

Kapali Çarşi (Μεγάλο Παζάρι)

2

Μια από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες αγορές σε όλο τον κόσμο είναι το Μεγάλο Παζάρι, στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην περιοχή Sultanahmet, και η κατασκευή της ξεκίνησε το 1455, ενώ ολοκληρώθηκε το 1460. Παρόλα αυτά, την τελική της μορφή την έλαβε στις αρχές του 17ου αιώνα. Στους 61 δρόμους στη συνοικία Fatih, απλώνονται περίπου 5.000 μικρά μαγαζιά με εκατομμύρια εμπορεύματα.

Στο Μεγάλο Παζάρι θα βρείτε πολύχρωμα φανάρια και ιδιαίτερα κεραμικά, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία σε χαλιά, υφάσματα και διακοσμητικά χώρου. Επιπλέον, εάν καταφέρετε να μη χαθείτε στα λαβυρινθώδη δρομάκια του, θα βρείτε δερμάτινα ρούχα και τσάντες για τα οποία φημίζεται η Πόλη. Το παζάρι αυτό έχει 22 πύλες εισόδου και εξόδου, ενώ είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρετε να το γυρίσετε όλο σε μια ημέρα.

Παζάρι μπαχαρικών (ή αλλιώς Αιγυπτιακή Αγορά)

3 copy

Σε απόσταση που μπορείτε να περπατήσετε από το Μεγάλο Παζάρι, υπάρχει το αιγυπτιακό παζάρι των μπαχαρικών στην περιοχή Eminönü. Η υπαίθρια αυτή αγορά λειτουργεί από το 1664 έως και σήμερα, καθημερινά από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, ενώ εκεί θα βρείτε τα πιο ιδιαίτερα τούρκικα σουβενίρ που μπορείτε να φέρετε πίσω: Τα μπαχαρικά! Πρόκειται για έναν ζωντανό παράδεισο για κάθε λάτρη της μαγειρικής, αλλά μπορείτε επίσης, να αγοράσετε και διάφορα λουκούμια, έλαια και αποστάγματα.

Εκείνο που θα σας μαγνητίσει στην Αιγυπτιακή Αγορά είναι το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ που αναμειγνύεται με εκείνες των τσαγιών και των βοτάνων.

Παζάρι Fatih Çarşamba

4

Ακριβώς πίσω από το τζαμί Fatih, βρίσκεται η υπαίθρια αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλαντικών και ξηρών καρπών, η οποία λειτουργεί μόνο κάθε Τετάρτη. Η περιοχή Fatih Çarşamba είναι αρκετά παραδοσιακή, για αυτό και δεν την επισκέπτονται τουρίστες αλλά μόνο ντόπιοι. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί να μην σας κλέψουν οι μικροπωλητές δίνοντάς σας διαφορετικές τιμές από τις κανονικές. Όμως, αυτή είναι και η μαγεία της συγκεκριμένης αγοράς, διότι έτσι θα νιώσετε πως είστε πραγματικοί ταξιδιώτες.

Παζάρι βιβλίων Sahaflar

5 copy

Αυτό το παζάρι απευθύνεται κυρίως σε Τούρκους αγοραστές, καθώς δύσκολα θα βρείτε εμπορεύματα που να μπορείτε να πάρετε πίσω στη χώρα σας. Παρόλα αυτά, τα παλιά βιβλία έχουν άλλη χάρη, ειδικά στην περιοχή Beyazit, στον μικρό παράδεισο κάθε βιβλιοφάγου.

Η αλήθεια είναι πως τα βιβλία είναι κάτι που δύσκολα θα βρείτε στα υπόλοιπα παζάρια της Πόλης, έχουν όμως το ιδιαίτερο κοινό τους. Το συγκεκριμένο παζάρι φιλοξενείται σε μία καταπράσινη και κατάφυτη «όαση» ανάμεσα στο Μεγάλο Παζάρι και το τζαμί Beyazit και δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα, ενώ στα μέσα του 20ού αιώνα ήταν το στέκι εξαιρετικών ποιητών, συγγραφέων και ακαδημαϊκών.

Παζάρι Arasta Bazaar

6

Ένα από τα πιο μικρά παζάρια της Κωνσταντινούπολης είναι το Arasta και βρίσκεται κοντά στο τζαμί Sultan Ahmed. Φημίζεται για τα λαμπερά του κοσμήματα, τα ιδιαίτερα κεραμικά του, τα άψογα υφάσματα και κυρίως τη μεγάλη ποικιλία που έχει σε χαλιά.

Το πιο… οικολογικό κρουαζιερόπλοιο

Παζάρι Bakirköy

7

Ένα αρκετά μεγάλο παζάρι εκτείνεται κάθε Σάββατο στην ακτή του Μαρμαρά και διοργανώνεται από πωλητές διάφορων χωρών. Εκεί μπορείτε να βρείτε παπούτσια σχεδιαστών, κοσμήματα, βιολογικά προϊόντα και λίγο-πολύ τα πάντα, ενώ μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά Gözleme (πιτάκια με τυρί και μαϊντανό).

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,024LikesLike
88,571 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ