Δείτε τα διασημότερα από τα έργα των πιο γνωστών αρχιτεκτόνων.Περιζήτητοι και πολυβραβευμένοι αρχιτέκτονες, από τον Καλατράβα και τον Jean Nouvel μέχρι τη Zaha Hadid και τον Norman Foster αφήνουν για λίγο στην άκρη τις μακέτες με τις πλατείες και τις γέφυρες και καταπιάνονται με το αγαπημένο τους θέμα, τα ξενοδοχεία.
Φωλιασμένο στις Ελβετικές Άλπεις, το ξενοδοχείο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το αλπικό σκηνικό και χάρη στο πρωτοποριακό design του Ελβετού Mario Botta. Hot spot δεν είναι άλλο από το ονειρεμένο spa που ενώνεται με το ξενοδοχείο με έναν εντυπωσιακό διάδρομο από γυαλί. Ο αρχιτέκτονας συνδύασε πέτρα, γυαλί, ξύλο και φως στη πισίνα, τα 11 δωμάτια θεραπειών, το γυμναστήριο και τη σάουνα.
Δείτε το μεγαλύτερο και ακριβότερο συντριβάνι στον κόσμο…
Renaissance Barcelona Fira Hotel: Jean Nouvel
Το ολοκαίνουριο ξενοδοχείο αποτελεί έργο του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή, ο οποίος του χάρισε τα χαρακτηριστικά παράθυρα που μοιάζουν με πελώρια φύλλα φοίνικα.
Marques de Riscal: Frank Gehry
Μετά το πρωτοποριακό Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, ο καναδοαμερικανός αρχιτέκτονας σχεδίασε το όχι μόνο το φουτουριστικό ξενοδοχείο στη Ριόχα αλλά και τα έπιπλα που το διακοσμούν. Τα 43 δωμάτια είναι μοιρασμένα σε δύο πτέρυγες που ενώνονται με πεζογέφυρα.
ME London: Norman Foster
Η ισπανική αλυσίδα ξενοδοχείων Melia επέλεξε την τοποθεσία: το πρώην Gaiety Theatre στο Covent Garden ένα βήμα από τον Τάμεση. Επέλεξε επίσης και τους designers: την κορυφαία βρετανική φίρμα Foster + Partners, που έχει υπογράψει από το νέο στάδιο Γουέμπλεϊ μέχρι το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και τα κεντρικά γραφεία της McLaren. To πολυτελές ξενοδοχείο τραβά την προσοχή πριν καν μπούμε μέσα. To τριγωνικό κτίριο με πρόσοψη από πέτρα και γυαλί και λόμπι ντυμένο με λευκό μάρμαρο εντυπωσιάζει με το 11 ορόφων atrium.
ΜΕ Dubai: Zaha Hadid
Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο στο οποίο η πολυβραβρυμένη ιρακινοβρετανή αρχιτέκτονας θα σχεδιάσει εξολοκλήρου τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του. Αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2016 στην καρδιά της ανερχόμενης συνοικίας του Burj Khalifa και θα περιλαμβάνει 100 δωμάτια αλλά και εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin.
Hotel Luzern: Jean Nouvel
Ο αρχιτέκτονας-σταρ μετάτρεψε το κτίριο του 1907 σε μπουτίκ ξενοδοχείο μόλις 30 δωματίων, όπου τα πάντα φέρουν την υπογραφή του. Ο ίδιος επέλεξε αποσπάσματα από αγαπημένες του ταινίες, όπως o Casanova του Φελίνι, που προβάλλονται στα ταβάνια των δωματίων.
Four Seasons New York: I.M. Pei
Το επιβλητικό κτίριο υψώνει τους 5 ορόφους του στην καρδιά του Μανχάταν και φέρει την υπογραφή του κινέζου αρχιτέκτονα, ενός από τους σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ο Pei σχεδίασε και την εμβληματική Ty Warner Penthouse σουίτα. Είναι υψηλότερη σουίτα της πόλης στα 244 μέτρα ύψος, χρειάστηκε επτά χρόνια και κόστισε 36 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί.
Loisium Wine & Spa Resort: Steven Holl
Το ξενοδοχείο του νεοϋορκέζου σχεδιαστή απέσπασε το 2006 το βραβείο αρχιτεκτονικής. Ο Holl δημιούργησε στην καρδιά ταν αιωνόβιων αμπελώνων ένα αβάν γκαρντ κτίριο πρωτοποριακά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του με 82 δωμάτια, εστιατόριο, spa και οινοθήκη. Εννοείται ότι πάντα είναι εμπνευσμένα από το κρασί.
Cabinn Metro Hotel: Daniel Libeskind
Ο αμερικανός Daniel Libeskind (γνωστός από το εβραϊκό μουσείο του Βερολίνου και το Πολεμικό Μουσείο στο Μάντσεστερ) σχεδίασε ένα από τα πιο μοντέρνα ξενοδοχεία της Δανίας, κοντά στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.
Hesperia Tower: Richard Rogers
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας που βρίσκεται πίσω από το παριζιάνικο Centre Pompidou σχεδίασε το εμβληματικό ξενοδοχείο που υψώνεται στα 107 μέτρα στον ουρανό της Βαρκελώνης.
Νhow Rotterdam: Rem Koolhaas
Ο Ολλανδός Rem Koolhaas που βρίσκεται πίσω από το De Rotterdam, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην Ευρώπη, υπογράφει και το ολοκαίνουριο ξενοδοχείο που στεγάζεται εκεί, το Nhow Rotterdam. Εννοείται πως τα 278 δωμάτια απολαμβάνουν συγκλονιστική θέα ενώ στους κοινόχρηστους χώρους τον πρώτο λόγο έχουν οι εκθέσεις τέχνης.
Silken Puerta América: 12 αρχιτέκτονες
Όχι ένας αλλά δώδεκα διαφορετικοί διάσημοι αρχιτέκτονες έβαλαν την υπογραφή τους σε καθένα από τους ορόφους τους δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο-ναό της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στη Μαδρίτη. Για παράδειγμα, ο Γάλλος Jean Nouvel ευθύνεται για την πρόσοψη, το penthouse και το 12ο όροφο, η Ιρακινή Zaha Hadid για τον πρώτο όροφο, ο Άγγλος Norman Foster για τον 2ο όροφο, ο Ισραηλινός Ron Arad για τον 7ο όροφο, ο Ιάπωνας Arata Isozaki για τον 10 όροφο, μεταξύ άλλων.
The Twelve at Hengshan: Mario Botta
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος Airbnb το είχε γεμίσει κρυφές κάμερες
Το ξενοδοχείο του Ελβετού αρχιτέκτονα βρίσκεται στην πιο κοσμοπολίτικη συνοικία της Σανγκάης περιτριγυρισμένο από ανακαινισμένα αρτ ντεκό κτίρια και επιβλητικούς ουρανοξύστες. Έτσι ο Botta δημιούργησε ένα πολυτελές ”κουτί” ντυμένο με χιλιάδες πλακάκια από τερακότα στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ένας μυστικός κήπος.
Ayre Hotel Oviedo: Santiago Calatrava
O βαλενθιάνος αρχιτέκτονας σχεδίασε το φουτουριστικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει συνεδριακό και εμπορικό κέντρο αλλά και ξενοδοχείο με 155 δωμάτια που βλέπουν στην πόλη Oviedo και στα καταπράσινα γύρω βουνά.
Marti Istanbul Ηotel: Zeynep Fadillioglu
Με διακριτική πολυτέλεια και ντεκόρ που θυμίζει οθωμανικό παλάτι με πολλά χαμάμ, το ξενοδοχείο βρίσκεται ένα βήμα από την πλατεία Ταξίμ και φέρει την υπογραφή της διάσημης τουρκάλας designer, η οποία το 2009, έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που σχεδίασε τζαμί.
Hotel Benesse House: Tadao Ando
Αποτελεί μέρος του Benesse Art Site Naoshima που περιλαμβάνει πολλά μουσεία μοντέρνας τέχνης. Εκεί, ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας δημιούργησε ένα ξενοδοχείο-έργο τέχνης με δωμάτια που βλέπουν στη θάλασσα και spa όαση χαλάρωσης.
Radisson Blu Royal Hotel: Arne Jacobsen
Σχεδιάστηκε από τον περίφημο Δανό αρχιτέκτονα το 1960 και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Κοπεγχάγης. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής ενώ τα πάντα φέρουν την υπογραφή του Jacobsen, από τις διάσημες πλέον καρέκλες μέχρι τα μαχαιροπίρουνα στο εστιατόριο.
NW Lingotto Ηotel: Renzo Piano
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας ανέλαβε να επανασχεδιάσει το πρώην εργοστάσιο της Fiat στο Τορίνο για να το μετατρέψει σε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο 240 δωματίων με εμπορικό κέντρο.
Vdara Hotel & Spa: Rafael Vinoly
Ο βραβευμένος Ουρουγουανός αρχιτέκτονας θέλησε να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο που διαφέρει από τα υπόλοιπα πολυτελή και αστραφτερά ξενοδοχείο του Λας Βέγκας. Το κατάφερε δημιουργώντας ένα έναν επιβλητικό ουρανοξύστη που μοιάζει με μισοφέγγαρο έτσι ώστε όλες οι σουίτες να έχουν υπέροχη θέα στην κατάφωτη πόλη.
St. Regis Shenzhen: Sir Terry Farrell
Το ξενοδοχείο άνοιξε το 2011 και στεγάζεται στο εμβληματικό ΚΚ100, τον ουρανοξύστη των 100 ορόφων που δεσπόζει στην κινεζική πόλη στα 442 μέτρα. Καταλαμβάνει τους ορόφους 75-98 και όπως είναι φυσικό αποτελεί ένα από τα ψηλότερα ξενοδοχεία στον κόσμο.