Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens
HomeΝομός ΆρταςΆρταΤα υπερπολύτιμα μαύρα «μαργαριτάρια» της Άρτας!!!(photos)

Τα υπερπολύτιμα μαύρα «μαργαριτάρια» της Άρτας!!!(photos)

Ηταν τόσο ακριβό όσο ο χρυσός, τώρα είναι τόσο ακριβό σχεδόν όσο τα διαμάντια», έγραψαν πρόσφατα οι Financial Times για το χαβιάρι, το αποκαλούμενο και ως «μαύρο μαργαριτάρι», σύμβολο οικονομικής ευμάρειας και χλιδής και μια γκλάμουρους πρώτη ύλη της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, το πολύτιμο χαβιάρι, το οποίο προέρχεται από τα επεξεργασμένα αβγά μιας ποικιλίας ψαριού, του οξύρρυγχου, ήταν έδεσμα που απολάμβαναν οι Ρώσοι χωρικοί στα παράλια της Κασπίας, καθώς θεωρούνταν νηστίσιμη τροφή.

Στις μέρες μας όμως, σύμβολο πολυτέλειας και πλούτου, το απολαμβάνουν κυρίως οι μεγιστάνες του πλανήτη, καθώς έγινε συνώνυμο της εκλεπτυσμένης γευστικής απόλαυσης και μια πολυπόθητη λιχουδιά.

- Advertisement -

Η Μαρίνα Βερνίκου φωτογραφίζει τα ελληνικά νησιά και μαγεύει τον Guardian!!!(photos)

Αν και δεν είναι πολύ γνωστό, οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά το χαβιάρι. Τόσο ο Ηρόδοτος όσο και ο Στράβων φέρονται να ήταν ενθουσιασμένοι με τηγεύση του.

Όπως αναφέρει και ο Αρχέστρατος, σπουδαίος γαστρονόμος της αρχαιότητας, (4ος αιώνας π.Χ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά του οξυρρύγχου που προέρχονταν αποκλειστικά από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης δε και ο Γαλιλαίος φέρεται να πρόσφερε τακτικά χαβιάρι στη κόρη του σε ένδειξη αγάπης και στοργής.

Η ευρύτερη όμως διάδοσή του σ΄ όλη την Ευρώπη ξεκίνησε περί τα τελευταία χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, όταν αυτό περιλαμβανόταν στα επίσημα τσαρικά γεύματα, πυροδοτώντας έτσι μια ραγδαία ανάπτυξη ολόκληρης βιομηχανίας μαζικής παραγωγής.

Σημειώνεται ότι την εποχή εκείνη επειδή τόσο η ισλαμική όσο και η εβραϊκή θρησκεία απαγόρευαν την κατανάλωση ψαριών χωρίς λέπια ουσιαστικά η αλιεία οξυρρύγχου αλλά και όλο το εμπόριο του παραγόμενου χαβιαρίου πέρασε σε Ρώσους και Έλληνες.

Ένας από τους σημαντικότερους εξ’ αυτών των Ελλήνων ήταν και ο Ψαριανός και μετέπειτα εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης, που έχοντας κερδίσει την εύνοια της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης εγκαταστάθηκε στη πόλη Αστραχάν της Κασπίας όπου και επιδόθηκε στην κατεργασία και παρασκευή χαβιαριού δημιουργώντας εκεί μεγάλο εργοστάσιο.

Σε πολύ σύντομο διάστημα κυριαρχούσε στο εμπόριο των αγορών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Αιγύπτου.

Σήμερα, μία οικογένεια από την Άρτα, η οικογένεια Παπαγιάννη, έχει δημιουργήσει την πρώτη ιχθυοκαλλιέργεια οξύρρυγχου στην Ελλάδα, με στόχο την παραγωγή χαβιαριού.

Η εταιρεία Thesauri βρίσκεται λίγο έξω από την Άρτα και έχει χερσαίες εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, με μεγάλες δεξαμενές όπου κολυμπούν διάφορα είδη οξύρρυγχων.

H μονάδα αρχικά σχεδιάστηκε για εκτροφή και παραγωγή χελιού, ενώ το 1997 έγινε η πρώτη εισαγωγή οξύρρυγχου από Ρωσία και για σχεδόν 18 χρόνια δεν υπήρχε παραγωγή, αλλά διαρκείς μελέτες, έρευνες, αποτυχίες και πειραματισμοί.

Το όραμα του κ. Δημήτρη Παπαγιάννη, ιδρυτή του ομίλου ΒΙ.Κ.Η., ήταν μια ελληνική μονάδα παρασκευής χαβιαριού! Για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εταιρεία της οικογένειας Παπαγιάννη χρειάστηκε να υπερβεί αναρίθμητα εμπόδια, όπως την γραφειοκρατία του δημοσίου, ευθυνοφοβία αλλά και έλλειψη βούλησης του μηχανισμού να συνδράμει σε μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια.

Τελικώς η Thesauri,εδώ και κάποια χρόνια, έχοντας όλες τις άδειες και όλες τις σφραγίδες, παράγει στη χώρα μας εκλεκτό και παγκοσμίως ανταγωνιστικό χαβιάρι, το οποίο προτιμάται ακόμη και στην παγκόσμια πρωτεύουσα αυτού του γκουρμέ, τη Ρωσία. Πρόκειται για μονάδα που συγκαταλέγεται μέσα στις μόλις εφτά μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής οξύρρυγχου στην Ευρώπη και μέσα στις δέκα επιχειρήσεις παγκοσμίως με παρόμοια τεχνογνωσία! Η Thesauri, μέρος του ομίλου εταιρειών ΒΙ.Κ.Η., δημιουργεί ένα προϊόν υψηλής αξίας και τοποθετεί την ελληνική επιχειρηματικότητα στον παγκόσμιο χάρτη της gourmet γαστρονομίας.

Έως σήμερα, δεν υπήρχε συμφωνία διανομής του χαβιαριού της Thesauri στην ελληνική αγορά, ούτε οργανωμένη διακίνησή του, πλην των όποιων ιδιωτικών πρωτοβουλιών για αγορά, οπότε μέσα από μια νέα συμφωνία που ανακοινώθηκε πρόσφατα με την Luxury Concierge, το ελληνικό χαβιάρι φιλοδοξεί να μπει στα καλύτερα «στέκια», ήτοι στους πιο πολυτελείς χώρους φιλοξενίας και εστίασης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το καινοτόμο premium brand εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Luxury Concierge, την εταιρεία παροχής VIP υπηρεσιών σε ξένους και Έλληνες τουρίστες που αναζητούν την πολυτέλεια και ιδιαιτερότητα σε κάθε τους ταξίδι.

Το χαβιάρι Thesauriαποτελεί ένα μοναδικής ποιότητας χαβιάρι που παράγεται από οξύρρυγχο Oscietra,ένα από τα πιο πολύτιμα και ακριβά είδη χαβιαριού στην αγορά μαζί με τα φημισμένα Beluga και Cevruga.

Ποια είναι η Luxuty Concierge
Η Luxuty Concierge είναι μια εταιρεία παροχής VIP Υπηρεσιών για οικονομικά ευκατάστατους ταξιδιώτες και μέλη του διεθνούς Jet Set. Ιδρύθηκε το 2013 από ειδικούς στην VIP περιποίηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, έχοντας ως στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, υπό το πρίσμα μιας περισσότερο προσωπικής, εξατομικευμένης προσέγγισης.

Info guide: Πόσο κάνουν οι καμπίνες στα πλοία της γραμμής;

Ο πολυτελής τουρισμός είναι ένας νέος, επερχόμενος τομέας στην Ελλάδα και υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες που διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους και εμπειρογνωμοσύνη για να χειριστούν τις υπηρεσίες VIP σχεδιασμού και διαχείρισης πολυτελών εκδηλώσεων.

Η εταιρεία σήμερα λειτουργεί με τέσσερα γραφεία στην Ελλάδα και το Λονδίνο. Η έδρα της βρίσκεται την οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διαθέτει και ένα πλήρως εξοπλισμένο γραφείο εξυπηρέτησης στο ιστορικό Cafe Zonars, το πρώτο lobby που προσφέρει VIP υπηρεσίες στην Αθήνα.

Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει ως Lifestyle Management Company είναι υπηρεσίες όπου περιλαμβάνονται από κρατήσεις τελευταίας στιγμής σε εστιατόρια διεθνούς φήμης μέχρι οργάνωση πολυτελών ταξιδιών σε εξωτικούς προορισμούς, πρόσβαση σε VIP Events, εκμίσθωση ελικοπτέρων και θαλαμηγών, ακόμα και βοήθεια στο σπίτι και σε προσωπικά θέματα.

πηγή:tamtam.news

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,078LikesLike
88,747 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ