Ο γνωστός chef Λάμπρος Βακιάρος μας δίνει μια συνταγή για γαλλικές αυγόφετες στο φούρνο με φράουλες για ένα έχουμε ένα λαχταριστό πρωινό ξεκίνημα… αλά γαλλικά!
Υλικά
Για τις γαλλικές αυγόφετες
- 5 – 6 αυγά
- 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 320 γρ. γάλα
- 3 γρ. κανέλα ή sweet Twist
- 30 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 1 συσκευασία ψωμί του τόστ
Για το Topping
- 60 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 γρ. κανέλα
- 50 γρ. καρύδια (τριμμένα σε χοντρό μέγεθος)
Για το γαρνίρισμα
- Μέλι
- Φρέσκες φράουλες
- Κανέλα ή Sweet Twist
- Καρύδια
- Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το γάλα, την κανέλα και ομογενοποιούμε με ένα αυγοδάρτη ή πιρούνι.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις 6 φέτες του τόστ σε 9 κομμάτια, εναλλακτικά τις σπάμε με το χέρι.
- Σε ένα πυρέξ 19×26 εκ. (ή κοντά σε αυτό το μέγεθος), ξεκινώντας από τη γωνία, αρχίζουμε να τοποθετούμε τα κομμάτια ψωμιού του τόστ με κλίση (το επόμενο πάνω στο μισό του προηγούμενου κομματιού, σαν πεσμένο ντόμινο), εώς ότου γεμίσουμε όλο το πυρέξ. Στη συνέχεια, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα των αυγών και αφήνουμε να σταθεί για 20 – 30 λεπτά στο ψυγείο. Ιδανικά μπορούμε να το αφήσουμε από το βράδυ και να το ψήσουμε το επόμενο πρωί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
- Για το Topping, σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τα καρύδια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε πάνω από το ψωμί του τόστ, λίγο πριν να είναι έτοιμο για ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.
Στο πρώτο εικοσάλεπτο, εάν δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει αρκετά ροδοκόκκινο χρώμα, καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, εώς ότου συμπληρωθεί ο χρόνος. - Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες, μέλι, καρύδια, κανέλα και προαιρετικά ζάχαρη άχνη.
Και καλή μας απόλαυση!
- Advertisement -
Διαβάστε επίσης: