Η Βοβούσα, το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου, εκτός του ότι είναι ένας πανέμορφος οικισμός μέσα στο πράσινο, έχει και ένα επιπλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό… Αποτελεί τον μοναδικό οικισμό στην Ελλάδα που χωρίζεται στα δύο από ένα ποτάμι.
Το πανέμορφο αυτό ελληνικό χωριό μπορεί να μην είναι και τόσο διάσημο, ωστόσο η μοναδικότητά του σε φυσικά τοπία και εικόνες το κάνουν να ξεχωρίζει στον επισκέπτη από την πρώτη… βόλτα.
Το χωριό που κόβεται στα δύο από ένα ποτάμι
Η εικόνα του χωριού που κόβει στα δύο ο Αώος είναι κάτι που αν το δείτε, θα το θυμάστε για πολύ καιρό. Το όνομα του χωριού οφείλεται στα ορμητικά νερά του ποταμού Αώου. Προέρχεται μάλλον από τη βοή που προκαλούν καθώς διασχίζουν τη Βοβούσα, η οποία «ντύνει» ηχητικά όλες τις δραστηριότητες των κατοίκων της, ενώ το βλάχικο όνομά της είναι «Μπαϊεάσα».
Φτάνοντας κανείς στο χωριό τον καλωσορίζει ένα μεγάλο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που στέκεται πάνω από τον ορμητικό Αώο από το 1748, συνδέοντας τους δύο μαχαλάδες εκατέρωθεν του ποταμού.
Πρόκειται για το παλαιότερο εν χρήση γεφύρι στο Ζαγόρι και είναι ένα από τα ελάχιστα όμοιά του σε όλη την Ελλάδα που αντέχουν ακόμα στην καρδιά ενός οικισμού. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.
Κάτω από το γεφύρι έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φράγμα το οποίο σχηματίζει ευρύχωρη φυσική πισίνα, κατάλληλη για μπάνιο, φυσικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πρόκειται για ένα παραμυθένιο σκηνικό με το βουερό ποτάμι να βρίσκεται μέσα σε μια κοιλάδα στα 1000 μ. υψόμετρο, τριγυρισμένη από θεόπυκνα αδιαπέραστα δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα. Ολόγυρα απλώνονται μερικά λιβαδάκια και κάμποσες μυτερές βουνοκορφές.
Οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού
Οι κάτοικοι της Βοβούσας ήταν ανέκαθεν υλοτόμοι, πριονάδες, αγωγιάτες και έμποροι. Αρκετοί από αυτούς ασχολούνταν και με την κτηνοτροφία. Στις αρχές του αιώνα ζούσαν εδώ περίπου 120 οικογένειες και περισσότερα από 90 παιδιά πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο. Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 100, ενώ οι περισσότεροι έχουν σαν κυρία δραστηριότητα την υλοτομία και την επεξεργασία ξύλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βοβούσα αποτελεί μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα από την πλευρά των Ιωαννίνων, τόπος ιδανικός για περιπατητές και φυσιολάτρες.
Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα χωριά του Ζαγορίου; Το travelstyle.gr έχει για εσάς ένα αφιέρωμα στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια!
Δείτε το εξαιρετικό βίντεο από τη Βοβούσα:
Τα highlights του Ζαγορίου
Το Ζαγόρι είναι από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού προσφέρει ποικίλλες εικόνες στους επισκέπτες του!
Τι να πρωτοπει κανείς για τα περίφημα Ζαγοροχώρια, το ένα ομορφότερο από το άλλο, το υπέροχο φαγητό, τους φιλόξενους κατοίκους, τις δραστηριότητες και τη φύση που πραγματικά “πνίγει” όλη την περιοχή!
Τα παρακάτω αξιοθέατα του Ζαγορίου είναι τα top highlights, συμβάλλουν στο να είναι η περιοχή ένας τόσο ξεχωριστός προορισμός και σίγουρα πρέπει να τα δει κάθε επισκέπτης!
Κολυµπήθρες
Ένα σπάνιο φαινόµενο µε µικρές φυσικές πισίνες ανάµεσα στο Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο.
Σκάλα Βραδέτου
Το παλιό καλντερίµι του χωριού, 1.200 σκαλοπατιών προσελκύει χιλιάδες πιστούς της πεζοπορίας σε µια διαδροµή 40΄.Βυτίνα: Κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα από εντυπωσιακές εικόνες!
Φαράγγι του Βίκου
Το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως και µαζί µε τον Βοϊδοµάτη συνιστά τον πυρήνα του Εθνικού Δρυµού Βίκου-Αώου. Φαράγγι Βίκου: Το ελληνικό «Γκραν Κάνυον» που έχει μπει στο Ρεκόρ Γκίνες!
Το όρος της Τύµφης (2.497 µ.)
Λεγόµενο κοινώς «Γκαµήλα» ή και «Βουνά του Παπίγκου» µε ψηλότερες κορυφές την Γκαµήλα, Γκούρα και Αστράκα.
Δρακόλιµνη Τύµφης
Aπόκοσµη λίµνη που οφείλει τη δηµιουργία της στους παγετώνες. Απέχει 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο.
Το γεφύρι Καλογερικό
Ένα από τα ελάχιστα πέτρινα τρίτοξα γεφύρια.
Μονή Ρογκοβού
Η µονή (11ο αι.) είναι ξακουστή για το επιχρυσωµένο ξυλόγλυπτο τέµπλο της.
Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας
Χρησίµευε ως καταφύγιο για τους κατοίκους όταν αυτοί κινδύνευαν από τους Τούρκους.
Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι
Ένα από τα αρχαιότερα µοναστήρια µε µοναδική θέα, στέκει στο χείλος του γκρεµού της Χαράδρας του Βίκου.
Λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη
Μουσείο µε πάνω από 1.240 διαφορετικά είδη σπάνιων φυτών που ευδοκιµούν στα φαράγγια και τα βράχια του Βίκου! Είσοδος ελεύθερη. Τετ.-Κυρ. 09:00-15:30, Τ. 26530 71775
Ο ποταµός Βοϊδοµάτης
Από τα ελάχιστα ποτάµια µε πόσιµο νερό ξεχωρίζει για τη φυσική οµορφιά του!
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr