Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
9.3 C
Athens
HomeΠελοπόννησοςΝομός ΑχαΐαςΈνα χωριό... σταρ του σινεμά: Βρίσκεται στην Αχαΐα και έχουν γυριστεί εκεί...

Ένα χωριό… σταρ του σινεμά: Βρίσκεται στην Αχαΐα και έχουν γυριστεί εκεί 3 ελληνικές ταινίες! (Photos)

Ένα χωριουδάκι-κόσμημα, χτισμένο στα βάθη ενός καταπράσινου φαραγγιού. Ένα τραίνο που φήμες λένε ότι κάνει τέσσερις φορές τη μέρα την ομορφότερη διαδρομή τραίνου στην Ελλάδα. Ένα μονοπάτι που ελίσσεται δίπλα στις ράγες του, οδηγώντας τα βήματα των πεζοπόρων του πάνω από 49 γεφυράκια και κάτω από επιβλητικά βράχια που αγγίζουν τον ουρανό.

Η Ζαχλωρού είναι κτισμένη 5 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, στα βάθη του φαραγγιού του Βουραϊκού –από το όνομα του ποταμού που το διασχίζει, αν δε σας λέει κάτι θα είναι επειδή το ξέρετε ως φαράγγι του Οδοντωτού, από το όνομα του τραίνου που κάνει την ίδια διαδρομή.

- Advertisement -

Είναι ένα κουκλίστικο χωριό, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε φουντωτά πλατάνια, μηλιές και καρυδιές, και το κελάρυσμα του ποταμού ακριβώς δίπλα στον κεντρικό του δρόμο να παρέχει το μόνιμο soundtrack.

Η εντυπωσιακότερη εικόνα της, όμως, είναι τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού που υψώνονται γύρω της, δημιουργώντας την αίσθηση του φυσικού καταφυγίου.

Το τοπίο αυτό δεν άφησε ασυγκίνητους σκηνοθέτες παλιότερων εποχών. Στην Κάτω Ζαχλωρού, έχουν γυριστεί σκηνές από τις ταινίες «ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας», η «Γκόλφω» αλλά και η «Αστέρω», με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Στις ράγες του Οδοντωτού

Σημείο αναφοράς του χωριού, και κέντρο των πάντων, εν είδη πλατείας, είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός όπου σταματά ο Οδοντωτός κάθε λίγες ώρες.

Ένα πέτρινο «σπιτάκι» με τη ρετρό πινακίδα του που γράφει «Ζαχλωρού» από τη μία πλευρά και «Μέγα Σπήλαιο» από την άλλη, μερικά παγκάκια στο προαύλιό του, και δύο ταβερνάκια που απλώνουν τα τραπέζια τους γύρω του.

Οκτώ φορές τη μέρα, η άφιξη του τραίνου, από την σιδερένια γέφυρα που περνά πάνω από τον Βουραϊκό, είναι το απόλυτο γεγονός: Παιδάκια τρέχουν πίσω από τα βαγόνια, φωτογραφικές μηχανές επιστρατεύονται για να πιάσουν το τραινάκι στην καλύτερη γωνία κάτω από τα κλαδιά των πλατανιών, επιβάτες της τελευταίας στιγμής τρέχουν από τις ταβέρνες για να προλάβουν μία θέση δίπλα σε παράθυρο.

Ο Οδοντωτός ξεκινά από τα Καλάβρυτα και διασχίζει το φαντασμαγορικό φαράγγι μέχρι να φτάσει στο Διακοφτό, μετά από περίπου μία ώρα.

Εναλλακτικά –ή συμπληρωματικά, αν ενθουσιαστείτε από τη διαδρομή και αποφασίσετε ότι είναι κρίμα τέτοια τοπία να τα απολαμβάνετε μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου, όσο όμορφο κι αν είναι αυτό– το φαράγγι μπορείτε να το διασχίσετε και με τα πόδια.

Η διαδρομή ακολουθεί τις ράγες του τραίνου, που με την σειρά τους ακολουθούν την πορεία του ποταμού, και είναι εύκολη, αν και μεγάλη, για αρχάριους πεζοπόρους. Για να την διασχίσετε ολόκληρη, από τα Καλάβρυτα ως το Διακοφτό, θα υπολογίσετε περί τις έξι ώρες.

Αν θέλετε να κάνετε μόνο ένα τμήμα, ξεκινώντας από την Ζαχλωρού, εμείς θα ψηφίζαμε να κινηθείτε με κατεύθυνση προς Καλάβρυτα (δεξιά, κοιτώντας προς τον σταθμό από τον κεντρικό δρόμο).

Το μονοπάτι εδώ βρίσκεται πιο κοντά στο ποτάμι, περνά από στενότερα σημεία του φαραγγιού και διασχίζει φαντασμαγορικά τοπία.

Ξεμακραίνοντας (λίγο) από το χωριό

Αν και είναι εξαιρετικά πιθανό να «κολλήσετε» στη Ζαχλωρού και να μη θέλετε να την απαρνηθείτε, η περιοχή γύρω της είναι γεμάτη βόλτες και αξιοθέατα που αξίζουν όσο από τον χρόνο σας μπορείτε να τους αφιερώσετε.

Πέρα από τα Καλάβρυτα (για τα οποία θα μάθετε τα πάντα εδώ) με το άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό τους και τα δύο ξακουστά μοναστήρια της περιοχής, την Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη Ζαχλωρού, τρεις ακόμα στάσεις που αξίζει να κάνετε είναι οι εξής:

Σπήλαιο των Λιμνών

Μοναδικό στο είδος του σπήλαιο, με δεκατρείς φυσικές λίμνες «απλωμένες» σε τρεις ορόφους.

Το ύψος του σπηλαίου είναι επιβλητικό (η οροφή βρίσκεται 30 μέτρα πάνω από το έδαφος) και οι ημιφωτισμένες διαδρομές του ελίσσονται πλάι σε παράξενους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών –μια μέδουσα εδώ, ένα κάστρο με τους πύργους του εκεί.

Η επισκέψιμη διαδρομή εκτείνεται σε μήκος πεντακοσίων μέτρων (από τα σχεδόν δύο χιλιόμετρα που έχουν εξερευνηθεί και μένει να αξιοποιηθούν).

Πλανητέρο

Οι πηγές του ποταμού Αροάνιου διασχίζουν ένα δάσος με αιωνόβια πλατάνια που μοιάζει μαγεμένο –ειδικά αυτή την εποχή, που στρώνεται με ένα παχύ «χαλί» από πορτοκαλοκίτρινα φύλλα.

Δίπλα του, δύο ξακουστά πεστροφεία-ιχθυοτροφεία σερβίρουν την φημισμένη πέστροφα της περιοχής, συγκεντρώνοντας πλήθη πεινασμένων επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα.

Άνω και Κάτω Λουσοί

Στο δρόμο από τη Ζαχλωρού προς το Σπήλαιο των Λιμνών, θα συναντήσετε δύο χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές δύο αντικριστών λόφων.

Στους γραφικούς Κάτω Λουσούς, μια επίσκεψη αξίζει ο επιβλητικός πύργος των Πετμεζαίων, οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821.

Λίγο έξω από το χωριό, βρίσκονται τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος Ημερησίας, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον κάμπο.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,016LikesLike
88,557 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ