Με το κλείσιμο της χώρας όλοι καλούμαστε να μείνουμε στο σπίτι, προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Ωστόσο μπορούμε να περπατήσουμε με το σκυλί μας αλλά και να ασκηθούμε, οπότε εμείς σας προτείνουμε 10 γειτονιές που είναι ιδανικές για να το κάνετε.
Με το γενικό “κλείσιμο” της χώρας από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και για 3 εβδομάδες, η παραμονή στο σπίτι κρίνεται απαραίτητη. Ωστόσο, μπορούμε να αθληθούμε αλλά και να κάνουμε βόλτα με το σκυλί μας, εν είδει break από την καραντίνα.
Στην Αθήνα υπάρχουν γειτονιές που διατηρούν το γραφικό τους χρώμα και αποτελούν ιδανικό “προορισμό” για μια μίνι βόλτα με σκοπό την άθληση. Ένας περίπατος στο κέντρο της πόλης θα μας φέρει στο νου την παλιά, ρομαντική Αθήνα, που όντας άδεια θυμίζει ακόμα περισσότερο το παρελθόν, που μπορείτε να θυμηθείτε μέσα από 10 σπάνιες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής!
Περίπατος στις γειτονιές της Αθήνας
Πλάκα
Θεωρείται από τις πιο cult αθηναϊκές γειτονιές, αφού τόσο τα νεοκλασικά της Πλάκας, όσο και οι φούξια βοκαμβίλιες που κοσμούν τα γραφικά και όλο ιστορία σοκάκια της παρέα με τις μελωδίες των ακορντεόν, συνθέτουν μια μαγική εικόνα χρωμάτων αλλά και αναμνήσεων για κάποιον που περιπλανιέται για πρώτη φορά στα στενά της. Πριν πας, μάθε και 18 πράγματα που σίγουρα δεν γνώριζες για την πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας!
Το ιστορικό κτήριο της Πλάκας που μετατράπηκε σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο!
Τα Αναφιώτικα
Το σημείο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί δρομάκι του ωραιότερου νησιού της χώρας μας, αφού τα λευκά σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα θυμίζουν κάτι από κυκλαδίτικο νησί. Και όμως είναι περιοχή του κέντρου της Αθήνας και μάλιστα με τις περισσότερες γάτες που έχετε ξαναδεί .
Ο Πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Φιγουράρει ως το πιο γνωστό και πολυσύχναστο πεζόδρομο, ιδανικό για ατελείωτες βόλτες με θέα την Ακρόπολη αλλά και το Ηρώδειο μετά το ηλιοβασίλεμα. Όσο για τα πρωινά, η καλύτερη μέρα είναι η Κυριακή, συνδυάζοντας και μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ακρόπολη
Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα το ωραιότερο και ιστορικότερο μέρος που αντιπροσωπεύει επάξια εδώ και αιώνες την χώρα μας. Η Ακρόπολη αποτελεί την καταλληλότερη τοποθεσία που θα μπορούσε να επισκεφτεί κάποιος, αφού ένας περίπατος στο αρχαίο αυτό μνημείο θεωρείται, περίπατος αναψυχής αλλά και επιμορφωτικός. Δείτε εδώ την γραφική γειτονιά της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη που γκρεμίστηκε.
Ο λόφος του Αρείου Πάγου
Αν ρωτήσετε άτομα μικρότερων ηλικιών και ιδιαίτερα φοιτητές, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που να μην έχουν αγναντεύσει πάνω σε αυτόν έστω για ένα εικοσάλεπτο τα φώτα της νυχτερινής Αθήνας, θέα που θα ζήλευε και το πιο ακριβό ξενοδοχείο του κέντρου. Το τοπίο καθώς νυχτώνει φαντάζει ατμοσφαιρικό και η θέα που προσφέρει φαντασμαγορική. Εφοδιαστείτε λοιπόν με καλή διάθεση, μερικές μπύρες και απολαύστε ένα υπέροχο ταξίδι κάτω από το φεγγαρόφωτο και αν είναι και καλοκαίρι, ακόμη καλύτερα.
Ο λόφος του Φιλοπάππου
Ο πλακόστρωτος δρόμος του Πικιώνη, τα χωμάτινα μονοπάτια που ανηφορίζουν μέχρι το Μνημείο του Γάιου Αντίοχου Φιλόπαππου , η θέα στην Ακρόπολη, το Ηρώδειο και όλη την υπόλοιπη Αθήνα, και η ιστορία αιώνων που ξετυλίγεται σε κάθε γωνιά του, συνθέτουν τον ομορφότερο λόφο της Αθήνας, που αλλιώς ονομάζεται και «Λόφος των Μουσών».
Το Μετς
Πράσινο, νεραντζιές και χρωματιστά νεοκλασικά είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το καταπράσινο πάρκο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και για πολλούς θεωρείται ως η ωραιότερη γειτονιά της Αθήνας.
Ο πεζόδρομος του Αποστόλου Παύλου
Σε όποιο σημείο του πεζόδρομου σταθείς βλέπεις Ακρόπολη, συν ότι «αγκαλιάζει» την αρχαία αγορά , αφού είναι συνέχεια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κατά την γνώμη μου θεωρείται από τα ιδανικότερα μέρη για το πρώτο ραντεβού , αφού δεν διαθέτει φανφάρες σαν περιοχή , παρά μόνο μικρές πινελιές κλασσικής Αθήνας.
Λυκαβηττός
Αν και όλοι λίγο πολύ τα τελευταία χρόνια έχουμε συνδέσει τον Λυκαβηττό με τα ερωτευμένα ζευγαράκια που πάνε εκεί, παρόλο αυτά , η θέα του είναι απίστευτη πρωί – βράδυ, καθώς και το εκκλησάκι που υπάρχει στον λόφο. Θέλετε να μάθετε τι σημαίνει το όνομά του;
Χριστούγεννα σε ένα παλιό, πλακιώτικο αρχοντικό, μέσα από μία συγκινητική ιστορία…
Μοναστηράκι
Η all time classic επιλογή όλων μας όταν αποφασίζουμε να κατέβουμε βόλτα στο κέντρο, φταίει ο «Θανάσης» με τα σουβλάκια του, τα λιλιπούτεια τουριστικά μαγαζιά, οι πλανόδιοι που πουλάνε από βινίλ δίσκους μέχρι γραμματόσημα ή ότι ξεκινώντας τον περίπατό σου από το Μοναστηράκι μπορείς να περιπλανηθείς σε όλα παραπάνω μέρη που αναφέραμε. Αξίζει φυσικά να γνωρίσεις την “κρυφή” πλακόστρωτη πλατεία στο Μοναστηράκι!
5 κλασικά κτήρια στην Αθήνα που δεν υπάρχουν πια! Εμβληματικά νεοκλασικά!
Η Αθήνα, μια πόλη υπέροχη, με απίστευτα νεοκλασικά κτήρια, μπορεί να διατηρεί ακόμα το χρώμα και το ύφος του παρελθόντος σε πολλές γειτονιές και οδούς, ωστόσο 5 κλασικά κτήρια χάθηκαν για πάντα…
Τα νεοκλασικά κτήρια που διασώζονται μέχρι και σήμερα στην Αθήνα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα η αγάπη στην κατασκευή τέτοιων κτηρίων ήταν κατάδηλη σε κάθε γωνιά της πόλης.
Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και τη θέση των νεοκλασικών άρχισαν να παίρνουν πολυκατοικίες. Έτσι, κάποια εμβληματικά κτήρια των Αθηνών δεν υπάρχουν πια.
Τα 5 εμβληματικά κτήρια που δεν υπάρχουν πια στην Αθήνα
Το Μέγαρο Πεσμαζόγλου
Ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια στην Αθήνα που κατασκευάστηκε το 1900 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνεστ Τσίλερ. Βρισκόταν στη θέση του σημερινού κτηρίου στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού. Το κτήριο που ανήκε στον Ι. Πεσμαζόγλου διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή ως τις αρχές τις δεκαετίας του ’60. Οι τελικοί ιδιοκτήτες του γωνιακού τμήματος αποφάσισαν να το γκρεμίσουν. Τη θέση του πήρε μια πολυκατοικία.
Το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών
Χτίστηκε, εγκαινιάστηκε και κατεδαφίστηκε σε λιγότερο από 60 χρόνια. Η απόφαση να κατασκευαστεί πάρθηκε επί εποχής Όθωνα, το 1857 και τελικά τα εγκαίνια έγινα το 1888. Η αίθουσά του γνώρισε ιστορικές στιγμές και έλαβαν χώρα πολύ γνωστές παραστάσεις. Έγινε κατάλυμα για οικογένειες προσφύγων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τελικά το 1940 ο Κοτζιάς, από την θέση του υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης, έδωσε την εντολή να ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισης.“Athens 1890”: Ο Τάσος Δούσης προτείνει αυτό το νέο boutique hotel, “κόσμημα” στην Πλατεία Αγ. Ειρήνης!
Μέγαρο κοντέσσας Τζένης Θεοτόκη
Στην οδό Σωκράτους 67 πριν από 70 χρόνια υπήρχε ένα μοναδικό νεοκλασικό του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη. Το Μέγαρο κοντέσσας Τζένης Θεοτόκη χτίστηκε μεταξύ 1842 και 1844 για να φιλοξενήσει το ζεύγος Θεοτόκη. Το κτήριο κατεδαφίστηκε το 1956 για να αντικατασταθεί από μεγάλες, σύγχρονες πολυκατοικίες.
Μέγαρο Παπούδωφ
Δίπλα ακριβώς στη Βουλή των Ελλήνων, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου κατασκευάστηκε από το 1875-1899 το Μέγαρο Παπούδωφ ως κατοικία του τραπεζίτη Αριστείδη Παπούδωφ από τη Ρωσία. Από το 1960 και έπειτα ξεκίνησαν συζητήσεις για την κατεδάφισή του, που έγινε το 1971. Αρκετά χρόνια μετά ανεγέρθηκε στη θέση του το Astir Palace, ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Σήμερα υπάρχει μια γυάλινη πολυκατοικία που φιλοξενεί γραφεία.
Μέγαρο Νεγρεπόντη
Το Μέγαρο Νεγρεπόντη στις οδούς Λεωφόρος Αμαλίας 2-4 και Οθωνος κατασκευάστηκε το 1870 και το 1959 κατεδαφίστηκε. Αρχικά το κτήριο χρησιμοποιούταν ως κατοικία της Λουκίας Λ. Λουριώτη, μετά ως ανάκτορο του διαδόχου Κωνσταντίνου, για να περάσει στη συνέχεια στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους. Μέχρι το 1940 στέγαζε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατεδαφίστηκε για να γίνουν πολυκατοικίες.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr