Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Ξάνθης, που μπορεί μάλιστα να αποτελέσει την ιδανική βάση για περιηγήσεις στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού.
Μόλις 28 χλμ μακριά από την Ξάνθη, θα εμφανιστεί μπροστά σας μετά από μια όμορφη διαδρομή στη φύση, τα γάργαρα νερά και τα πέτρινα γεφύρια, η όμορφη Σταυρούπολη.
Πνιγμένος στο πράσινο, μέσα στην κοιλάδα του Νέστου, ο πανέμορφος, χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός, οικισμός αποτελείται από καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια με όμορφες αυλές. Περπατώντας στα λιθόστρωτα στενά δρομάκια της Σταυρούπολης θα φτάσετε στην κεντρική πλατεία με το μεγάλο πλάτανο, από την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στο χωριό.
Η ιστορία του χωριού
Η περιοχή άνθησε στα αρχαία χρόνια την εποχή του Μακεδονικού Βασιλείου. Δείγμα της ακμής είναι ο μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης ο οποίος θεωρείται ο πιο καλοδιατηρημένος και εντυπωσιακός από τους μέχρι σήμερα αποκαλυφθέντες μακεδονικούς τάφους της Θράκης. Στα νεότερα χρόνια αποτέλεσε μεγάλο καπνοπαραγωγικό κέντρο. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στη Σταυρούπολη εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες. Στη διάρκεια της βουλγαρικής Κατοχής, στη Σταυρούπολη λειτούργησε στρατόπεδο συγκέντρωσης Βουλγάρων αντιφρονούντων και Εβραίων. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν οι τιμές του καπνού διαμορφώθηκαν κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα η καλλιέργειά του να γίνει οικονομική ασύμφορη, η Σταυρούπολη ήταν σημαντικό κέντρο της καλλιέργειας καπνού και είχε αποκτήσει οικονομική ευημερία και ο πλούτος αυτός αντικατοπτρίζεται στα κτίρια της Σταυρούπολης. Στο χωριό σώζονται καλοδιατηρημένα κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα. Τα κτίρια αυτά ήταν διώροφα, λιθόκτιστα, είχαν εξοχές στηριγμένες σε ξύλινους δοκούς, ενώ υπάρχουν κτίρια με νεοκλασικές επιρροές.
Αξιοθέατα
- Ο μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης θεωρείται ο πιο καλοδιατηρημένος και εντυπωσιακός από τους μέχρι σήμερα αποκαλυφθέντες μακεδονικούς τάφους της Θράκης. Απέχει 2 χλμ. περίπου ΝΑ της Σταυρούπολης και βρίσκεται σε μικρή απόσταση, 900 μ. περίπου, από τον δρόμο που οδηγεί στα Κομνηνά. Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε συλημένος. Αποτελείται από καμαροσκέπαστο εσωτερικό δρόμο, προθάλαμο και νεκρικό θάλαμο.
- Το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης, το οποίο στεγάζεται στο δημοτικό κτίριο της άλλοτε Εφορείας Καπνού. Δημιουργήθηκε από τον Σταύρο Καραμπατζάκη το 1994, ο οποίος επί χρόνια μάζευε διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητας. Το 2001 μεταφέρθηκε στον σημερινό χώρο. Στο ισόγειο του κτιρίου εκτίθενται παραδοσιακές ενδυμασίες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και σύνθεση επιπλωμένου θρακικού δωματίου. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η συλλογή αντικειμένων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα αντικείμενα φωτισμού.
- H εκκλησία της Ευαγγελίστριας, κατασκευασμένη το 1858, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
- Το κτίριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, στην λεωφόρο Σταθμού, αξιόλογο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής της Ξάνθης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.
- Η αγροτική κατοικία ιδιοκτησίας Π. Μουρατίδου, η οποία αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχοντικού της ορεινής περιοχής του νομού Ξάνθης στις αρχές του 19ου αι. με αξιόλογα μορφολογικά και τυπολογικά στοιχεία της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, στο οποίο συνδυάζονται οι χώροι κατοικίας με τους χώρους παραγωγής καπνού
Λίγο έξω από το χωριό θα βρείτε τον σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου ξεκινά η διαδρομή ως τους Τοξότες, μια μαγευτική εμπειρία, αφού περνά δίπλα από το ποτάμι, περνώντας μέσα από ένα πυκνόφυτο, παραμυθένιο τοπίο.
Απολαύστε την διαδρομή ως τις όχθες του Νέστου, που βρίσκεται 10 λεπτά με τα πόδια από το χωριό και κάντε μια βόλτα με τα άλογα, που θα βρείτε εκεί. Μπορείτε ακόμα να ανακαλύψετε τα μυστικά του ποταμού με καγιάκ, αλλά και να περπατήσετε μέσα στη φύση…
Δείτε επίσης