Ταξιδέψαμε,περιπλανηθήκαμε εξερευνήσαμε μαγευτήκαμε και σας αποκαλύπτουμε τις ομορφιές της ενδοχώρας του Δήμου Χανιών που πλέον μας επανασυστήνονται σαν ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό σύνολο!
Απολαύστε το…
ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Το Ακρωτήρι είναι μεγάλη χερσόνησος που εκτείνεται βορειοανατολικά των Χανίων. Στην ευρύτερη περιοχή συναντάμε σημεία με ιδιαίτερα πολιτιστικό, ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ
Χτισμένα στα νότια του Ακρωτηρίου, αποτελούν μια κωμόπολη που κρύβει μέσα της τουριστικά θέρετρα και παραθαλάσσιους οικισμούς. Πιο συγκεκριμένα, ο Σταυρός είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο 17 χλμ. βορειοανατολικά των Χανίων, στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Στην περιοχή υπάρχουν δύο παραλίες.
Η κύρια με τη γαλάζια σημαία, την άσπρη άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά βρίσκεται στις παρυφές του βουνού. Περιπατητικές διαδρομές στους πρόποδες του βουνού στον Σταυρό ενδείκνυνται για όσους θέλουν να περιπλανηθούν στη μαγεία του φυσικού τοπίου!
Η παραλία του Καλαθά βρίσκεται 11 χλμ. βορειοανατολικά των Χανίων στη δυτική ακτή της χερσονήσου και είναι μια μεγάλη οργανωμένη παραλία, που είναι γνωστή για το νησάκι που βρίσκεται στα 200 μ. από την ακτή και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο ακόμα και κολυμπώντας!
Η φυσική της γοητεία, σε συνεργασία με την ευγενική της εκμετάλλευση, της έχει χαρίσει τη γαλάζια σημαία. Επίσης, στη δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου βρίσκεται και το μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Αγίου Ονούφριου, μόλις 8 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων. Η παραλία χαρακτηρίζεται από ψιλή άμμο και είναι προστατευμένη μέσα σε έναν κόλπο όπου βρίσκεται και το λιμανάκι.
ΣΤΈΡΝΈΣ
Η τοπική κοινότητα των Στερνών απέχει περίπου 15 χλμ. από τα Χανιά και η ύπαρξη παλαιοχριστιανικών κατακομβών, το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου καθώς και η εκκλησία του Παντοκράτορα στο κέντρο του χωριού (κτίσμα του τελευταίου αιώνα της Βενετοκρατίας) αποτελούν αφορμή για έρευνα και περιπλάνηση. Σε μικρή απόσταση από το χωριό των Στερνών οι παραλίες Μαράθι και Λουτράκι αποτελούν ιδανική εξόρμηση!
Η παραλία στο Μαράθι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου. Αποτελείται από δύο υπέροχες ακτές, που βρίσκονται δίπλα-δίπλα και έχουν ολόλευκη άμμο αλλά και ρηχά καταγάλανα νερά. Είναι δύο πλήρως οργανωμένες πλαζ, που είναι σχεδόν πάντα απάνεμες και χωρίζονται μεταξύ τους από ένα μικρό λιμανάκι και την προβλήτα του.
Δίπλα από τις παραλίες στο Μαράθι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μινώας και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα. Η παραλία στο Λουτράκι βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαράθι. Ήρεμη και πανέμορφη, με ψιλή άμμο και γαλανά ρηχά νερά, είναι πολύ καλά οργανωμένη και προσφέρει όλες τις ανέσεις για την απόλυτη χαλάρωση!
ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ
• Γιορτή τσικουδιάς, τον Σεπτέμβριο, στις Κορακιές • Γιορτή καρπουζιού, 21 Ιουλίου, στα Χωραφάκια
• Κλήδονα, τέλος Ιουλίου, στο Καμπάνι • Πανηγύρι Παναγίας, 14 Αυγούστου, στο Αρώνι
• Πανηγύρι Προφήτη Ηλία, 19 Ιουλίου, στα Καθιανά • Τρυγοπατήματα, 18 Αυγούστου, στα Καθιανά
ΜΟΥΖΟΥΡΑΣ
Αυτό το μικρό και ήσυχο χωριό βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, σε μικρή απόσταση βόρεια από το αεροδρόμιο των Χανίων και κοντά στη Μονή Αγίας Τριάδας. Αν περπατήσετε μέσα στο χωριό, θα ανακαλύψετε τον Πύργο του Μουζουρά, μια μικρή οχύρωση από την ενετική ή και την οθωμανική περίοδο. Η Μονή Αγ. Τριάδας Τσαγκαρόλων κτίστηκε το 1612 από τους κρητικής καταγωγής μοναχούς Ιερεμία και Λαυρέντιο, που ανήκουν στη βενετσιάνικη ορθόδοξη οικογένεια των Τσαγκαρόλων, και εκεί παλιότερα υπήρχε εκκλησάκι αφιερωμένο στους Αγίους Αποστόλους.
Βρίσκεται στο ακρωτήρι Μελέχα Κυδωνίας, στους πρόποδες της βουνοκορφής Τζομπόμυλος στους πρόποδες της Οροσειράς του Σταυρού, σ’ ένα τοπίο κατάφυτο από ελαιώνες, αμπέλια και κυπαρίσσια, και απέχει 16,5 χλμ. από τα Χανιά. Το 1634 χτίστηκε η εκκλησία της μονής, που είναι σταυροειδής με τρούλο. Εντυπωσιακή είναι η πρόσοψη με τους δωρικούς κίονες, ενώ έντονη είναι η επίδραση της ιταλικής αναγέννησης.
Χαρακτηριστικό είναι το επιβλητικό καμπαναριό που βρίσκεται πάνω από την είσοδο, χτισμένο το 1864. Ακόμη υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, του Θεολόγου και της Ζωοδόχου Πηγής. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον ναό και το συγκρότημα της μονής και να περιηγηθεί λίγο στον χώρο αλλά και να δει τη μεγάλη έκθεση ξυλόγλυπτων και εικόνων που φιλοξενείται στο μουσείο της. Η συλλογή είναι εντυπωσιακή και κάνει τον επισκέπτη να αναρωτιέται για το μέγεθος και την αξία των πολύ παλιότερων κειμηλίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821.
Περπατώντας το μονοπάτι από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι, σε ένα υπέροχο τοπίο άγριας ομορφιάς, θα δείτε μετά από 30΄ πορείας την ερειπωμένη Μονή Καθολικού ή Μονή Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ή απλά Καθολικό. Εκεί έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, που πιστεύεται ότι είχε έρθει από την Αίγυπτο και έδρασε σε πολλές περιοχές στην Κρήτη, όπως στον Αζογυρέ, πριν καταλήξει στο Ακρωτήρι. Η σπηλιά του Αγίου ήταν κάποτε η κοίτη υπογείου ποταμού και έχει μήκος πάνω από 100 μ. και έκταση 1.500 τ.μ. Εδώ ασκήτευσε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, τρεφόμενος με χόρτα τον χειμώνα και χαρούπια το καλοκαίρι. Ο θρύλος λέει ότι στο τέλος της ζωής του δεν είχε δύναμη να περπατήσει πια όρθιος από την κακή διατροφή και τις κακουχίες της ασκητικής ζωής.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΈΝΟΤΗΤΑ ΈΛ. ΒΈΝΙΖΈΛΟΥ
Βορειονατολικά του νομού, ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων (περίπου 4 χλμ.) συναντάμε την περιοχή Ελευθέριος Βενιζέλος. Μια περιοχή όπου το φυσικό κάλλος περισσεύει, με σημεία πανοραμικής θέας και μορφολογικών αντιθέσεων.
ΝΈΡΟΚΟΥΡΟΥ
Η Μονή Χρυσοπηγής (3 χλμ. από τα Χανιά) αποτελεί ζωντανό δείγμα βαθιάς θρησκευτικής πίστης και επιμονής και αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς της περιοχής. Αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή και ιδρυτή τον Ιωάννη Χαρτοφύλακα, το συγκεκριμένο μοναστήρι έχει τις ρίζες του στον 16ο αιώνα.
Ρίζες που άντεξαν τα δεινά της Τουρκοκρατίας και του Παγκοσμίου Πολέμου. Η μονή πλέον είναι γυναικεία και φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Άλλο ένα παλιό εκκλησάκι που συνδέεται από μαγευτική πανοραμική θέα είναι αυτό της Αγίας Ελεούσας. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Σε μία ιδιαίτερη τοποθεσία φυσικού κάλλους στη δασική ορεινή περιοχή Νεροκούρου είναι το Ραφιόλι ή Μετόχι Ησυχάκη. Ένα κτηριακό συγκρότημα της Ενετικής Περιόδου, με εξαιρετική αρχιτεκτονική σημασία. Επίσης, στον ορεινό όγκο της περιοχής συναντάμε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
ΜΟΥΡΝΙEΣ
Ο παλιός οικισμός των Μουρνιών έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται, καθώς αποτελεί γενέτειρα του εθνάρχη Ελ. Βενιζέλου. Το πέτρινο δίπατο σπίτι, όπου γεννήθηκε, πλέον λειτουργεί σαν μουσείο. Περνώντας τον δρόμο προς το Βάντε, σε μία τοποθεσία φυσικού κάλλους ανάμεσα σε πλατάνια και νερό στέκεται η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας.
Το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου του 16ου αιώνα, όπου βαπτίστηκε ο μέγας πολιτικός, και η Μονή Μεγίστης Λαύρας, το ιστορικό διατηρητέο μνημείο του οποίου η ύπαρξη μαρτυρείται από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, ανήκουν στα σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε.
Δυτικά των Μουρνιών θα βρείτε τον Προφήτη Ηλία, ένα κτίσμα από την οικογένεια Καλλέργηδων από το 1958. Νότια των Μουρνιών, σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο βρίσκεται το εκκλησάκι της Υπαπαντής. Από το συγκεκριμένο εκκλησάκι, μέσω της πανοραμικής θέας του, «απλώνεται» μπροστά σας ο κάμπος των Χανίων.
Το Κόκκινο Μετόχι (κτήριο που χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό στην ταινία «Ζορμπάς») μέσω των τριών επιπέδων του και του χαρακτηριστικού κόκκινου υγροχρώματός του θα τραβήξει σίγουρα το βλέμμα σας.
Τέλος, το φαράγγι του Αγίου Γεωργίου ή κυκλαμίνου προσφέρει ενδιαφέρουσες εναλλαγές τοπίου, κατά μήκος του ποταμού υπό τη σκιά θεόρατων πλατάνων και κυπαρισσιών. Ξεκινάει από το Αλετρουβάρι Κεραμειών και καταλήγει στον οικισμό Βαντές, σε μία βατή διαδρομή, διάρκειας περίπου 2 ωρών
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΈΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΙΣΟΥ
ΤΟ ΧΩΡΙΟ
Από τα Χανιά ακολουθούμε τον δρόμο προς τον κόμβο του Κλαδισού μέσω της οδού Κισσάμου και τις πινακίδες για Θέρισο. Η διαδρομή μέσα από το θερισιανό φαράγγι -μήκους 6 χλμ.- αποζημιώνει πρόωρα τον επισκέπτη για την επιλογή του.
Μετά από περίπου 20΄ αντικρίζετε το ιστορικό χωριό, από το οποίο ξεκίνησε το 1905 η επανάσταση του Θερίσου, όπως είναι γνωστή στην ιστοριογραφία η κινητοποίηση που ξεκίνησε από εκεί το 1905 και εξαπλώθηκε σε όλο το νησί, διεκδικώντας επίσημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ανδριάντας του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελ. Βενιζέλου.
Επίσης, στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε δύο εξαιρετικά μουσεία, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, με έτος ιδρύσεως το 1985, που στεγάζεται στο κτήριο που χρησίμευε ως στρατηγείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς και το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο εκτίθενται κειμήλια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ταραγμένη εκείνη περίοδο.
Το Θέρισο, ωστόσο, είναι γνωστό στους απανταχού καλοφαγάδες. Εξαιρετικές οικογενειακές ταβέρνες, που φημίζονται για τα κρεατικά, έχουν αναγάγει την περιοχή σε δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό ντόπιων και επισκεπτών. Παραδοσιακό απάκι, σύγκλινο και καπνιστά λουκάνικα, αρνάκι τσιγαριαστό, στάκα, φρικασέ με σταμναγκάθι και μαραθόπιτα, σε συνδυασμό με ντόπιο κρασί και τσικουδιά αποτελούν το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα γευστικής παράδοσης και κουλτούρας.
ΠΈΡΙΒΟΛΙΑ
Από την πόλη των Χανίων και ξεκινώντας τη διαδρομή για το ιστορικό χωριό του Θερίσου, πρώτη στάση είναι στο χωριό Περιβόλια, μία κωμόπολη στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Αφού κάνετε μία παύση στην πλατεία Ηρώων, όπου τιμάται η μνήμη των 33 αμάχων Περιβολιανών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1941, συνεχίστε προς τα Μπουτσουναριά (ιστορικός αρχαιολογικός χώρος).
Μία ατμοσφαιρική διαδρομή στον χρόνο και στη φύση που θα σας αποζημιώσει με τη θέα του στην κορυφή, καθώς το βλέμμα χάνεται στον ορίζοντα.
ΒΑΡΥΠΈΤΡΟ
Επόμενη στάση το χωριό Βαρύπετρο. Ένας τόπος με πυκνή βλάστηση που ενδείκνυται για πεζοπορία και περίπατο, καθώς διαθέτει φυσικά μονοπάτια. Άξια αναφοράς η Ι.Μ. Χρυσοπηγής στην περιοχή του Καστέλλου, ένα από τα γνωστότερα γυναικεία μοναστήρια που κρατάει από την τελευταία περίοδο της Βενετοκρατίας.
ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ
• 24/09 Παναγίας Μυρτιδιλώτισσας στα Σπηλιάρα
• 27/07 Αγίου Παντελεήμονος στο Ψυχρό Πηγάδι
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ
Τα Κεραμειά είναι ένας πρώην δήμος που τώρα έχει ενταχθεί στον Δήμο Χανίων, και αποτελείται από έξι κοινότητες και βρίσκεται βόρεια και ανατολικά των Χανίων.
Οι 2.000 κάτοικοί του δραστηριοποιούνται επαγγελματικά κυρίως με αγροτικά, κτηνοτροφία, τουριστικά.
Οι έξι κοινότητες έχουν 14 χωριά. Τα Κεραμειά είναι το κατάλληλο μέρος για αγροτουρισμό και ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δομές ανάπτυξης του τουρισμού, με παραδοσιακούς ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες, πρότυπα οινοποιεία, μνημεία ιστορικής σημασίας, ορειβατικά μονοπάτια, φαράγγια κ.ά.
ΔΡΑΚΌΝΑ
Μικρά και όμορφα πεζοπορικά μονοπάτια με καταπράσινα δάση από κυπαρίσσια μάς δίνουν
τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από το μεγαλείο της κρητικής υπαίθρου. Στην κοινότητα επίσης, κάθε δεύτερο Σαββάτο του Αυγούστου ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει ετήσια γιορτή μελιού.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΊΑ Οι δύο παραδοσιακές πιστοποιημένες ταβέρνες καθιστούν τη συγκεκριμένη κοινότητα σε ένα κέντρο γαστρομαγείας. Η διαφορά δεν είναι τόσο τα υλικά όσο ο τρόπος μαγειρέματος, που παραπέμπει σε «παλιές» και παραδοσιακές
ΚΑΜΠOI
Στο ιστορικό χωριό των Κάμπων δεσπόζει το μνημείο για τη μάχη των Κάμπων, υπέρ των θυμάτων της 8ης Μαΐου 1944 και άλλων αγωνιστών που συμμετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Στην περιοχή συναντάτε τα παραδοσιακά μιτάτα ή αλλιώς Κούμοι, δηλαδή πετρόχτιστα μικρά σπίτια που παλιά χρησιμοποιούνταν ως τυροκομεία.
Στη γειτονική Τσακίστρα ξεδιπλώνεται ένας παραδοσιακός οικισμός με σήμα κατατεθέν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, ενώ σε υψόμετρο 1.450 μ. στα βόρεια Λευκά Όρη θα βρείτε το οργανωμένο καταφύγιο Βόλικα (παλαιότερο στην Κρήτη) για όσους επιλέγουν την πεζοπορία. Τέλος, παραμονή της Παναγίας (14/08), ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διοργανώνει πανήγυρη.
ΚΌΝΤΌΠΌΎΛΑ
Παραδοσιακές ταβέρνες, ξενώνες, οινοποιεία (επισκέψιμα). Στην περιοχή μπορείτε να επισκεφτείτε τον ναό του Αγίου Νέστορα και Αγίου Δημητρίου που συνυπάρχουν.
Η γιορτή σέλινου στο Κατωχώρι Κεραμειών αποτελεί θεσμό εδώ και χρόνια και γίνεται με αφορμή το πρώτο σέλινο που βγαίνει κάθε χρόνο, ενώ και η εορτή Κωσταντίνου και Ελένης τιμάται ανάλογα. Δίπλα από το χωριό ξεκινάει το φαράγγι του Δικτάμου σε υψόμετρο 300 μ. και καταλήγει 8 χλμ. ανατολικά στο χωριό Φαράγγι, δίπλα στο χωριό Στύλος.
ΠΛΑΤΎΒΌΛΑ
Περιοχή στην οποία διακρίνονται σπήλαια από τη Μινωική Εποχή, ευρήματα των οποίων εκτίθενται στο μουσείο Χανίων. Θα συναντήσετε το Ψυχρό Πηγάδι, μια κατάφυτη από κυπαρίσσια κυρίως περιοχή με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 950-1.100 μέτρων, ενώ ορατός πιο χαμηλά είναι ο θαυμάσιος κατασκευής κούμος του Πέρρου, όπως ονομάζεται.
Στη διασταύρωση προς Θυμιά βρίσκεται ο παλιός νερόμυλος, ενώ κοντά στην τοποθεσία Γιοφύρια ένα σπήλαιο (Σπηλιάρα) που διατηρείται αιώνια το χιόνι αποτελεί έναν υπόγειο παγετώνα χιλιάδων χρόνων! Επίσης, σε μια χαράδρα της περιοχής του οικισμού Σκουραχλάδας, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά σπήλαια της Κρήτης, που φημολογείται ότι αποτέλεσε ταφικό χώρο προανακτορικά
ΜΑΛΑΞΑ
Η κοινότητα διαθέτει πολλές διαδρομές για περπάτημα είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο. Καλό παραδοσιακό φαγητό σε ταβέρνες με φανταστική θέα, καφενεία και ξενώνες θα κάνουν την παραμονή σας μία βιωματική εμπειρία. Μεταξύ των άλλων, υπάρχει ιππικός όμιλος, όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε διάφορες διαδρομές συνοδεία δασκάλου.
ΠΑΠΑΔΙΑΝΑ
Από τα πιο ιστορικά χωριά της κοινότητας των Παπαδιανών είναι η Παναγιά. Ο λόγος είναι ότι στην περιοχή έγινε μία από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσαν οργανωμένες ομάδες Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη, που έληξε με νίκη των Κρητικών. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από το μνημείο στο κέντρο του χωριού. Στην περιοχή των Παπαδιανών υπάρχει και το φαράγγι του Αγίου Γεωργίου που δεν είναι επισκέψιμο.
ΔΗΜΌΤΙΚΗ ΕΝΌΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΚΎΔΩΝΙΑΣ
Είναι μια παραθαλάσσια περιοχή, κατεξοχήν τουριστική, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νομού και εκτείνεται από το δυτικό άκρο της πόλης των Χανίων έως και τον Δήμο του Πλατανιά, με τον οποίο και συνορεύει. Πλούσια είναι και η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Οι δύο παραλίες των Αγίων Αποστόλων βρίσκονται 4 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων.Επί της ουσίας πρόκειται για δύο αμμώδεις ακτές, δύο «δίδυμους» γειτονικούς κολπίσκους σε μια ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή. Η δυτική παραλία των Αγίων Αποστόλων είναι ο πρώτος κόλπος που συνορεύει με την παραλία του Γλάρου. Είναι μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία και παρέχει όλες τις ανέσεις. Δυτικά της παραλίας σχηματίζεται μια μικρή χερσόνησος, που την προστατεύει από τους ανέμους.
Εκεί υπάρχει ένα όμορφο άλσος, που είναι ιδανικό για περίπατο. Σε αυτό το σημείο θα δείτε και το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, απ’ όπου πήρε το όνομά της η περιοχή.
Η ανατολική παραλία είναι ο δεύτερος κόλπος που σχηματίζεται. Έχει και αυτός υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή άμμο.
Από εκεί ξεκινάει ένα μεγάλο άλσος με πεύκα, το οποίο φτάνει προς ανατολικά ως την όμορφη παραλία της Χρυσής Ακτής. Το ηρωικό χωριό του Γαλατά, 5 χλμ. προς τη δυτική πλευρά των Χανίων, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες λόγω της σφοδρής εξαήμερης μάχης που δόθηκε κατά την περίοδο της Μάχης της Κρήτης.
Στην περιοχή λειτουργεί το Μουσείο του Γαλατά που εξιστορεί τα γεγονότα της περιόδου όπως τα έζησαν οι ντόπιοι κάτοικοι, ενώ φυλάσσονται φωτογραφίες, έγγραφα και κράνη στρατιωτών. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Γαλατάς είναι ο τόπος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, το σπίτι του οποίου προορίζεται να γίνει πολιτιστικό κέντρο από τη δημοτική αρχή. Κάθε χρόνο στην επέτειο της Μάχης του Γαλατά, πραγματοποιούνται ιστορικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν βετεράνοι και επίσημες αντιπροσωπείες των χωρών που έλαβαν μέρος (Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία).
ΔΗΜΌΤΙΚΗ ΕΝΌΤΗΤΑ ΣΌΎΔΑΣ
Βόρεια του νομού Χανίων, στη δυτική μεριά του νησιού, βρίσκεται το μεγάλο φυσικό λιμάνι της δυτικής Κρήτης. Αποτελεί επίνειο των Χανίων, από όπου το χωρίζουν μόλις 7 χλμ. Η περιοχή της Σούδας, πέρα από τη στρατηγική σημασία του λιμανιού της, ανά τους καιρούς κρύβει μέσα της αξιοθέατα μεγάλης ιστορικής σημασίας.
ΣΎΜΜΑΧΙΚΌ ΝΕΚΡΌΤΑΦΕΙΌ
Το συμμαχικό νεκροταφείο στην περιοχή Βλητές, σε ένα θαυμάσιο φυσικό τοπίο αποτελεί χώρο μνήμης και σεβασμού στους πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχιτέκτονας ήταν ο Louis De Soissons και «Η γη πάνω στην οποία εξαπλώνεται το νεκροταφείο» όπως αναφέρεται και σε σχετική επιγραφή δωρήθηκε από τον ελληνικό λαό για την αιώνια ανάπαυση των ναυτών, στρατιωτών και αεροπόρων, οι οποίοι τιμώνται εδώ.
Οι ενταφιασμοί στο κοιμητήριο είναι στο σύνολό τους 1.527. Η επίσκεψή μας εδώ καθιστά σαφή τη σημασία της παγκόσμιας ειρήνης. Σε όλη τη διάρκεια του έτους παρατηρείται μεγάλη προσέλευση επισκεπτών από όλο τον κόσμο, κυρίως Αυστραλών και Νεοζηλανδών, ενώ στη μνήμη των θυμάτων γίνονται συχνές εκδηλώσεις.
ΑΠΤΕΡΑ
Στα μινωικά χρόνια, μία από τις σπουδαιότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης αποτέλεσε Απτέρα. Φιλοξενείται πάνω από τον κόλπο της Σούδας, σε απόσταση 15 χλμ. από τα Χανιά, ενώ η θέα προς τον κόλπο είναι εκπληκτική.
Αφετηρία της πόλης αποτελεί η Μινωική Εποχή (3500-1070 π.Χ.), ωστόσο τα πιο ορατά αρχαιολογικά αποτυπώματά της ανάγονται στη Γεωμετρική Εποχή (1000-685 π.Χ.), την Ελληνιστική Περίοδο (323-67 π.Χ.) και τη Ρωμαιοκρατία (67 π.Χ. – 324 μ.Χ.). Ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Απτέρα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΌ ΧΩΡΙΌ ΒΕΡΕΚΎΝΘΌΣ
Η ανάδειξη των τεχνών, που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού, αναβιώνει μέσα από τη δημιουργία του καλλιτεχνικού χωριού Βερέκυνθος που βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο των Χανίων. Ιστορικά, Βερέκυνθος είναι το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοι του Δία και προστάτες των τεχνών, που ήρθαν και δίδαξαν τις πανάρχαιες τέχνες στους ανθρώπους (μεταλλουργία, κεραμική, υαλουργία, υφαντική). Σήμερα, οι τέχνες αυτές συγκεντρώθηκαν για να πάρουν πάλι τη θέση που τους αξίζει στη ζωή των ανθρώπων.
Απόρροια αυτού του εγχειρήματος είναι τα αντίστοιχα εργαστήρια. Επίσης, τα δύο παλιά καμίνια μαρτυρούν την παράδοση του χωριού στην κατασκευή κεραμικών και άλλων έργων. Ο χώρος είναι επισκέψιμος (10:00-14:00 &19:00-21:00 -εκτός από Σάβ. απόγευμα και Κυρ.) και μπορεί κανείς να παρατηρήσει τους τεχνίτες να δουλεύουν αλλά και να βρει μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα ντόπια, παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης.
ΜΌΎΣΕΙΌ ΤΎΠΌΓΡΑΦΙΑΣ
Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο αφιερωμένο στην Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας, βρίσκεται στα Χανιά, λίγο πριν από την είσοδο της πόλης, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, και αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες, και τρεις επιμέρους αίθουσες που καλύπτουν έκταση περίπου 1.200 τ.μ. Προσωπικό μεράκι και στοίχημα του δημιουργού του, Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» και της συζύγου του, Ελένης, το μουσείο ξεκίνησε ως ιδιωτική συλλογή σε περιβάλλον φυσικό για ένα τεχνολογικό-βιοτεχνικό μουσείο. Από το 2012, το μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums).
Το 2016, το Μουσείο Τυπογραφίας ήταν υποψήφιο για το σπουδαίο βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσείο, που μέσα από την ξενάγηση «αφηγείται» διαδραστικά πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη -ίσως- εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν εκ νέου κάτι που όλοι έχουμε ξεχάσει: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο…