Η Μπριζ καταπολεμά τον υπερτουρισμό με περιορισμούς στην Airbnb και ανώτατα όρια στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
Μια ακόμη ευρωπαϊκή πόλη παίρνει μέτρα κατά των ενοικιάσεων των βραχυχρόνιων διακοπών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον υπερτουρισμό, σύμφωνα με το euronews.com.
Η Μπριζ, στο Βέλγιο, είναι μια πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, φημισμένη για τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα γραφικά κανάλια και τα μεσαιωνικά κτίριά της.
Ωστόσο, η ειδυλλιακή ομορφιά της την έχει καταστήσει θύμα του υπερτουρισμού. Περισσότεροι από 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Μπριζ – μια πόλη με λιγότερους από 120.000 κατοίκους – το 2023.
Τώρα, οι ντόπιοι δεν αντέχουν άλλο.
«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να επισημαίνουν ότι υπάρχουν απλά πάρα πολλοί επισκέπτες», δήλωσε ο δήμαρχος της Μπριζ, Dirk De fauw, στο The Brussels Times τον Αύγουστο. «Αν αφήσουμε τον καθένα να κάνει ό,τι θέλει, τα πράγματα θα πάνε πολύ στραβά».
Ως μέρος της λύσης, η πόλη έχει εφαρμόσει απαγόρευση στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων στο ιστορικό της κέντρο. Επίσης, έχει σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες για εξοχικές κατοικίες σε όλη την πόλη.
Γιατί η Μπριζ περιορίζει τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις;
Παρόλο που τα σχέδια της Μπριζ δεν είναι τόσο ακραία όσο της Βαρκελώνης, που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος μια γενική απαγόρευση στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις μέχρι το 2029, αποτελούν ένα βήμα προς την κατεύθυνση του ελέγχου του υπερτουρισμού.
Οι νέοι περιορισμοί στοχεύουν στο να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των τουριστών και των κατοίκων στην όμορφη αλλά πολυσύχναστη αυτή πόλη.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιβολή περιορισμών στα καταλύματα τύπου Airbnb δεν θα λύσει το πρόβλημα των ημερήσιων επισκεπτών.
«Η Μπριζ, όπως η Βενετία, είναι μια πόλη στενά συνδεδεμένη με το λιμάνι της, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ημερήσιων επισκεπτών», λέει ο Bart-Jan Leyts, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ακινήτων Otamiser, ο οποίος μεγάλωσε στην πόλη.
«Αυτές οι σύντομες επισκέψεις συμβάλλουν σημαντικά στο φαινόμενο του υπερτουρισμού, αλλά δεν συνδέονται άμεσα με τη διαθεσιμότητα των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων».
Είναι πιθανό η Μπριζ να “επιβάλει” φόρο για τους ημερήσιους επισκέπτες;
Μιλώντας στο The Brussels Times, ο De fauw απέκλεισε το ενδεχόμενο εισαγωγής τελών ή ανώτατων ορίων επισκεπτών στη Μπριζ.
«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ελέγχουμε την πρόσβαση στην πόλη, όπως στο Ντουμπρόβνικ ή τη Βενετία», όπου πρόσφατα επιβλήθηκε φόρος στους ημερήσιους επισκέπτες για τη μείωση του υπερτουρισμού.
Ωστόσο, έχουν γίνει προσπάθειες για τον περιορισμό των ημερήσιων επισκεπτών στην πόλη.
Το 2019, τέθηκαν όρια στα κρουαζιερόπλοια, επιτρέποντας το πολύ δύο την ημέρα να δένουν στο κοντινό Zeebrugge, αντί για πέντε.
Οι τοπικές αρχές επίσης απέσυραν τις διαφημίσεις για τη μεσαιωνική πόλη από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, για να μην ενθαρρύνουν επιπλέον επισκέπτες.
«Η εισροή τουριστών φέρνει οικονομικά οφέλη, αλλά επίσης ασκεί τεράστια πίεση στις υποδομές και στην κοινότητα της πόλης», λέει ο Leyts.
«Διαχειριζόμενη τον τουρισμό με βιώσιμο τρόπο, η Μπριζ μπορεί να προστατέψει την κληρονομιά της, παραμένοντας ταυτόχρονα ένας ζωντανός, φιλόξενος προορισμός».
Παρόλο που τα πλήθη των τουριστών έχουν διώξει τους ντόπιους από το ιστορικό κέντρο της Μπριζ, το υπόλοιπο της πόλης παραμένει σχετικά ανεπηρέαστο – και οι αρχές σχεδιάζουν να το διατηρήσουν έτσι.
«Θέλουμε η Μπριζ να παραμείνει μια πόλη με δραστηριότητες πέρα από τον τουρισμό», τόνισε ο De fauw.
Δείτε επίσης