Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens
HomeΕυ ΖηνDecoΗ βραβευμένη πολυκατοικία της Αθήνας!Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτόνημα!

Η βραβευμένη πολυκατοικία της Αθήνας!Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτόνημα!

Αν νομίζατε πως οι πολυκατοικίες είναι όλες παρόμοιες, κάνατε λάθος. Μια πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, και όχι άδικα, αλλάζοντας το αστικό τοπίο.

Το έργο Inside-Out του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά αποτελεί πρόταση και επανεφεύρευση αυτού που λέμε πολυκατοικία και δίνει μια νέα διάσταση.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, που έχει καθιερώσει τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής στη χθεσινοβραδινή τελετή, απένειμε στο Inside Out του Νίκου Κτενά το ένα και μοναδικό βραβείο, καθώς και επτά επαίνους.

- Advertisement -

Το ελληνικό χωριό των…κροίσων!!!Υποδομές Ελβετίας μέσα στα βουνά,καθόλου ανεργία & εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ!!!

Το κτίριο μέσω της δομής του, πραγματεύεται την επανεφεύρεση της τυπολογίας της πολυκατοικίας όπου ο ακάλυπτος προτείνεται ως κεντρικός χώρος εισόδου, καθώς και ως μεταβατικό σημείο μεταξύ της πόλης και των χώρων διαβίωσης. Συνιστά μια στάση, αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αλλαγής της πορείας του επισκέπτη, από οριζόντια σε κάθετη, από τον δημόσιο προς τον ιδιωτικό χώρο.

Η ερμηνεία αυτή του ακάλυπτου χώρου του αστικού οικοδομικού τετραγώνου, του προσδίδει μια ουσιαστική και αναπόσπαστη στο κτίριο χωρική λειτουργία, αποδίδοντας του εν μέρει την κλασσική υπόσταση του αίθριου, όπου εν μέσω του χώρου αυτού, ο επισκέπτης εισέρχεται στους χώρους διαβίωσης οι οποίοι τον περιβάλλουν και οι οποίοι με τη σειρά τους, προβάλλονται προς την πόλη, συμπληρώνοντας την εξωτερική όψη του οικοδομικού τετραγώνου.

Ποιος είναι ο Νίκος Κτενάς

O Nίκος Kτενάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1960 και σπούδασε στην Cooper Union, NY, στο Columbia University, New York, στο Queens College, Queens, New York, στο Syracuse University, Syracuse, New York, στο AIFS/ University of London, London και στο Cornell University, NY, από όπου και αποφοίτησε με το πτυχίο της αρχιτεκτονικής το 1983.

Δίδαξε στην Ecole Polytechnique Federale de Lausanne-EPFL με τον Luigi Snozzi, την περίοδο 1984-92. Διατηρεί γραφείο στο Λουγκάνο της Eλβετίας από το 1987 και στην Aθήνα από το 1993.

Το 1992 του έγινε η πρόταση για θέση “εξωτερικού κριτή” για το Bachelor of Architecture Thesis projects στο University of Grenoble, στη Γαλλία, το 2001 στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Πάτρας, από το 2003 στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και από το 2005 στην Ecole Superieure D’Architecture de Paris Belleville, στο Παρίσι.στοΔιετέλεσε καθηγητής από το έτος 2005 έως και το 2007 στην Accademia di Architettura,Univercittà della Svizzera Italiana στο Mendrisio της Ελβετίας.

Διδάσκει επίσης και στο μεταπτυχιακό τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Βόλου. Πήρε το πρώτο Bραβείο στο Europan 2 στην Speyer στη Γερμανία το 1991, αλλά και διάφορα ακόμη βραβεία σε Ευρωπαϊκούς Aρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Συμμετείχε στην έκθεση Landscapes of Modernisation – Greek Architecture in the 60s and 90s στο Pότερνταμ της Oλλανδίας, καθώς επίσης και στην 7η Mπιενάλε Aρχιτεκτονικής της Bενετίας το 2000 με μόνιμο έκθεμα στο Eλληνικό Περίπτερο.

Υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Mies van der Rohe το 2001 και το 2003. Το 2008 το ΕΙΑ – Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής του απένημε το ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για το σύνολο του έργου του.

Η αρχιτεκτονική του Νίκου Κτενά χαρακτηρίζεται από κτίρια-πρίσματα από γυμνό σκυρόδεμα, ενίοτε συνδυασμένο με το μέταλλο και το ξύλο, αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο τις αντιθέσεις του “κρύου” μετάλλου και του “ζεστού” ξύλου.

Το κέλυφος των κτιρίων του από ανεπίχριστο σκυρόδεμα αναιρεί την έννοια του σκελετού και έρχεται σε αντίθεση με το ζεστό εσωτερικό τους, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, εξωτερικού και εσωτερικού, άχρωμου και χρωματιστού, ανόργανου και οργανικού, πόλης και οικογένειας.

Το χωριό-φάντασμα της Κέρκυρας, στο οποίο έκανε εκτενές αφιέρωμα ο Independent!

Η αρχιτεκτονική του, βαθιά συνδεδεμένη με το έργο του Le Corbusier και τους αρχιτέκτονες του Ticino, δίπλα στους οποίους μαθήτευσε, είναι μια γεωμετρία σύνθετη που διέπεται από αρμονικές χαράξεις και χρυσές τομές, επιδιώκοντας να ορίσει το κενό και το πλήρες στους ουσιαστικούς και απέριττους όγκους που προτείνει.

Γαλουχημένος με την “τοπογραφική” διδασκαλία του, έχει χαρακτηριστεί από τον Snozzi ως μια “υπόσχεση της ευρωπαικής αρχιτεκτονικής”. Μέσα από πρωτογενή στοιχεία, ο Νίκος Κτενάς εκφράζει και αναπαράγει θεμελιώδεις αρχές μιας κλασικής αρχιτεκτονικής με αναφορές σε διεθνή πρότυπα και ταυτόχρονα γνώρισμα της δωρικής μας καταγωγής, ανταποκρινόμενη συγχρόνως στο τοπίο “..από το οποίο προκύπτει και με το οποίο παραμένει πάντα δεμένο”(Kenneth Frampton), το περιεχόμενου, τη διαχρονικότητα του μοντερνισμού και τις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Αξίες όπως η μετριοπάθεια και η απλότητα, η έμφαση στη λεπτομέρεια και το αυθόρμητο, η λιτότητα των υλικών, η καθαρότητα των όγκων και της άρθρωσής τους και η διαύγεια της εσωτερικής διάρθρωσης των χώρων είναι χαρακτηριστικές της δουλειάς του.

Φανερώνουν την σκέψη του, το πλούσιο υπόβαθρό του, την ανεξάντλητη δημιουργικότητα του, την πίστη του και την αγάπη του για την αρχιτεκτονική, καθώς και μια ατέρμονη διαδικασία παιδείας που προκύπτει από το γεγονός ότι ο Νίκος Κτενάς ως ένας σύγχρονος μετανάστης, ζει και κινείται μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας , διδάσκει και διδάσκεται, όπως και ο ίδιος έχει πει για την συμβολή που έχει στο έργο του η ευκαιρία να διδάσκει στην Accademia di Architettura στο Mendisio της Ελβετίας. Διασχίζει το παρόν μεταφέροντας, διατηρώντας και αναδομώντας την κλασική παράδοση, εμπλουτισμένη νοητικά και πολιτισμικά.

Η πολυκατοικία Inside Out

Με πληροφορίες Wikipedia

Φωτογραφίες: Facebook @Nikos Ktenàs architecture & nikosktenas.com Μαριάνα Μπίστη

Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,077LikesLike
88,730 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ