Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
9.2 C
Athens
HomeTravel NewsΒουλγαρία και Ρουμανία εντάσσονται στη ζώνη Σένγκεν - Τι σημαίνει αυτό για...

Βουλγαρία και Ρουμανία εντάσσονται στη ζώνη Σένγκεν – Τι σημαίνει αυτό για τιμές, μεταφορές και υπερτουρισμό

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανοίγονται σε περισσότερους τουρίστες καθώς οι δύο βαλκανικές χώρες θα εισέλθουν επίσημα στη ζώνη Σένγκεν στις 31 Μαρτίου. Ειδικοί αναλύουν τι θα σημαίνει αυτό για τις τιμές, τις μεταφορές και τον υπερτουρισμό.

Ο Μάρτιος αναμένεται να είναι ένας συναρπαστικός μήνας για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

Στις 31 Μαρτίου, τα βαλκανικά έθνη θα ενταχθούν επίσημα στη ζώνη Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών για 400 εκατομμύρια πολίτες.

- Advertisement -

Ενώ και τα δύο έθνη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένα να επιδεικνύουν διαβατήρια κατά την είσοδο σε άλλες χώρες της ΕΕ, σε αντίθεση με πολλούς άλλους ευρωπαίους πολίτες.
Το 2024, οι έλεγχοι στα σύνορα για τις δύο χώρες θα απλοποιηθούν και είναι πιθανό να αλλάξουν και πολλές άλλες πτυχές.

Υπάρχουν πολλές εικασίες εάν η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ακολουθήσουν τα βήματα της πρόσφατης εισερχόμενης στη ζώνη Σένγκεν, Κροατίας, η οποία έχει επικριθεί ευρέως για την αύξηση των τιμών σε όλους τους τομείς από την είσοδό της.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν αναμένεται να αλλάξουν τα υπάρχοντα νομίσματά τους στο ευρώ -όπως έκανε η Κροατία- στο άμεσο μέλλον, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, θα υπάρξουν αλλαγές σχεδόν αμέσως.

Με τη βοήθεια ειδικών στην περιοχή, το euronews travel συγκέντρωσε όλα όσα μπορούμε να περιμένουμε από τις 31 Μαρτίου και μετά:

Θα αυξηθούν οι τιμές όταν η Βουλγαρία και η Ρουμανία ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν;

Η Elaine Warren είναι ειδικός στα ταξίδια και ιδρύτρια του ιστολογίου The Family Cruise Companion. Ελπίζει ότι η μετάβαση στη ζώνη Σένγκεν δεν θα οδηγήσει αμέσως σε αυξήσεις των τιμών, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αμέσως τους πιθανούς τουρίστες.

«Ο αυξημένος ανταγωνισμός μπορεί να εξισορροπήσει οποιαδήποτε τάση για υπερβολική απότομη άνοδο των τιμών στα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Με τους ταξιδιώτες να μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τις διασυνοριακές τιμές, τα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις θα θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις τιμές», λέει στο Euronews Travel.

Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι ακριβώς μπορεί να συμβεί.

«Είναι επίσης πιθανό ορισμένα κόστη να ευθυγραμμιστούν σταδιακά περισσότερο μεταξύ των χωρών Σένγκεν. Αλλά συνολικά, ο συνδυασμός των επιπτώσεων – περισσότεροι επισκέπτες αλλά και πιο έντονος ανταγωνισμός – υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις στις τιμές δεν θα είναι ξεκάθαρες. Τα δημοφιλή σημεία ενδέχεται να δουν μέτριες αυξήσεις, ενώ οι αγροτικές περιοχές και οι τιμές καταναλωτή αντιμετωπίζουν καθοδικές πιέσεις», προσθέτει η Warren.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η ένταξη στη Σένγκεν φαίνεται έτοιμη να δώσει ώθηση στον τουρισμό στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι οικονομίες τους πρόκειται να αποκτήσουν σημαντικές νέες ευκαιρίες. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς εξελίσσονται οι επισκέψεις και οι επιχειρήσεις και στα δύο έθνη τα επόμενα χρόνια», προσθέτει η ίδια.

Ο Robert Blaszczyk, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών πελατών σε μια παγκόσμια fintech Conotoxia, λέει στο Euronews Travel ότι ενώ οι πιθανές αλλαγές δεν είναι ξεκάθαρες, υπάρχει ελπίδα τόσο για τις χώρες όσο και για τους επισκέπτες.
«Η ένταξη στον χώρο Σένγκεν έχει αρκετά ουδέτερο αντίκτυπο στις τιμές σε αυτές τις χώρες, ειδικά στην αρχή. Ο οριακά θετικός αντίκτυπος της μείωσης του χρόνου και του κόστους των οδικών μεταφορών δεν θα γίνει αρχικά αισθητός», λέει, «Μακροπρόθεσμα, τείνει να αντισταθμιστεί από την ισχυρότερη ζήτηση που προκαλείται από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον τουρισμό είναι αναμφισβήτητος».

Τι κάνουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία για να προσελκύσουν τον τουρισμό;

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία εξακολουθούν να είναι γνωστές ως «εκτός πορείας» χώρες, τις οποίες δεν επισκέπτονται συχνά οι τουρίστες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στους επισκέπτες.

Είτε πρόκειται για το διάσημο σπα Therme στο Βουκουρέστι, τις ανερχόμενες πόλεις για πάρτι στη Μαύρη Θάλασσα ή τη Σόφια, τη ζωντανή βουλγαρική πρωτεύουσα, υπάρχουν πολλά να τραβήξουν τους ταξιδιώτες προς τα ανατολικά.

Η Lucia Polla είναι ειδικός στα ταξίδια και ιδρύτρια του ταξιδιωτικού ιστολογίου Viva La Vita. Είναι οπαδός τόσο της Ρουμανίας όσο και της Βουλγαρίας και ελπίζει ότι η κίνηση της ζώνης Σένγκεν θα ανοίξει τις χώρες σε μια νέα γενιά τουριστών.
«Ανυπομονώ να δω περισσότερους ταξιδιώτες να ανακαλύπτουν αυτούς τους πολύτιμους θησαυρούς», λέει στο Euronews Travel, «αναμένω μια άνοδο του τουρισμού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των ταξιδιωτικών παρόχων – και αυτό σημαίνει ακόμη πιο προσιτές επιλογές διαμονής και μεταφοράς!»

Τα αειφόρα ταξίδια είναι ένα πολύ καυτό θέμα αυτή τη στιγμή, με τους τουρίστες να επιλέγουν όλο και πιο πράσινες μεθόδους μεταφοράς για να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Η Lucia ελπίζει ότι τα βαλκανικά έθνη θα το λάβουν υπόψη καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες.

«Οι επισκέπτες θα έχουν περισσότερη ελευθερία να εξερευνούν με τον δικό τους ρυθμό και να χρησιμοποιούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, όπως τρένα και ποδήλατα. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια βαθύτερη εκτίμηση για τους τοπικούς πολιτισμούς και τις υπεύθυνες πρακτικές τουρισμού, ωφελώντας τόσο το περιβάλλον όσο και τις κοινότητες που επισκεπτόμαστε», λέει.

Η ίδια η απουσία των αυστηρών ελέγχων στα σύνορα χωρίς προνόμια Σένγκεν είναι γνωστό ότι αποθαρρύνει τους τουρίστες που πιστεύουν ότι δεν αξίζει τον κόπο.

«Αυτό που ξεχωρίζει τη Ρουμανία δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά, η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και η ζεστή φιλοξενία, αλλά και τα γοητευτικά χωριά της όπου ο χρόνος φαίνεται να σταματά. Για πολλούς επισκέπτες, αυτά τα χωριά προκαλούν μια αίσθηση Δυτικής Ευρώπης από μια περασμένη εποχή, που θυμίζει έναν αιώνα πριν ή ακόμα και παιδικές μνήμες», είπε η Cezarina Pomojnicu
Ιδρύτρια του Romania Private Tours.
Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει – κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα – λέει ο ταξιδιωτικός ειδικός και συνιδρυτής του StayNewEngland.com Michael Donovan.

«Όταν επισκέφτηκα τη Βουλγαρία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα σύνορα εκτός Σένγκεν πρόσθεσαν πολυπλοκότητα που αποθάρρυνε ορισμένους ανεξάρτητους ταξιδιώτες. Μετά την αναμενόμενη ένταξή τους, νομίζω ότι θα δούμε περισσότερα backpackers και τουρισμό τύπου Eurotrip, ειδικά μεταξύ των νεότερων Ευρωπαίων. Αυτό το δημογραφικό έχει εκτοξεύσει τις τοπικές οικονομίες αλλού μετά τη Σένγκεν», λέει στο Euronews Travel.

Η Ρουμανία συγκεκριμένα, λέει ο Michael, «βιώνει ήδη μια αναγέννηση ως πολιτιστικό και υπαίθριο hotspot περιπέτειας. Η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μπορεί να φέρει τη μοναδική ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας και την περιοχή της Τρανσυλβανίας σε μια πραγματικά παγκόσμια σκηνή».
Αυτός – και άλλοι ειδικοί – έχουν προβλέψει μια αρχική αύξηση 15 έως 25% στους διεθνείς επισκέπτες και στις δύο χώρες, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια.

«Μακροπρόθεσμα, η πλήρης ολοκλήρωση πιθανότατα θα αυξήσει τα πρότυπα στις τουριστικές υποδομές ως μέσο για την εξυπηρέτηση υψηλότερων ποσοτήτων. Συνολικά, είναι ένα συναρπαστικό βήμα για την περιοχή που πιστεύω ότι θα αυξήσει βαθιά την εξέχουσα θέση της στον διεθνή ταξιδιωτικό χάρτη τα επόμενα χρόνια», προσθέτει ο Michael.

Θα μπορούσαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία να πέσουν θύματα υπερτουρισμού;

Ενώ είναι σαφές ότι η είσοδος των εθνών στη ζώνη Σένγκεν θα αυξήσει τον τουρισμό και θα ενισχύσει τις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο υπερτουρισμός – τόσο συνηθισμένος σε όλη την Ευρώπη – θα μπορούσε σύντομα να γίνει θέμα.

Ο Ritesh Raj, COO και CPO της CuddlyNest, μιας πλατφόρμας κρατήσεων καταλυμάτων, πιστεύει ότι «η ένταξη του Σένγκεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικό τουρισμό σε δημοφιλείς προορισμούς στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία».

Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και η Μάλαγα, οι κάτοικοι απωθούνται μετά από χρόνια ασεβούς συμπεριφοράς επισκεπτών.

«Το Βουκουρέστι έχει απίστευτα καλές τιμές, είτε για ξενοδοχείο είτε για φαγητό. Σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Βουκουρέστι σίγουρα δεν προσελκύει τον ίδιο αριθμό, αλλά αυτό φέρνει τα πλεονεκτήματά του, καθώς δεν αισθάνεται υπερβολικά γεμάτο με τουρίστες και υπερκορεσμένο από πλήθη», λέει ο Τομ Μπουρλέ από τη The Stag Company

Η Ritesh Raj, από την άλλη, φοβάται ότι, δεδομένου του χρόνου, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα μπορούσαν να δουν παρόμοια τάση: «[Η νέα δημοτικότητά τους] θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για καταλύματα, τοπικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς η αυξημένη ζήτηση συχνά αυξάνει το κόστος», λέει στο Euronews Travel. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δεδομένο, συμπλήρωσε.

«[Η αύξηση του τουρισμού] θα μπορούσε επίσης να τονώσει τη διαφοροποίηση των προορισμών. Η αυξημένη προσβασιμότητα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξερεύνηση τοποθεσιών που δεν είναι συνηθισμένες, διαδίδοντας τα οφέλη του τουρισμού πιο ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα, μια τάση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα».

Ο Ritesh προτείνει ότι η ισορροπία του αναπτυσσόμενου τουρισμού και η έλλειψη ζημιών εξαρτάται από τις αρχές των χωρών, λέγοντας ότι η επιτυχία «θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία διαχειρίζονται τις τουριστικές πολιτικές και τις υποδομές τους ενόψει του αυξημένου αριθμού επισκεπτών».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,016LikesLike
88,556 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ