Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
9.4 C
Athens
HomeFood & TravelΤσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και γιατί παραδοσιακά ψήνουμε κρέας στα κάρβουνα

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και γιατί παραδοσιακά ψήνουμε κρέας στα κάρβουνα

Η φετινή Τσικνοπέμπτη είναι αύριο, 7 Μαρτίου και η ημέρα “επιβάλλει” κρέας στα κάρβουνα και τις ανάλογες… μυρωδιές βεβαίως, το λέει άλλωστε και η ίδια η λέξη, σε ταβέρνες ή και μέσα στο σπίτι, οικογενειακά.

Και μπορεί σχεδόν όλοι αύριο να ψήσουν και να φάνε κρέας, ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από που προήλθε αυτό το έθιμο! Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν τα… παϊδάκια, αλλά η τσίκνα. Και δείτε το γιατί…

- Advertisement -

Να μυρίσει το σπίτι, κυρίως βούτυρο καμένο, γι’ αυτό και οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα ή τον ταπεινό σιμιγδαλένιο χαλβά.

Η πολυφαγία και το ποτό που συνοδεύει το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, είναι χαρακτηριστικά της ημέρας. Σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδυάζονται με την χριστιανική παράδοση, οπότε και σηματοδοτούν την προετοιμασία για την Μεγάλη Σαρακοστή.

Οι μυρωδιές από την κουζίνα “ξορκίζουν” το κακό και φέρνουν κόσμο στο σπίτι. Στην πορεία των χρόνων, κάθε τόπος ανέπτυξε και τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα για την ημέρα που μπορείτε να δείτε εδώ.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,014LikesLike
88,545 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ