Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens
HomeΕλλάδαΞεχάστε ξενοδοχεία & Airbnb για φέτος, ξεκίνησε νέα τάση διακοπών!

Ξεχάστε ξενοδοχεία & Airbnb για φέτος, ξεκίνησε νέα τάση διακοπών!

Σπίτια με τη σεζόν ή με το μήνα, σε τιμές… κορονοϊού, έχουν την ευκαιρία να μισθώσουν αυτό το καλοκαίρι οι Έλληνες. Ο λόγος γίνεται για την απόφαση πολλών ιδιοκτητών να επιστρέψουν στο επίμαχο μοντέλο ενοικίασης που «άνθιζε» σε περιόδους προ Airbnb.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των αγγελιών που αφορούν σε εξοχικές κατοικίες -κυρίως στην ηπειρωτική, αλλά και στη νησιωτική χώρα-. Αυτές προσφέρονται με ευέλικτη διάρκεια μίσθωσης (πάνω, όμως, από ένα μήνα), με το κόστος να είναι σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλό, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να το «σηκώσει» μία μέση ελληνική οικογένεια.

- Advertisement -
Νησίδα Μετώπη

«Το πλήγμα που υπέστη και στη χώρα μας η οικονομία του διαμοιρασμού, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι φέτος η αγορά θα κινηθεί πρωτίστως με τον εγχώριο τουρισμό. Αυτό έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών στη λύση της μίσθωσης με τη σεζόν ή με το μήνα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά:

29 χώρες ανοίγουν τα σύνορα τους 15 Ιουνίου. Αναλυτική λίστα

«Πέρα από το προφανές, ότι, δηλαδή, με τον επίμαχο τρόπο έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι πλέον μπορούν να συνδυάσουν -σε μεγαλύτερο βαθμό εν συγκρίσει με παλαιότερα- την τηλεργασία με τις διακοπές. Οι ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης (καθαρισμό ακινήτου, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων κ.λπ.), αλλά και της ενεργής συμμετοχής τους κατά τη διάρκειά της, από την άφιξη έως και την αναχώρηση του εκάστοτε επισκέπτη».

Κόστος

Oσον αφορά στις τιμές, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, αυτές είναι ελκυστικές και ποικίλλουν, ανάλογα με την περιοχή, το είδος της κατοικίας και την εγγύτητά της στη θάλασσα. «Την ίδια στιγμή, εάν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει μεγαλύτερο του ενός μηνός διάστημα, τότε το κόστος διαμορφώνεται αναλόγως», προσθέτουν.

Προς επίρρωση, με βάση στοιχεία που άντλησε το Δίκτυο E-Real Estates από τα δεδομένα του, μονοκατοικία, 65 τ.μ., όπου μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει μία οικογένεια με δύο παιδιά, διατίθεται έναντι 350 ευρώ/μήνα, με ελάχιστη διάρκεια διαμονής το 3μηνο. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου 12 ευρώ/ημέρα, ποσό που μάλλον δύσκολα θα μπορούσε η συγκεκριμένη οικογένεια να βρει είτε σε ξενοδοχείο είτε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Συνολικά, δε, το κόστος για όλο το καλοκαίρι διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ.

Καθαριότητα δωματίων: Ο Τάσος Δούσης σας αποκαλύπτει τα μυστικά που ξέρουν μόνο οι καμαριέρες. Επίκαιρο όσο πότε

Στα 200 ευρώ/μήνα είναι το ενοίκιο για ένα μικρότερο σπίτι, 42 τ.μ., στο Ξυλόκαστρο, με τον ιδιοκτήτη να θέτει ως ελάχιστο χρόνο μίσθωσης τους τέσσερις μήνες. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα κόστος πέριξ των 800 ευρώ, ήτοι μόλις εννέα ευρώ/ημέρα. Στην ίδια περιοχή, μάλιστα, αλλά στο παραλιακό χωριό Μελίσσι, διατίθεται προς μίσθωση σπίτι, 55 τ.μ., στα 300 ευρώ/μήνα.

Στην ίδια τιμή, στα 300 ευρώ δηλαδή, μισθώνεται και διαμέρισμα, 65 τ.μ., στη Δροσιά Χαλκίδας, ενώ το κόστος για ένα 4μηνο σε σπίτι, 50 τ.μ., στη Νέα Μάκρη υπολογίζεται σε 1.200 ευρώ, ήτοι περί τα 10 ευρώ/ημέρα.

Η εικόνα στα νησιά

Μεγάλες αποκλίσεις, τόσο ως προς την ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης όσο -κυρίως- στις τιμές, καταγράφεται στα ζητούμενα ενοίκια της νησιωτικής Ελλάδας, συγκριτικά με τα αντίστοιχα στην ηπειρωτική χώρα.

Ετσι, ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. στη Σκληρή, στο Αγκίστρι, μισθώνεται για 350 ευρώ/μήνα, με τον ιδιοκτήτη, ωστόσο, να ζητά 12μηνη μίσθωση. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας (από έναν έως και τρεις ή τέσσερις μήνες),το μίσθωμα θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω», σχολιάζουν οι ίδιοι κτηματομεσιτικοί παράγοντες.

Μπούντβα σοκάκια

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ικαρία, με μία μεζονέτα, 110 τ.μ., να μισθώνεται έναντι 400 ευρώ/μήνα, ενώ στα 450 ευρώ είναι το μηνιαίο κόστος για ένα διαμέρισμα 48 τ.μ. στις Σπέτσες. Αμφότερες οι αγγελίες έχουν ως ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης το χρόνο.

Δημοφιλείς προορισμοί

Στον αντίποδα, «αμετανόητοι» εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες στα δημοφιλή -στους ξένους τουρίστες- νησιά, όπως είναι, για παράδειγμα, η Μύκονος. Παρά την υγειονομική κρίση, τα ενοίκια, που ζητούν για μία μονοκατοικία, 72 τ.μ., στην Παράγκα είναι 6.000 ευρώ τον Ιούνιο, 8.000 ευρώ τον Ιούλιο και 10.000 ευρώ τον Αύγουστο, ενώ η τιμή του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στις 5.000 ευρώ.

Από 3.000 ευρώ έως και 4.500 ευρώ υπολογίζεται το κόστος για ένα διαμέρισμα αντίστοιχου εμβαδού στον Αγιο Δημήτριο Κύθνου, τους μήνες Ιούλιο- Σεπτέμβριο, ενώ για το ίδιο διάστημα τα ενοίκια στην Πέρδικα της Αίγινας ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ, για να φτάσουν έως και τα 1.650 ευρώ.

Γαλανόλευκα σπίτια, Μύκονος

Τέλος, περί τα 2.500 ευρώ μισθώνεται σπίτι, 95 τ.μ., στη Χώρα της Σερίφου. «Πρόκειται για ένα ημερήσιο ποσό διανυκτέρευσης, της τάξεως των 80 ευρώ, που προσφέρεται και από τα ξενοδοχεία», διαπιστώνουν οι παραπάνω παράγοντες της αγοράς, υπενθυμίζοντας τον παράγοντα της ασφάλειας, που, ενόσω διατηρείται ορατός ο κίνδυνος μίας νέας πανδημίας, αυτός θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις όποιες επιλογές των ταξιδιωτών – εγχώριων και μη.

O Τάσος Δούσης για τουρισμό: “Σ’ αυτά τα νησιά θα μειωθούν οι τιμές έως και 30%”

Θέση για τα σενάρια που θέλουν τις τιμές των ξενοδοχείων να πέφτουν φέτος το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά πήρε ο Τάσος Δούσης, μέσα από το προφίλ του στο Instagram.

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης είναι expert στα… ταξίδια του αφού μέσα από τις “Εικόνες” μας έχει ταξιδέψει εδώ και περίπου μια 20ετια. Ποιος καταλληλότερος λοιπόν από εκείνον για να μας συμβουλεύσει εν όψει των φετινών καλοκαιρινών διακοπών που θα είναι… πρωτόγνωρο λόγω κορονοϊού.

Σε ποια νησιάθα πέσουν οι τιμές των ξενοδοχείων σύμφωνα με τον Τάσο Δούση; Που θα μείνουν σταθερές;

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του στο παρακάτω βίντεο:

Για όλες τις εξελίξεις και φυσικά τα πάντα για το ταξίδι κάντε subscribe στο κανάλι του Τάσου Δούση στο youtube

Δείτε επίσης Ο Τάσος Δούσης συμβουλεύει: «Όποιος πάει στις οργανωμένες παραλίες το Σαββατοκύριακο πρέπει να…»

Κορονοϊός από την άμμο και την ξαπλώστρα; Τι λέει ο κύριος Σύψας…

Η επαφή του σώματος με την άμμο στις παραλίες, η χρήση ξαπλώστρας, η απόσταση από τους υπόλοιπους λουόμενους, αλλά και το κολύμπι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας είναι θέματα που απασχολούν τους λάτρεις της θάλασσας -και όχι μόνο- ενόψει της θερινής περιόδου, που αναμένεται διαφορετική λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Παραλία Αττική

Απαντήσεις σ’ αυτά και άλλα ερωτήματα δίνουν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου Ράνια Τζωράκη.

«Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια», λέει η κ. Ευστρατίου, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επιβίωση του νέου κορωνοϊού στην καυτή καλοκαιρινή άμμο.

«Στην άμμο μπορεί να “έρθει” ο κορoνοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου.

Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή», εξηγεί, επισημαίνοντας πως ο SARS-CoV-2 πάνω στην καλοκαιρινή άμμο «δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί».

Σαντορίνη: Η Daily mail μας αποθεώνει με το κορυφαίο δωμάτιο του κόσμου

Σε ό,τι αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, αναφέρει πως κάνουμε κανονικά μπάνιο αλλά ισχύει ό,τι ακριβώς και όταν βρίσκεται κανείς σε οποιονδήποτε άλλο χώρο. «Αυτό που υπάρχει είναι το γενικό θέμα, δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος δίπλα μας είναι ασθενής, βήξει και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο. Αυτό όμως είναι κάτι που θα εξετάσουμε στο πλαίσιο του γενικού ζητήματος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροργανισμού μέσω των σταγονιδιών», αναφέρει. Προσθέτει όμως ότι: «Από το νερό της θάλασσας δεν θα πάρουμε τον κορονοϊό για να ασθενήσουμε».

Χαρακτηρίζει, δε, υπερβολικές και αποτέλεσμα φόβου «που δεν δικαιολογείται» τις συζητήσεις για χρήση πισινών που εκ του σχεδιασμού τους, λειτουργούν με χλώριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η υπερβολική χλωρίωση στις πισίνες πρέπει να αποφεύγεται. Ειδικότερα η διαδικασία πρέπει να γίνεται αργά το βράδυ και πριν κάνουν χρήση του χώρου οι λουόμενοι «ώστε το χλώριο να έχει μέχρι την ώρα κοινής χρήσης εξατμιστεί».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,063LikesLike
88,697 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ