Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
9.6 C
Athens
HomeTravel News«Βόμβα» από την Ολλανδία: Μετά την ηπειρωτική Ελλάδα & την Κρήτη ...

«Βόμβα» από την Ολλανδία: Μετά την ηπειρωτική Ελλάδα & την Κρήτη βάζει και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου στην «πορτοκαλί» λίστα

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία αποφάσισε να εντάξει και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου στην «πορτοκαλί ζώνη» της κλίμακας επικινδυνότητας των ταξιδιών, λόγω κορονοϊού, απόφαση η οποία έπεσε σαν «βόμβα» στην ελληνική τουριστική αγορά, η οποία δοκιμάζεται ήδη λόγω της πανδημίας, αλλά και της αντίστοιχης απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να βάλει στο «πορτοκαλί» την Ελλάδα. Με λίγα λόγια δηλαδή η Ολλανδία αποφάσισε, εκτός από τα Επτάνησα και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, να βάλει τη χώρα μας στο «πορτοκαλί» που σημαίνει ότι Ολλανδοί που θα την επισκεφτούν θα πρέπει επιστρέφοντας στη χώρα τους να έχουν αρνητικό test και να μείνουν σε καραντίνα.

Ήδη, οι μεγάλοι ολλανδικοί tour operators, μεταξύ των οποίων Corendon, Sunweb και TUI ανακοίνωσαν την αναστολή των προγραμμάτων τους, κάποιοι για 2 εβδομάδες και κάποιοι έως τις 3 Ιουνίου που θα υπάρξει επαναξιολόγηση.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 30 Μαΐου, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τοποθετούνται στην πορτοκαλί κατηγορία της χρωματικής κλίμακας ταξιδιών και θα απαιτούνται εξέταση – τεστ πριν την πτήση επιστροφής στην Ολλανδία και καραντίνα μετά την άφιξη.

Οι Ολλανδοί έχουν «ειδικό βάρος» στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, όπως π.χ. την Κω που υποδέχεται περίπου 120.000 Ολλανδούς σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Ολλανδοί είχαν ανακοινώσει πως από τις 8 Μαΐου τα ταξίδια στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου δεν θα χρειάζονταν πλέον καραντίνα και εξέταση, ενώ στις 15 Μαΐου προστέθηκαν και τα νησιά του Ιονίου, οπότε και ξεκίνησαν επισήμως τα ταξίδια.

Στην ανακοίνωση του το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Ο χρωματικός κωδικός των νησιών του Νότιου Αιγαίου (τα νησιά αυτά στην ενότητα Coronavirus) θα αλλάξει σε ‘πορτοκαλί’ στις 30 Μαΐου 2021. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων κορονοϊού έχει αυξηθεί σε αυτό το αρχιπέλαγος. Από εκείνη την ημερομηνία, πρέπει να υποβάλλεστε σε ένα τεστ πριν από την αναχώρηση στις Κάτω Χώρες και να τεθείτε σε καραντίνα κατά την επιστροφή σας στις Κάτω Χώρες. Ο χρωματικός κωδικός της Ελλάδας είναι εν μέρει κίτρινος και πορτοκαλί».

Και συνεχίζει:

«Οι ελληνικές αρχές αποδέχονται την κάρτα εγγραφής εμβολιασμού από το RIVM (επίσης στα ολλανδικά) κατά την άφιξη. Μόνο μετά από διαμονή στο Βόρειο Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου δεν χρειάζεται να τεθείτε σε καραντίνα στην Ολλανδία. Μπορείτε να διαβάσετε ποια νησιά βρίσκονται στην ενότητα Coronavirus. Δεν υπάρχει επίσης, απαίτηση τεστ για επιστροφές από το Βόρειο Αιγαίο και τα Επτάνησα. Εάν κάνετε στάση στην Αθήνα και φεύγετε από το αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχετε εξέταση.

Μετά από διαμονή στην Κρήτη ή στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση -test πριν από την αναχώρηση και να τεθείτε σε καραντίνα στην Ολλανδία. Αυτό ισχύει και για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τις 30 Μαΐου. Για περιορισμούς εισόδου και εξόδου, τοπικά μέτρα κορονοϊού, πληροφορίες σχετικά με υποχρεωτικές δοκιμασίες τεστ και καραντίνα (στο σπίτι), ανατρέξτε στην ενότητα Coronavirus. Διαβάστε ολόκληρες τις ταξιδιωτικές συμβουλές. πληροφορίες σχετικά με υποχρεωτικές δοκιμές και καραντίνα (στο σπίτι) υπό τον τίτλο Coronavirus».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι επίσης στο «πορτοκαλί» των Βρετανών για ταξίδι

«Πορτοκαλί» η Ελλάδα για τους Βρετανούς που σημαίνει ότι όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας για διακοπές κατά την επιστροφή τους θα υποχρεωθούν σε καραντίνα γεγονός που προφανώς αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες από τη της Βρετανία να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα. Η μόνη τουριστική χώρα της Ευρώπης που εντάχθηκε στην «πράσινη» λίστα επιτρέποντας ταξίδια Βρετανών χωρίς εν συνεχεία υποχρέωση καραντίνας, είναι η Πορτογαλία ενώ από την άλλη στο «κόκκινο» μπήκε η Τουρκία.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες μεγάλες τουριστικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, δεν περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, κάτι που θα επέτρεπε στους τουρίστες να μην υποβάλλονται σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στη χώρα τους.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 7/5 οι μόνες χώρες που εντάσσονται στην πράσινη λίστα της Βρετανίας είναι: Πορτογαλία, Ισραήλ, Γιβραλτάρ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Νησιά Φαρόε, Ισλανδία, Φόκλαντς. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση εξετάζοντας μια σειρά παραγόντων σχετικών με την πανδημία που ισχύουν σε κάθε χώρα, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση, ο αριθμός των εμβολιασμένων αλλά και η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Μάλιστα καταγράφτηκε αλματώδης αύξηση 475% στις κρατήσεις των Βρετανών στην Πορτογαλία καθώς είναι η μόνη τουριστική ευρωπαϊκή χώρα που είναι στην πράσινη λίστα της Βρετανίας.

Οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τις 17  Μαΐου, ενώ η κατάταξη των χωρών θα επικαιροποιείται κάθε τρεις εβδομάδες.

Στην κατηγοριοποίηση των χωρών περιλαμβάνονται τρεις κλίμακες. Στην τελευταία «κόκκινη», εντάχθηκαν Τουρκία, Μαλδίβες και Νεπάλ.

Να σημειωθεί ότι για τις χώρες της πράσινης λίστας αρκεί ένα τεστ προ αναχώρησης για την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία και ένα PCR έως δυο ημέρες μετά την επιστροφή. Αντίθετα, οι επιστροφές από «πορτοκαλί» χώρες, όπως η Ελλάδα απαιτούν καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι με PCR τεστ την 2η και την 8η μέρα. Υπάρχει παράθυρο «απελευθέρωσης» στις πέντε ημέρες αν υπάρξει αρνητικό τεστ. Αντίστοιχα, για τις επιστροφές από «κόκκινες» χώρες υπάρχει υποχρέωση καραντίνας σε ειδικό ξενοδοχείο.

**Για να ενταχθεί μία χώρα στην πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία) καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν)

Οι προσδοκίες του τουρισμού

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι όπως και άλλοι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας πίστευαν ότι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα επέλεγε να βάλει σε «ζώνες» προορισμούς και όχι χώρες. Έτσι ορισμένα ελληνικά νησιά όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο και όπως είχε ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με το Global Travel Taskforce -το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο της ανάκαμψης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας από την πανδημία- κάποια ελληνικά νησιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της -Κρήτη, Κως, Ρόδος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, θα ήταν στην πράσινη ζώνη.

Συγκεκριμένα το FCDO συμβούλευε «ενάντια σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια με προορισμό την Ελλάδα με βάση την τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων της νόσου COVID-19. Ωστόσο, δεν συμβουλεύει να μην ταξιδέψει κάποιος στη Ρόδο, την Κω, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Κρήτη».

Τελικά οι αποφάσεις της Μεγάλης Βρετανίας ήταν διαφορετικές και η αλήθεια είναι ότι δημιουργούν πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η λίστα θα επανεξετασθεί σε τρεις εβδομάδες από την βρετανική κυβέρνηση και ελπίζεται ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες και θα ενταχθεί στην πράσινη ζώνη, για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει και ιδιαίτερη σημασία η επιδημιολογική πορεία της χώρας μας τις επόμενες ημέρες.

Ξεκίνησαν οι ακυρώσεις των Βρετανών για Ελλάδα

Η Tui της Βρετανίας με προφορική ενημέρωση προς τους συνεργάτες της στην Ελλάδα ανέφερε ότι έχει τις πρώτες ακυρώσεις μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης την Παρασκευή 07/05 που τοποθέτησε την Ελλάδα ως προορισμό στην πορτοκαλί κατηγορία. Βρετανοί τουρίστες ακύρωσαν το ταξίδι τους για ελληνικούς προορισμούς που είχαν κλείσει μέσω της Tui, μετά τις ανακοινώσεις αυτές. Με αυτά τα δεδομένα η Tui θα επαναξιολογήσει από σήμερα Δευτέρα, την κατάσταση ανάλογα με τον αριθμό των ακυρώσεων και θα λάβει την οριστική απόφαση αναφορικά με αν θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της για ταξίδια προς Ελλάδα τον Μάιο.

Η Tui της Μεγάλης Βρετανίας σχεδιάζει να πετάξει για Κω από τις 17 Μάϊου. Ωστόσο μετά τη τοποθέτηση της χώρας μας στην πορτοκαλί ζώνη που σημαίνει ότι ο Βρετανός τουρίστας επιστρέφοντας στη Βρετανία, μπαίνει σε 10 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ πρέπει να έχει αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή (60 ευρώ σε τεστ που θα κάνει π.χ. στην Κω) και δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή (240 ευρώ σύνολο), η επιλογή της Ελλάδας γίνεται πιο δύσκολη.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,014LikesLike
88,538 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ