Η μακραίωνη ιστορία και οι χώροι που φέρουν διακόσμηση του 17ου αιώνα, καθιστούν το Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης ένα από τα μνημεία στα οποία συρρέει καθημερινα πλήθος κόσμου. Χτισμένο πάνω σε λόφο, ανταμείβει τους επισκέπτες με μια μοναδική θέα προς το Βόσπορο, ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στην ιστορία.
Το Τοπ Καπί αποτελεί το συνοθήλευμα πολύχρωμων ιστοριών. Σουλτάνοι, φιλόδοξοι αυλικοί, όμορφες παλλακίδες και ευνούχοι έζησαν και εργάστηκαν εδώ μεταξύ του 15ου και 19ου αιώνα, όταν το κτίριο ήταν το δικαστήριο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μια επίσκεψη στα πολυτελή μέρη του παλατιού, θα σας χαρίσουν μια συναρπαστική εικόνα για το πώς ήταν κάποτε η ζωή τους.
Περάστε μέσα από την αυτοκρατορική πύλη στο πρώτο δωμάτιο, το οποίο είναι γνωστό ως το δωμάτιο των Γενιτσάρων. Στα αριστερά σας θα συναντήσετε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης.
Συνεχίστε την περιήγησή σας μέσα από τη μεσαία πύλη (Ortakap ή Bab-s Selm) που οδήγεί στο δεύτερο δωμάτιο, το οποίο χρησιμοποιείτο σαν χώρος για ενασχόληση με τις αυτοκρατορικές επιχειρήσεις. Στην οθωμανική εποχή, μόνο ο σουλτάνος και η μητέρα του Σουλτάνου είχαν τη δυνατότητα να διασχίζουν τη μέσα μεσαία πύλη έφιπποι. Όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου βεζίρη, έπρεπε να τη διασχίσουν πεζοί.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα τυπικά ευρωπαϊκά παλάτια, το συγκεκριμένο παλάτι διαθέτει μεγάλους κήπους, κουζίνες, στρατώνες, επιμελητήρια για το κοινό και υπνοδωμάτια χτισμένα γύρω από ένα κεντρικό περίβλημα.
Η είσοδος στο, ονομαζόμενο Χαρέμι γίνεται κάτω από τον Πύργο της Δικαιοσύνης στη δυτική πλευρά του δεύτερου δωματίου. Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε- και εμείς συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το κάνετε- θα χρειαστείτε να αγοράσετε ένα ειδικό εισιτήριο. Η διαδρομή για τον επισκέπτη μέσα στο παλάτι δεν είναι πάντα η ίδια, καθώς μερικά δωμάτια ανακατασεκυάζονται, οπότε μπορεί να μην τα βρείτε ανοιχτά.
Το Χαρέμι ήταν ένα μέρος, όπου ο σουλτάνος συμμετείχε σε ακολασίες κατά βούληση. Στην πραγματικότητα η λέξη «χαρέμι» σημαίνει «απαγορευμένο» ή «ιδιωτικό».
Το συγκρότημα αποτελείται από έξι ορόφους, αλλά μόνο τον έναν από αυτούς μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Ένα άλλο δωμάτιο που θα σας εντυπωσιάσει κατά την επίσκεψή σας στο Χαρέμι, είναι εκεί όπου έμεναν ευνούχοι φύλακες, και η διακόσμησή του έχει στοιχεία του 17ου αιώνα.
Από την άκρη της αυλής θα αντικρύσετε την άδεια πισίνα. Το μάτι σας θα σταματήσει στα μικροσκοπικά παράθυρα των δωματίων, όπου φυλακίστηκαν οι αδελφοί και οι γιοι του σουλτάνου.
Στο τρίτο δωμάτιο εισέρχεται κανείς μέσω της πύλης της Ευδαιμονίας. Το εσωτερικό τμήμα, κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα αλλά ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα. Σημαντικοί αξιωματούχοι και ξένοι πρεσβευτές συναντούνταν εκεί για την ολοκλήρωση σημαντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Το κάποτε Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του παλατιού και διαθέτει μια απίστευτη συλλογή από αντικείμενα διακοσμημένα με χρυσό, ασήμι, ρουμπίνια, σμαράγδια, νεφρίτη, μαργαριτάρια και διαμάντια. Το κτίριο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεχμέτ του Κατακτητή το 1460 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως χώρος υποδοχής.
Στο τέταρτο δωμάτιο βρίσκεται το εστιατόριο Κονιάλι, στο οποίο μπορείτε να γευματίσετε έχοντας απένταντί σας μια υπέροχη θέα, αν και οι τιμές και η ποιότητα του φαγητού είναι κάπως απογοητευτικές. Σε αυτό το χώρο του παλατιού υπάρχει επίσης και η ταράτσα που είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο.
Η εμπειρία μέσα από την περιγηση στο μοναδικό Τοπ Καπί θα σας ζωντανέψει εικόνες από το μακρινό παρελθόν.