Από εκλεπτυσµένα εστιατόρια, όπου το κοστούµι είναι απαραίτητο, µέχρι πιο χαλαρά στέκια, και από κουζίνες υψηλής βενετσιάνικης γαστρονοµίας µέχρι επιλογές σε πιο multi-ethnic τόνους, στη Βενετία είναι βέβαιο πως θα ικανοποιηθείτε πλήρως. Συχνά µια αυθεντική εναλλακτική προσφέρει µια οστερία ή ένα bacaro (τύπου wine-bar), που σερβίρουν νόστιµα cicchetti (αλµυρά µεζεδάκια και µπουκιές).
Al Nono Risorto
Υπερέχουν οι ντόπιοι των τουριστών εδώ, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν θα σας αφήσουν απεριποίητους, παρόλο που δεν υπάρχει αγγλικό µενού. Προτιµήστε την πολύ καλή του πίτσα και την εξαιρετική του µακαρονάδα µε όστρακα!
Τιµή: Από €8/άτοµο. Κλειστά Τετ. (Ramo de l’Arsenal, Santa Croce, tel. +39 041 524 1169)
Cantina Do Mori
Αυτό το αυθεντικό bacaro λειτουργεί από το 1462! Περιορισµένο σε χωρητικότητα, αλλά ζεστό και φιλόξενο, διαθέτει τοπικές ετικέτες µε λευκά και κόκκινα κρασιά, ενώ από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν τα cicchetti crostini και τα µικρά tramezzini (σάντουιτς).
Τιµή: Από €10/άτοµο. (Calle dei Do Mori, San Polo, tel. +39 041 522 5401)
Tiziano Snack Bar
Οικονοµικές σαλάτες και καθηµερινά πιάτα ζυµαρικών είτε για ένα γρήγορο γεύµα ή ένα σνακ στο «πόδι».
Τιµή: Από €6/άτοµο. (Salizzada San Giovanni Crisostomo, Cannaregio, tel. +39 041 523 5544)
Bentigodi di Chef Domenico
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ιδιοκτήτης Domenico Iacuzio είναι ένας από τους καλύτερους σεφ της Βενετίας. Τα ψάρια είναι όλα ελεύθερης αλιείας, ενώ και τα misto fritto του (τηγανητά θαλασσινά) είναι must!
Tιµή: Από €15/άτοµο. (Calesele, Cannaregio, tel. +39 041 822 3714, www.bentigodi.com)
Osteria alla Bifora
Ένα ατµοσφαιρικό bacaro, µε διάφορα τοπικά πιάτα, όπως polpette, sarde saor ή µαριναρισµένο γαύρο. Τα καλαµάρια µε µελάνι είναι από τα καλύτερα.
Τιµή: Από €13/άτοµο. (Campo Santa Margherita, Dorsoduro, tel. +39 041 523 6119)
Al Paradiso
Γενναιόδωρες µερίδες, ζυµαρικά µε σάλτσα θαλασσινών, ριζότο µε γαρίδες, σαµπάνια και γκρέιπφρουτ, όπως επίσης και µια πρωτότυπη σειρά από ορεκτικά.
Τιµή: Από €20/άτοµο. Κλειστά Δευτ. (Calle del Paradiso, San Polo, tel. +39 041 523 4910)
Fiaschetteria Toscana
Οι ιδιοκτήτες, Albino και Mariuccia Busatto, κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθώς περπατούν ανάµεσα στους πίνακες, ανοίγοντας ειδικά µπουκάλια κρασί και συζητώντας το µενού. Οι εκλεπτυσµένες γαστρονοµικές επιλογές περιλαµβάνουν ένα ελαφρύ «tagliolini neri al di ragu astice» (λεπτά µαύρα ζυµαρικά µε φίνα σάλτσα αστακού) και zabaglione. Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες.
Τιµή: Από €45/άτοµο. Κλειστά Τρ. (Campo San Giovanni Crisostomo, Cannaregio, tel. +39 041 528 5281, www.fiaschetteriatoscana.it)
Harry’s Bar
Άνοιξε το 1931 κι από τα τραπεζάκια έχουν περάσει διάσηµοι θαµώνες, όπως ο Έρνεστ Χέµινγουεϊ, ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Γούντι Άλεν. Ίσως βρείτε αρκετούς «πολέµιούς» τους, µιας και πλέον θεωρείται αρκετά τουριστικό ως µέρος, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί που να µην ορκίζονται στο ψηµένο του λαβράκι µε αγκινάρες ή το περίφηµο κέικ σοκολάτας Cipriani.
Προτιµήστε τα έστω και στριµωγµένα τραπεζάκια του ισογείου και βεβαιωθείτε πως δεν θα φύγετε αν δεν δοκιµάσετε ένα αυθεντικό «Bellini» cocktail!
Τιµή: Από €40/άτοµο. Καθηµερινά 10:30-23:00. Απαραίτητο σακάκι και κράτηση. (Calle Vallaresso, San Marco, tel. +39 041 528 5777, www.harrysbarvenezia.com)
La Bitta
Ανάλογα µε τις φρέσκες πρώτες ύλες που υπάρχουν καθηµερινά στην αγορά, το µενού εναλλάσσεται, από µια µια πικάντικη σούπα από κριθάρι ή νιόκι µε ricotta µέχρι παϊδάκια µε θυµάρι, «anatra pevarada» (πάπια µε σάλτσα πιπεριάς) ή φραγκόκοτα µε κρέµα. Τα σπιτικά γλυκά είναι όλα πλούσια και είναι ειπωθεί ότι η La Bitta έχει την καλύτερη πανακότα στην πόλη.
Τιµή: Από €43/άτοµο. Κλειστά Κυρ. (Calle Lunga San Barnaba, Dorsoduro, tel. +39 041 523 0531)
Ristorante Quadri
Βρίσκεται πάνω από το φηµισµένο cafe µε το ίδιο όνοµα και είναι το ίδιο ξακουστό και… τσιµπηµένο (τα µενού γευσιγνωσίας κυµαίνονται από €180 έως €220, χωρίς κρασί). Η δηµιουργική κουζίνα είναι στα καλύτερά της εδώ, ενώ εκλεπτυσµένες λιχουδιές ενθουσιάζουν τον απαιτητικό ουρανίσκο. Προτιµήστε tagliolini µε καβούρι, σάλτσα από αχινούς και βενετσιάνικα µύδια ή… παίξτε πιο συντηρητικά µε ραβιόλι burrata µε µια σάλτσα από ντοµάτα και θαλασσινά, αρωµατισµένη µε ρίγανη.
Τιµή: Από €100 (µενού 3 πιάτων). Κλειστά Δευτ. Απαραίτητες κρατήσεις. (Piazza San Marco 121, San Marco, tel. +39 041 522 2105)
Μην χάσετε τον απόλυτο οδηγό για τη Βενετία, μόνο στο travelstyle.gr!
Δείτε επίσης: