Ρεπορτάζ – κείμενα: Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Ρίγκου ([email protected]), Γιώργος Παπαχατζής ([email protected]), Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected]) / Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης, Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Ιάκωβος Στρίκης, Χρήστος Τριανταφύλλου
***Ρεπορτάζ από το περιοδικό BEST IN TOWN ATHENS, που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα!
Kαι τα 10 είναι… υπέροχα! Κι επειδή η ζωή είναι µικρές στιγµές, που όµως µπορούν να µείνουν αξέχαστες, προσθέστε οπωσδήποτε στη must do list σας αυτές τις µοναδικές διευθύνσεις του αθηναϊκού χάρτη οι οποίες υπόσχονται να ξετυλίξουν τη µαγική διάσταση που κρύβει αυτή η πόλη!
Hammam Baths
Αγίων Ασωµάτων 17 & Μελιδόνη 1, Θησείο, Τ. 210 3231073, www.hammam.gr / 17 Aghion Asomaton Str. & 1 Melidoni Str., Thisio
Μια από εκείνες τις εµπειρίες που όποιος βρεθεί στην πόλη… επιβάλλεται να ζήσει! Μια επίσκεψη που είναι µια απόδραση από την καθηµερινότητα! Στιγµές ηρεµίας, χαλάρωσης, ξεκούρασης που µπορούν να οδηγήσουν σε ειλικρινές… βίωµα! Αν και βρίσκεται σε ένα από τα πιο ζωντανά σηµεία του κέντρου της Αθήνας, από τη στιγµή και µόνο που µπαίνεις, νιώθεις ότι έχεις βρεθεί αλλού, καθώς ταξιδεύει νοερά το µυαλό… και ουσιαστικά το σώµα…
Το Hammam Baths, λοιπόν, ένας χώρος υψηλής αισθητικής, προσφέρει την αυθεντική εµπειρία του χαµάµ, τη µαγεία των ανατολίτικων λουτρών, µε τον επιβλητικό θόλο, τον στρογγυλό µαρµάρινο πάγκο στο κέντρο και τις ατοµικές γούρνες περιµετρικά που συνδυάζετε κατόπιν µε µασάζ (αν θέλετε) πάνω στα… µαρµάρινα κρεβάτια! Στα συν, οι πολλές ακόµα εξειδικευµένες υπηρεσίες και τα ειδικά πακέτα.
Tip: Κάθε Τρίτη διατίθεται µόνο για τις κυρίες. Ενδεικτική τιµή: €45 το Ali mama hammam (hammam και µασάζ συνολικής διάρκειας 1,5 ώρας). Δευτ. – Παρ. 12:30-22:00, Σάβ. – Κυρ. 10:00-22:00.
Salon de Bricolage
The first exclusive members’club of Athens!
Το members’ only club της Αθήνας, αντάξιο µε λέσχες των ευρωπαϊκών µητροπόλεων, ήρθε το 2009 όχι απλώς για να συστήσει στον αθηναϊκό χάρτη ένα privé club περιζήτητο στην αθηναϊκή αφρόκρεµα αλλά για να αλλάξει οριστικά τις συνήθειές της…
Αν η αφρόκρεµα του Λονδίνου δίνει το ραντεβού της στο Ηospital Club και το Century Club, η Μαδρίτη στο Μatador και η Βουδαπέστη στο Brody House, η Αθήνα έχει το Salon de Bricolage, την ευρωπαϊκού βεληνεκούς λέσχη (συνεργάζεται µε όλες τις παραπάνω) που σύστησαν το 2009 o Χρύσανθος και ο Σπύρος Πανάς. Λειτουργεί ως µια «δεξαµενή» διασκέδασης, υψηλής γαστρονοµίας και πολιτιστικών γεγονότων, από παρουσιάσεις βιβλίων ή µουσικών events, µέχρι εικαστικά δρώµενα σηµαντικών καλλιτεχνών.
Έτσι τα µέλη του έχουν την ευκαιρία µε την ετήσια συνδροµή τους να εξασφαλίσουν (σε αυτούς και σε τρεις ακόµη φίλους τους) την πρόσβασή τους σε έναν υψηλής, mix and match αισθητικής «πολυχώρο», απολαµβάνοντας ξεχωριστές στιγµές και κορυφαίες υπηρεσίες δίπλα σε ενδιαφέροντα κόσµο από τον χώρο της τέχνης, του θεάµατος, του επιχειρείν, της µόδας – και όχι µόνο.
Την παράσταση κλέβει η κοινόχρηστη τραπεζαρία του ισογείου, όπου οι θαµώνες απολαµβάνουν comfort food, το bar, το εστιατόριο Premier Étage του πάνω ορόφου, µε «αδυναµία» στο sushi, αλλά και η «make yourself at home» φιλοσοφία, αφού τα µέλη µπορούν να συµµετέχουν στην ετοιµασία των πιάτων δίπλα στον βραβευµένο σεφ Νίκο Σκλήρα! Με λίγα λόγια, ένα members club που επιφυλάσσει στο κοινό του κάθε φορά µια ξεχωριστή εµπειρία!
To Tσάι
4.000 χρόνια ιστορίας σε µια… κούπα!
Αν και µας συστήνει τον κόσµο του τσαγιού εδώ και δύο δεκαετίες µε γνώση, εξειδίκευση και πάνω από 200 είδη εκλεκτών ροφηµάτων, το φετινό του redesign το ανέδειξε στο πρώτο αυθεντικό teahouse
της πόλης!
Οι απανταχού λάτρεις του τσαγιού µπορούν πλέον να µυηθούν στον υπέροχο κόσµο του σε έναν φρέσκο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά από τον περασµένο Οκτώβριο που πραγµατοποιήθηκε η ολική ανακαίνιση της τσαγιερί Το Τσάι και ενώθηκε µε τον χώρο έκθεσης και πώλησης των ποικιλιών Μlesna της οδού Οµήρου. Ξεκινώντας µε το λογότυπο που παραπέµπει στο γιαπωνέζικο τραπέζι της ιεροτελεστίας του τσαγιού, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Μπάτζιος εµπνεύστηκε τη minimal τεχνοτροπία που παίζει µε καθαρές γραµµές από ξύλο ελάτης και τετράγωνες προθήκες µε κρυφούς φωτισµούς όπου εκτίθενται τα βάζα µε πάνω από 200 είδη ροφηµάτων!
Το αποτέλεσµα µάλιστα εντυπωσίασε τόσο που πόζαρε ήδη στις σελίδες του κορυφαίου περιοδικού design Wallpaper! Ένα τυχαίο ταξίδι στη Σρι Λάνκα στις αρχές του ’90 «έδεσε» για πάντα τον ιδιοκτήτη Σάκη Παπαθεοδώρου, και κατ’ επέκταση τους δύο γιους του, µε τα «δεσµά» του τσαγιού και κάπως έτσι, 25 χρόνια νωρίτερα, πρωτοπόρος, αποφάσισε ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας Mlesna να αναλάβει το δύσκολο έργο να µυήσει τους Αθηναίους σε εξαιρετικές ποικιλίες και εξωτικά αρώµατα τσαγιού και ροφηµάτων από όλο τον κόσµο, κάτι που τον δικαίωσε πολύ αργότερα.
Σήµερα στην κρυµµένη όαση της Σούτσου, στο Κολωνάκι, µπορεί να υπερηφανεύεται για την πρώτη αυθεντική τσαγιερί όπου οι λάτρεις του τσαγιού απολαµβάνουµε σε ένα άκρως χαλαρωτικό περιβάλλον από ένα ανάλαφρο Nuwara Eliya και ένα στιβαρό Uva, µέχρι ένα παραδοσιακό Εarl Grey ή ένα νεωτερικό πράσινο µε µαστίχα, από µια γκάµα ασυναγώνιστων γεύσεων για όλα τα γούστα. Το ρόφηµά µας καταφθάνει σαν µια µυσταγωγική… τελετή σε φίνες πορσελάνινες τσαγιέρες µε χρονόµετρο-κλεψύδρα και µε συνοδευτικά χειροποίητα φρεσκοψηµένα µπισκοτάκια. Και αν σας µαγέψει τόσο η γεύση και το άρωµά του, ώστε να το απολαµβάνετε και στο σπίτι, µπορείτε να το προµηθευτείτε χύµα ή συσκευασµένο, καθώς και όλα τα αξεσουάρ σερβιρίσµατος και παρασκευής του. Τip: Kαθηµερινά υπάρχει µια µικρή κάρτα µε γευστικά πιάτα ηµέρας (τάρτες, σούπες και σπιτικά cakes). Χώρος µη καπνιζόντων. Καθηµερινά 10:00-22:00.
Πράγµατα που δεν ξέρεις για το τσάι:
Τσάι ονοµάζεται µόνο ό,τι περιλαµβάνει φύλλα του φυτού Camellia sinensis.
Το τσάι δεν πρέπει να βράζει µε το νερό.
Ο χρόνος εκχύλισης και η θερµοκρασία του νερού εξαρτώνται από την ποικιλία τσαγιού που πίνουµε.
Ο χρόνος εκχύλισης είναι σηµαντικός.
Υπάρχει τσάι χωρίς τεΐνη.
Τα φύλλα του λευκού τσαγιού µπορούν να εκχυλιστούν 2-3 φορές. Η Σρι Λάνκα παράγει κυρίως µαύρο τσάι… και η Ιαπωνία πράσινο.
Όλα τα ροφήµατα γίνονται και παγωµένα.
Οι βασικές κατηγορίες τσαγιού είναι το µαύρο, το πράσινο, το λευκό και το oolong.
Είναι καλό 365 µέρες τον χρόνο.
Το matcha είναι το παραδοσιακό τσάι της Ιαπωνίας σε µορφή πούδρας, µε 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα υπόλοιπα τσάγια, και χρησιµοποιείται στη γιαπωνέζικη τελετή τσαγιού.
Οι χώρες µε µεγαλύτερη παραγωγή τσαγιού είναι η Σρι Λάνκα, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ινδία.
Piedra
Unique food &… music pairing
Σε ένα µεσαιωνικό σκηνικό µε ιστορία 100 χρόνων απολαµβάνουµε
ένα γευστικό ταξίδι µε συνοδεία τις πιο γνωστές άριες!
Αγαθηµέρου 3 & Πειραιώς 134 (δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη), Ρουφ, Τ. 210 3420700,www.piedra.gr.
Το διώροφο πέτρινο κτίσµα του 1915, στη γωνία της Πειραιώς µε την οδό Αγαθηµέρου, που πάλαι κάποτε πωλούσε σκοινιά και αργότερα εγκαταλείφθηκε, έχει δώσει σήµερα τη θέση του σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς χώρους της Αθήνας. Χάρη στον αρχιτέκτονα –και ιδιοκτήτη– Μιχάλη Σπαρτιώτη, το ερειπωµένο κτήριο δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη ανακατασκευάστηκε πλήρως, διατηρώντας όµως τα κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία του: την πέτρα, το ξύλο και το σίδερο.
Σε µια άκρως µυσταγωγική ατµόσφαιρα, µε κεριά και χαµηλό φωτισµό, οι επισκέπτες δίνουν ραντεβού για να γευθούν τις εκλεκτές προτάσεις δηµιουργικής κουζίνας του chef Άγγελου Μακρή και να ακούσουν σπουδαίους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να ερµηνεύουν γνωστές άριες! Γιατί εδώ µπορεί η εµπειρία να ξεκινάει µε ένα γαστρονοµικό ταξίδι, αλλά τις ατµοσφαιρικές βραδιές µονοπωλούν οι καλλιτέχνες που περνούν από το µικρό stage. «Καταφέραµε να φέρουµε τη Λυρική Σκηνή σε ένα εστιατόριο», δηλώνει µε περηφάνια ο ιδιοκτήτης, και, πράγµατι, έτσι είναι, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα ερχόµαστε τόσο κοντά µε τους σηµαντικούς αυτούς ερµηνευτές.
Δεν είναι απλώς το µοναδικό opera restaurant στην Ελλάδα αλλά ο µοναδικός χώρος εκτός Λυρικής όπου ακούγεται ζωντανά όπερα! Και µάλιστα, πέρα από τους καλλιτέχνες που εµφανίζονται επισήµως, έρχονται συχνά και φίλοι τους και «τζαµάρουν» µαζί – το Piedra έχει γίνει ένα πραγµατικό… στέκι των τενόρων και αυτός ο εντελώς ιδιαίτερος χαρακτήρας είναι που τραβά το αθηναϊκό κοινό εδώ!
Την ώρα, λοιπόν, που απολαµβάνουµε το φαγητό µας, η τέρψη ολοκληρώνεται µε το µουσικό… µενού, που κάνει ένα πέρασµα από µιούζικαλ και όπερες και φτάνει σε ναπολιτάνικα τραγούδια και retro ελληνικά. Ακούµε –µεταξύ άλλων– άριες από τις όπερες «La Bohème» και «Gianni Schicchi» (Puccini), «La Traviata» και «Rigoletto» (Verdi), «Carmen» (Bizet), αλλά και γνωστές ιταλικές καντσονέτες, µε το όλο σκηνικό να θυµίζει πραγµατική παράσταση! Στα συν, η λίστα µε ετικέτες από τον ελληνικού αµπελώνα και τα χειροποίητα γλυκά του! Από €45. Κάθε Παρ. & Σάβ. από τις 21:30. Συνιστάται η κράτηση.
Nice n Easy
Eat… healthy!
Το πρώτο αυθεντικό organic bistro έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται… όχι µόνο γιατί ήρθε να καλύψει µια διατροφική ανάγκη της εποχής αλλά γιατί δηµιούργησε µια νέα τάση στη γαστρονοµία.
Όταν το 2009 άνοιξε στο Κολωνάκι και µας συστήθηκε ως το πρώτο organic bistro της Ελλάδας, ήταν πρωτοπόρο για την εποχή του. Σήµερα, µαζί µε τα «αδερφάκια» του στην Κηφισιά και στη Μύκονο, παραµένοντας πιστό στην ταυτότητά του ως farm to table experts, έχει εδραιωθεί στον γαστρονοµικό χάρτη ασπαζόµενο πλήρως τη φιλοσοφία του healthy eating – healthy living.
Οι εµπνευστές του Δηµήτρης Χριστοφορίδης και ο σεφ Χρήστος Αθανασιάδης ταξιδεύουν από τα πιο κοντινά µέχρι τα πιο αποµακρυσµένα χωριά και νησιά της χώρας για να φέρουν στις µαρµίτες τους τις πιο αγνές, παραδοσιακές και βιολογικές πρώτες ύλες από fair trade φάρµες (σε αποκλειστική συνεργασία), ενώ διατηρούν και δική τους φάρµα µε βουβάλια στη Λίµνη Κερκίνη. Όλα αυτά συνδυάζονται µελετηµένα και παιχνιδιάρικα, κάνοντας το gourmet µια προσιτή γαστριµαργική υπόθεση για όλους, µε ένα value for money µενού που σε µυεί τόσο στη διατροφική του αξία όσο και στην προέλευση των πρώτων υλών, που στο µεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ελληνικά!
Curious ουρανίσκοι που αναζητούν µια bio-organic εµπειρία, θιασώτες της υγιεινής διατροφής, ανάµεσά τους και θαµώνες που ανήκουν σε ειδικές διατροφικές οµάδες (διαβητικοί, vegan, αθλητές) τα πρωινά τονώνουν τα κύτταρά τους µε πλούσιο breakfast (καθηµερινά 10:00-14:00), δυναµωτικά smoothies, detox ροφήµατα µέχρι και καφέ µε γάλα καρύδας, ενώ αργότερα απολαµβάνουν θερµιδοµετρηµένα από τη διατροφολόγο Χριστίνα Κωστάρα πιάτα που δεν υστερούν ούτε σε ποσότητα άλλα ούτε σε θρεπτική και γευστική αξία. Πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση και φυτικές ίνες, πιάτα για την ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, πολλές προτάσεις χωρίς γλουτένη και συνταγές χαµηλές σε θερµίδες, όλα συνδυάζουν µε τέτοιον τρόπο τις πρώτες ύλες τους ώστε να πολλαπλασιάζουν τα οφέλη.
Από τις must προτάσεις η super anitioxidant «The Ava Gardner», τα ultra slimming και ταυτόχρονα πεντανόστιµα noodles «The Brigitte Bardot», το burger χωρίς… ενοχές, ο φρέσκος σολοµός, καθώς και οι προτάσεις ηµέρας, κατάλληλες για µια ισορροπηµένη διατροφή. Στα συν, η ενηµερωµένη λίστα µε βιολογικά κρασιά και η µεγάλη γκάµα σε ελληνικές µπύρες. Μη φύγετε αν δεν δοκιµάσετε τα εξαιρετικά γλυκά του! Από €25. Καθηµερινά 9:00-01:30.
Οµήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι, Τ. 210 3617201 – Παπαδιαµάντη 7, Κηφισιά, Τ. 210 8082014 – Πλ. Αλευκάντρας, Χώρα Μυκόνου, Τ. 22890 25421, www.niceneasy.gr
Για να δείτε τη συνέχεια πατήστε εδώ