Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
12.8 C
Athens
HomeΕλλάδαΒαρδούσια: Ανεβαίνουμε στις "Άλπεις" της Ρούμελης και κάνουμε στάση στον ελατοσκέπαστο Αθανάσιο...

Βαρδούσια: Ανεβαίνουμε στις “Άλπεις” της Ρούμελης και κάνουμε στάση στον ελατοσκέπαστο Αθανάσιο Διάκο!

Οι ορειβάτες ξεχωρίζουν το σύμπλεγμα βουνών στο κέντρο της Ρούμελης, που καλύπτει κυρίως τον νομό Φωκίδας με μόνο ένα μικρό μέρος στη Φθιώτιδα. Τα Βαρδούσια είναι οι “ελληνικές Άλπεις” με υπέροχα τοπία και καταπράσινες κορυφές, ενώ ο Αθανάσιος Διάκος είναι από τα ωραιότερα χωριά!

Καλυμμένο από έλατα και βελανιδιές σε μεγάλο τμήμα του, το βουνό έχει πλούσια χλωρίδα. Το μεγάλο ελατόδασος ξεκινά περίπου από τα 1000 μέτρα ενώ πάνω από τα 1500 μέτρα αρχίζουν εκτεταμένοι βοσκότοποι με λιβάδια που θυμίζουν στέπα.

- Advertisement -
Βαρδούσια άλπεις Ρούμελη

Το ανάγλυφο κερδίζει το βλέμμα και κεντρίζει τους ορειβάτες και τους αναρριχητές: απόκρημνες πλαγιές, δύσβατες κορυφές, αλπικά οροπέδια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που δίνουν στα Βαρδούσια τον χαρακτήρα του αλπικού βουνού, παραπέμποντας σε τοπία και ορεινούς όγκους της κεντρικής Ευρώπης.

Πάρνωνας: Τα πιο ειδυλλιακά μονοπάτια, τα ομορφότερα χωριά και οι κορυφαίες επιλογές διαμονής

Οι “ελληνικές Άλπεις” της Ρούμελης

Τα Βαρδούσια, δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα, χωρίζονται σε τρία συγκροτήματα κορυφών με την υψηλότερη, τον Κόρακα στα 2.495 μέτρα, να εντοπίζεται στο νότιο. Επιβλητικές ανεξάρτητες μεταξύ τους κορυφές χαράζουν την κορυφογραμμή στο δυτικό συγκρότημα ενώ πιο ήπιο είναι το σκηνικό στο βόρειο.

Παλαιότερη ονομασία του είναι «Κόραξ», όπως ακόμα αποκαλείται η ψηλότερη κορυφή του. Ο Στράβωνας το χαρακτήριζε «μέγιστον όρος» λόγω του μεγέθους του και η μυθολογία λέει πως εκεί κατοικούσαν Λάμιες και Μούσες που άρπαζαν ανθρώπους και τους έπαιρναν μαζί τους κάτω από τη γη.

Αξίζει να δείτε τους 10 λόγους που πρέπει να προσθέσετε την Φωκίδα στην ταξιδιωτική σας λίστα.

Χιονισμένα Βαρδούσια

Ανάβαση σε ένα αλπικό σκηνικό

Πολλά σημεία του είναι κατάλληλα για ορειβασία και διαθέτει δύο καταφύγια. Για αφετηρία χρησιμοποιείται κυρίως το χωριό Αθανάσιος Διάκος. Πιο χαμηλά εντοπίζονται τα Μουσουνιώτικα λιβάδια (παλιά το χωριό Αθανάσιος Διάκος λεγόταν Άνω Μουσουνίτσα) όπου ανθεί η κτηνοτροφία.

Αλπικά τοπία στα Βαρδούσια
Βαρδούσια Άλπεις Ρούμελη
Βαρδούσια Ρούμελη και στάση στον Αθανάσιο Διάκο
Βαρδούσια βουνό Ρούμελη
Βαρδούσια στη Ρούμελη με όμορφα αλπικά τοπία
Βαρδούσια με χιόνια στη Ρούμελη

Αθανάσιος Διάκος: “Ελατοσκέπαστος” στην “καρδιά” της Ρούμελης!

Αθανάσιος Διάκος σε ομίχλη

Σε ένα γραφικό χωριό της ορεινής Φωκίδας θα σας ταξιδέψουμε σήμερα, που βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης και αγκαλιάζεται από ένα καταπράσινο ελατόδασος. Ο Αθανάσιος Διάκος είναι η γενέτειρα του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821…

Σε απόσταση λίγων μόνο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκεται η ορεινή Φωκίδα, ένας τόπος άγριας ομορφιάς, αλλά παράλληλα τόσο ζεστός και φιλόξενος. 

Το πρωτόγνωρο περιβάλλον της παρθένας φύσης που συνθέτουν –μεταξύ άλλων– οι οροσειρές της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, η τεχνητή λίμνη του Μόρνου και οι αμέτρητοι παραπόταμοί της, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας καταπλήξουν.

Γραφικά χωριουδάκια, καταπράσινες -θαρρείς ψεύτικες- πλαγιές, ρεματιές με γάργαρα νερά, ελατοδάση μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι αποτελούν ένα κίνητρο για να φτάσουμε μέχρι εδώ…

Ο ηρωικός και πανέμορφος Αθανάσιος Διάκος

Με όνομα ηρωικό και ιστορία σπουδαία, ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης. Πολύ κοντά στην Παύλιανη, το γραφικό ορεινό χωριό βρίσκεται σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Βαρδουσίων μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές.

Μια διαφορετική διαμονή στη “Βασιλικιά” στην Παύλιανη – Σε αγρόκτημα… με βαθμολογία 9,6!

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η ταμπέλα «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ», γενέτειρα του αγωνιστή. Περνάμε το μικρό γεφυράκι και φτάνουμε στην παραδοσιακή πλακόστρωτη πλατεία σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Η πρώτη εικόνα που εντυπωσιάζει είναι οι δύο επιβλητικοί υπεραιωνόβιοι πλάτανοι, 300 και πλέον ετών. 

Στην πλατεία δεσπόζει επιβλητικά ο ανδριάντας του ήρωα Αθανάσιου Διάκου που τοποθετήθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, καθότι το χωριό θεωρείται η γενέτειρά του.

Μια βόλτα στο γραφικό χωριό

Η ονομασία του μέχρι το 1959 ήταν Άνω Μουσουνίτσα. Καθώς η ιστορία βεβαιώνει και η λαϊκή παράδοση συνηγορεί, εδώ γεννήθηκε ο ένδοξος ήρωας της Επανάστασης Αθανάσιος Διάκος και αυτός ήταν και ο λόγος της μετονομασίας του από το επίσημο κράτος, ενώ επίσης από το 2009 λειτουργεί στο χωριό, προς τιμήν του, το Μουσείο Αθανασίου Διάκου.

Πλάι του, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, χτισμένη το 1872, (στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν συνολικά 11 ξωκλήσια) πεντακάθαρη και προσεγμένη με εντυπωσιακά βιτρό, κατανυκτική και γαλήνια.

Διαβάστε ακόμα:Ζαγόρι: Ανακαλύπτουμε 2 πέτρινους ξενώνες σε 2 από τα πιο όμορφα χωριά του με βαθμολογία στην booking μεγαλύτερη από 9,5!

Το χωριό έχει περίπου 600 πετρόχριστα σπίτια στον πάνω και κάτω μαχαλά. Οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 518 και το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή από ντόπιους και θερινούς παραθεριστές.

Τον χειμώνα, όταν τα κοπάδια φύγουν για ασφάλεια στα χειμαδιά, οι μόνιμοι κάτοικοι λιγοστεύουν στα περίπου 15 άτομα αλλά με πλήθος επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα μιας και το χωριό διαθέτει υποδομή διαμονής, ενός ξενοδοχείου και τριών ξενώνων.

Πολλές οι εικόνες, γρήγορες ματιές ολόγυρα να μη χαθεί τίποτα από την ιδιαίτερη γοητεία της βουνίσιας φύσης, η οποία παρουσιάζει έντονο ορειβατικό ενδιαφέρον λόγω των υψομετρικών διαφορών αλλά και της δυσκολίας της, σε πολλά σημεία.

Απίστευτο φυσικό κάλλος

Από εδώ περνά και το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4. Η κύρια ανάβαση στα Βαρδούσια γίνεται από το χωριό όπου ξεκινά μονοπάτι που βγάζει αριστερά από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία και καταλήγει στο διάσελο Σταυρός (3 περίπου ώρες).

Υπάρχει βέβαια και οδικός δρόμος (χωματόδρομος) που καταλήγει στο σημείο αυτό και μάλιστα φθάνει και στα καταφύγια. Η πορεία μέχρι το διάσελο είναι αρκετά εύκολη και από το διάσελο βλέπεις σχεδόν όλον τον όγκο του βουνού μια και στο σημείο αυτό ξεκινούν τα λιβάδια της Μουσουνίτσας που τα όρια τους φθάνουν ως τα καταφύγια.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,079LikesLike
88,744 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ