Με αρκετή βλάστηση, πολλά νερά και ακόμα περισσότερα βατράχια, το Βατραχονήσι ήταν ένα “νησί” στο κέντρο της Αθήνας. Πάμε να μάθουμε την ιστορία του!
Καθώς η Αθήνα γνώριζε όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη και επέκταση, δημιουργήθηκαν συνοικίες γύρω από τον Αρδηττό, μία από αυτές και το περίφημο Βατραχονήσι. Ονομάστηκε έτσι καθώς στις όχθες του Ιλισσού, εκεί που ήταν τοποθετημένο, ζούσαν αμέτρητα βατράχια, ενώ στο σημείο αυτό υπήρχε μια κατάφυτη νησίδα.
Ποια περιοχή της Αθήνας ήταν το Βατραχονήσι και γιατί λεγόταν έτσι
Το Βατραχονήσι ήταν μια γειτονιά εκεί ακριβώς που περνούσε ο ποταμός Ιλισός κοντά στο λόφο του Αρδηττού. Συγκεκριμένα, η περιοχή γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, αριστερά του Αρδηττού, ονομάστηκε Βατραχονήσι. Εκτεινόταν μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στην είσοδο του Παγκρατίου, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος.
Δείτε και τις 10 πιο όμορφες γειτονιές της Ευρώπης!
Το 1908 η γειτονιά Βατραχονήσι μετονομάστηκε σε περιοχή Σταδίου – Ιλισσού, ενώ ο ποταμός πλέον είχε καλυφθεί στο μεγαλύτερο μήκος του. Αξίζει να σημειωθεί δε πως ο Ιλισσός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Αθήνας.
Δείτε και την υπέροχη παλιά γειτονιά των Αθηνών, το Βρυσάκι που δεν υπάρχει πια!
Πήγαζε από τις πλαγιές του Υμηττού και στον Ταύρο ενωνόταν με τον Κηφισό και χύνονταν στον Φαληρικό Όρμο, στην περιοχή Τζιτζιφιές. Τα επόμενα χρόνια όμως το όνομα Βατραχονήσι απέκτησε ευρύτερη έννοια.
Έπαψε να είναι απλώς μια περιοχή και άρχισε να αποτελεί ονομασία για διάφορες συνοικίες με παρόμοια χαρακτηριστικά, που έδιναν οι Αθηναίοι της εποχής. Στις αρχές του 20ού αιώνα οι κάτοικοι της Αθήνας, για παράδειγμα, ονόμαζαν έτσι το Παγκράτι και συγκεκριμένα την περιοχή που είναι η πλατεία Προσκόπων, όπου μια βόλτα αρκεί για να σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο!
Πολλές συνοικίες της Αθήνας κρύβουν τη δική τους ιστορία, όπως και το Μοναστηράκι! Να σημειωθεί ότι εκεί που κάποτε κυλούσε ο Ιλισός σήμερα είναι η Μιχαλακοπούλου, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Αρδηττού και η Καλλιρρόης.
5 κλασικά κτήρια στην Αθήνα που δεν υπάρχουν πια! Εμβληματικά νεοκλασικά!
Η Αθήνα, μια πόλη υπέροχη, με απίστευτα νεοκλασικά κτήρια, μπορεί να διατηρεί ακόμα το χρώμα και το ύφος του παρελθόντος σε πολλές γειτονιές και οδούς, ωστόσο 5 κλασικά κτήρια χάθηκαν για πάντα…
Τα νεοκλασικά κτήρια που διασώζονται μέχρι και σήμερα στην Αθήνα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα η αγάπη στην κατασκευή τέτοιων κτηρίων ήταν κατάδηλη σε κάθε γωνιά της πόλης.
Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και τη θέση των νεοκλασικών άρχισαν να παίρνουν πολυκατοικίες. Έτσι, κάποια εμβληματικά κτήρια των Αθηνών δεν υπάρχουν πια.
Το Μέγαρο Πεσμαζόγλου
Ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια στην Αθήνα που κατασκευάστηκε το 1900 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνεστ Τσίλερ. Βρισκόταν στη θέση του σημερινού κτηρίου στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού. Το κτήριο που ανήκε στον Ι. Πεσμαζόγλου διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή ως τις αρχές τις δεκαετίας του ’60. Οι τελικοί ιδιοκτήτες του γωνιακού τμήματος αποφάσισαν να το γκρεμίσουν. Τη θέση του πήρε μια πολυκατοικία.
Το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών
Χτίστηκε, εγκαινιάστηκε και κατεδαφίστηκε σε λιγότερο από 60 χρόνια. Η απόφαση να κατασκευαστεί πάρθηκε επί εποχής Όθωνα, το 1857 και τελικά τα εγκαίνια έγινα το 1888. Η αίθουσά του γνώρισε ιστορικές στιγμές και έλαβαν χώρα πολύ γνωστές παραστάσεις. Έγινε κατάλυμα για οικογένειες προσφύγων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τελικά το 1940 ο Κοτζιάς, από την θέση του υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης, έδωσε την εντολή να ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισης.
Μέγαρο κοντέσσας Τζένης Θεοτόκη
Στην οδό Σωκράτους 67 πριν από 70 χρόνια υπήρχε ένα μοναδικό νεοκλασικό του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη. Το Μέγαρο κοντέσσας Τζένης Θεοτόκη χτίστηκε μεταξύ 1842 και 1844 για να φιλοξενήσει το ζεύγος Θεοτόκη. Το κτήριο κατεδαφίστηκε το 1956 για να αντικατασταθεί από μεγάλες, σύγχρονες πολυκατοικίες.
Μέγαρο Παπούδωφ
Δίπλα ακριβώς στη Βουλή των Ελλήνων, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου κατασκευάστηκε από το 1875-1899 το Μέγαρο Παπούδωφ ως κατοικία του τραπεζίτη Αριστείδη Παπούδωφ από τη Ρωσία. Από το 1960 και έπειτα ξεκίνησαν συζητήσεις για την κατεδάφισή του, που έγινε το 1971. Αρκετά χρόνια μετά ανεγέρθηκε στη θέση του το Astir Palace, ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Σήμερα υπάρχει μια γυάλινη πολυκατοικία που φιλοξενεί γραφεία.
Μέγαρο Νεγρεπόντη
Το Μέγαρο Νεγρεπόντη στις οδούς Λεωφόρος Αμαλίας 2-4 και Οθωνος κατασκευάστηκε το 1870 και το 1959 κατεδαφίστηκε. Αρχικά το κτήριο χρησιμοποιούταν ως κατοικία της Λουκίας Λ. Λουριώτη, μετά ως ανάκτορο του διαδόχου Κωνσταντίνου, για να περάσει στη συνέχεια στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους. Μέχρι το 1940 στέγαζε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατεδαφίστηκε για να γίνουν πολυκατοικίες.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr