Είναι γνωστό ότι η Ισπανία αποτελεί ονειρεμένο προορισμό για τους καλοφαγάδες, αλλά ίσως δεν μπορεί ο καθένας να συνειδητοποιήσει το πόσο διαφορετική είναι η ισπανική κουζίνα από περιοχή σε περιοχή. Η Βαρκελώνη, ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, θα σας καταπλήξει με τις ομορφιές της αλλά και την πεντανόστιμη κουζίνα της. Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 8 φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στην πανέμορφη παραλιακή πόλη!
Επίσης, σας αποκαλύπτουμε πώς να εξερευνήσετε την καταλανική πρωτεύουσα με λιγότερα από 100 ευρώ ανά βράδυ!
1. Παέγια
Δε γίνεται να μην αναφέραμε πρώτη την παέγια, το διασημότερο ισπανικό φαγητό. Το θρυλικό αυτό πιάτο βασίζεται στο ρύζι και τα θαλασσινά, έχει τις ρίζες του στη Βαλένθια και αρχικά φτιαχνόταν με φασόλια και κρέας αντί για ψάρι και τα οστρακοειδή. Σήμερα, σερβίρεται σε σημαντικούς εορτασμούς και οικογενειακές συναθροίσεις. Και μπορεί η σπιτική εκδοχή να είναι πάντα η καλύτερη, στη Βαρκελώνη, όμως, θα βρείτε αμέτρητα εστιατόρια που σερβίρουν το υπέροχο αυτό πιάτο, ενώ εσείς παρακολουθείτε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας του.
2. Bombas
Τα μαύρα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου, η Βαρκελώνη βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο. Οι αναρχικοί και οι επαναστάτες όρμησαν στους δρόμους της Barceloneta εκσφενδονίζοντας χειροποίητες “χειροβομβίδες” ενάντια στους οπαδούς του Φράνκο. Τα όπλα αυτά ενέπνευσαν έναν ντόπιο σεφ να δημιουργήσει τη “la bomba” ένα από τα δημοφιλέστερα tapas της πόλης. Πρόκειται για πατατοκροκέτες σε μέγεθος μπάλας του τέννις, που σερβίρονται με δυο διαφορετικές σως: μια λευκή με σκόρδο, και μια πλούσια πικάντικη κόκκινη σως.
3. Calçots και σως romesco
Πρόκειται για ένα είδος πράσινου κρεμμυδιού από την περιοχή της Καταλονίας. Είναι γλυκά και ψήνονται στα κάρβουνα, συνοδευόμενα από σως romesco, μια παραδοσιακή καταλανική σάλτσα από φουντούκια, αμύγδαλα και κόκκινες πιπεριές. Συνοδεύει συνήθως τα ψητά κρεατκά σε barbeque και είναι μια από τις απόλυτες λιχουδιές! Μπορείτε να τη δοκιμάσετε είτε στην εξοχή, είτε σε κεντρικά ρουστίκ εστιατόρια, όπως το Quinabarra και L’Antic Forn.
4. Esqueixada
Ίσως η πιο αυθεντική καταλανική σαλάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε, συνοδεύοντας συνήθως μπακαλιάρο και σως romesco, ντομάτες, κρεμμύδια και μαύρες ελιές. Έχει φρέσκια και ζωηρή γεύση, και είναι τέλεια με ένα ποτήρι ανθρακούχο καταλανικό κρασί!
5. Pa amb Tomàquet
Τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η τελειότητα κρύβεται πίσω από τα απλά πράγματα. Και αυτό το πιάτο το αποδεικνύει. Πρόκειται για ψωμί με ντομάτα, που συνοδεύει κάθε γεύμα, από το πρωινό μέχρι και το βραδινό. Πρόκειται για ψωμί πάνω στο οποίο έχει τριφτεί σκόρδο, έχει περιχυθεί φρέσκος χυμός ντομάτας και έχει πασπαλιστεί με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μπορείτε να προσθέσετε φέτες τυριού και αλλαντικών, και θα το δοκιμάσετε σε μέρη που σερβίρουν ταπας, αλλά όχι σε ακριβά εστιατόρια.
6. Escalivada
¨Οπως συμβαίνει και με πολλά ισπανικά φαγητά, η escalivada αναδεικνύει την ποιότητα κάθε υλικού. Φτιάχνεται απλώς από ψητή μελιτζάνα και κόκκινες πιπεριές ψημένες στον ξυλόφουρνο και σερβίρονται πάνω σε ψημένο ψωμί με ελαιόλαδο, σκόρδο κι αλάτι, ίσως και αντζούγιες! Είναι απλό, αλλά φοβερά νόστιμο!
7. Mató
Η Γαλλία είναι ίσως η πιο φημισμένη χώρα της Ευρώπης όταν πρόκειται για τυριά, αλλά από άποψη ποσότητας, ποιότητας και ποικιλίας, η Ισπανία τη συναγωνίζεται δικαίως. Το πιάτο αυτό αποτελείται από μαλακό, γλυκό αλειμμένο τυρί από κατσικίσιο γάλα, με μέλι και καρύδια! Το τέλειο επιδόρπιο!
8. Κρέμα Καταλάνα
Για το τέλος αφήσαμε την υπέροχη κρέμα καταλάνα, κι όχι τυχαία! Πρόκειται για ένα παραδοσιακό τοπικό γλυκό με ονειρεμένη γεύση, από κρέμα βανίλιας που έχει ψηθεί μέχρι να αποκτήσει μια “γυάλινη” γλυκιά κρούστα, παρόμοια με την crème brûlée. Δοκιμάστε την στην πατρίδα της κι απλά θα την ερωτευτείτε!
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: