Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens
HomeTravel NewsΤρομερή ανακάλυψη στην Κολομβία!Mετά από 307 χρόνια βρήκαν το 'ιερό τρόπαιο' των...

Τρομερή ανακάλυψη στην Κολομβία!Mετά από 307 χρόνια βρήκαν το ‘ιερό τρόπαιο’ των ναυγαγίων!(photo)

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, ανάρτησε με περηφάνια αυτό το μήνυμα στο τουίτερ, ανακοινώνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι βρέθηκε το “ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων”, που είχε ισπανική σημαία και είχε βυθιστεί πριν από 307 χρόνια.

Το ναυαγισμένο πλοίο βρέθηκε πριν από μια βδομάδα από μια ομάδα αποτελούμενη από διεθνείς και Κολομβιανούς αρχαιολόγος και ναυτικούς. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι το πλοίο κρύβει μέσα του θησαυρούς αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού κουβαλούσε χρυσάφι, ασήμι και πολύτιμους λίθους στο ταξίδι του από το Περού στην Καρταχένα.


Τον Ιούνιο του 1708 ως μέρος της επιτυχίας του Ισπανικού Πολέμου ο Βρετανικός στρατός βομβάρδισε το San Jose. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 600 άνθρωποι και το πλοίο τελικά βυθίστηκε. Ο υπόλοιπος Ισπανικός στόλος, που μετέφερε επίσης θησαυρούς, κατάφερε να ξεφύγει από τον Βρετανικό στρατό. Στην Συνέντευξη Τύπου  για την ανακάλυψη του San Jose, ο πρόεδρος της Κολομβίας εξέφρασε την πρόθεσή του να φτιάξει ένα μουσείο με όλα τα ευρήματα και τους θησαυρούς του ναυαγίου. Το Reuters αναφέρει, ότι υποβρύχια ραντάρ έχουν δείξει κανόνια, εξοπλισμούς, κεραμικά είδη και άλλα κειμήλια.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το CNN, η διαμάχη ανάμεσα στην Κολομβία και την Αμερικανική εταιρία που ανέσυρε το πλοίο, είναι τόσο δραματική όσο και η ιστορία του ναυαγίου. Προφανώς, τα δυο μέρη διαφωνούν στο μοίρασμα των θησαυρών.

To BBC υμνεί την αρχαία Κρήτη! Δες τα υπέροχα βίντεο που ετοίμασε για τον Μινωικό πολιτισμό!

Η εταιρία με την ονομασία Sea Search Armada ισχυρίζεται, ότι ανακάλυψε το ναυάγιο το 1981 και μοιράστηκε την περιοχή με την Κολομβία το 1982. Επίσης, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας προσπάθησε να πάρει παράνομα τα ευρήματα του ναυαγίου.

Ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου στην Αμερική, James E. Boasberg εξέδωσε μια απόφαση το 2011: “Η Αμερικανική εταιρία έχει κάνει πολλές μηνύσεις και στην Αμερική και στην Κολομβία.

25 φωτογραφίες ελληνικών νησιών που θα πείσουν και τους πιο δύσπιστους ότι ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου

Επίσης, υποστηρίζει, ότι το δικαστήριο της Κολομβίας έχει εκδώσει απόφαση, ότι τα ευρήματα πρέπει να μοιραστούν ισάξια ανάμεσα στην Κολομβία και στην SSA.

Στην συνέντευξη τύπου η Υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, Mariana Garces Cordoba, δήλωσε ότι όλες οι επίσημες διαμάχες έχουν κερδηθεί για χάρη της χώρας.

Ο διευθυντής της εταιρίας, Jack Harberstone έστειλε γραπτή δήλωση στο CNN, λέγοντας, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επαναλαμβάνει το ίδιο ψέμα και έχει χάσει κάθε δικαίωμα πάνω στα ευρήματα.

Η πορτοκαλί παραλία της Ελλάδας που είναι σαν να έπεσε από τον… Άρη. «Εξωγήινη» ομορφιά (Photos)

Επίσης, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας χρησιμοποίησε στρατιωτικές δυνάμεις για να απειλήσει την εταιρία τους. “Έχουν την ίδια νοοτροπία με τους Ισπανούς κατακτητές”, δήλωσε. Η SSA επιμένει, ότι έσπασαν την συμφωνία του 1984 να δώσουν το 35% των λαφύρων σε αμερικανικές εταιρίες διάσωσης και τους απέτρεψαν από το να αναζητήσουν το ναυάγιο από τον πάτο της θάλασσας.


Ο Haberstone αναφέρει, ότι το Κοινοβούλιο της Κολομβίας εξέδωσε την απόφαση να πάρει η εταιρία το 5% των ευρημάτων και να πληρώνει φόρους της τάξης του 45%. Φυσικά, η εταιρία αυτό το θεώρησε αντισυνταγματικό.

Το δικαστήριο της Κολομβίας συμφώνησε με την SSA και τελικά αποφασίστηκε τα ευρήματα του ναυαγίου να μοιραστούν στην μέση. “Κανείς δεν ξέρει τι βρίσκεται εκεί κάτω”, αναφέρει ο Haberstone. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο θησαυρός του ναυαγίου κοστολογήθηκε μεταξύ 4 με 17 δισεκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, στο βίντεο που ανέβασε στο τουίτερ ο πρόεδρος Santos, φαίνεται ένα μέλος του πληρώματος να πανηγυρίζει. “Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Είναι μια δουλειά πολλών χρόνων με πολλή προσπάθεια και επιτέλους ανακαλύψαμε κάποια ευρήματα. Βέβαια, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας, αλλά το σημερινό αποτελεί θρίαμβο.”

Το νησί των βασανισμένων ανθρώπων και ο τόπος που ιδρύθηκαν παράνομοι σταθμοί στην κατοχη, αφού οι Γερμανοί φοβούνταν να πατήσουν τα πόδια τους (Photos)

Ακόμα και στην Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Santos ήταν εξίσου πληθωρικός: “Χωρίς καμία αμφιβολία ανακαλύψαμε το πλοίο San Jose, που ναυάγησε πριν από 307 χρόνια. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα και πιθανόν το μεγαλύτερο ναυάγιο της ανθρωπότητας που έχει βρεθεί. Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα συνεχίσει την έρευνα και την προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς, σε συμφωνία πάντα με τους νομοθεσία του κράτους.

Αυτό το εύρημα αποδεικνύει, ότι η ιστορία της Κολομβίας αποτελείται από διαφορετικές περιοχές και ανθρώπους που είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς.” Δείτε παρακάτω το βίντεο που ανέβασε ο πρόεδρος της Κολομβίας στο Τουίτερ, με τους εξερευνητές εν δράση. Η ανακάλυψη του ναυαγίου San Jose είναι ιστορικής σημασίας για την πολιτιστική κληρονομιά της Κολομβίας.

Πηγή:.tilestwra.com

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,132LikesLike
88,993 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ