Η Β. Κορέα είναι από τις πλέον μυστικοπαθείς χώρες στον κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την επισκεφθείτε. Ρωτήσαμε και μάθαμε τι συνάντησαν εκεί κάποιοι που τόλμησαν να την επισκεφθούν.
Η ουδέτερη ζώνη είναι επισκέψιμη
Η συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών Lucy Corne ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα το 2008 και είχε την ευκαιρία να δει την αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των όμορρων χωρών, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. “Ήταν πολύ ενδιαφέρον να δεις τη ζώνη από το βορρά κι από το νότο. Ανακαλύψαμε ότι και οι δυο πλευρές καταφεύγουν στην προπαγάνδα, παραδείγματος χάρη στη νότια πλευρά σου λένε ότι δεν υπάρχουν δέντρα στη βόρεια κι ότι το κτίριο της αποστρατικοποιημένης ζώνης είναι απλώς μια πρόσοψη και ότι δεν έχει τίποτα από πίσω, κάτι που δεν είναι αλήθεια”.
Τι σας έκανε εντύπωση;
Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Tamara Hinson επισκέφθηκε τη χώρα το 2011 και είπε σχετικά: “Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι κλίμακες, το μέγεθος των μνημείων, ο αριθμός των ανθρώπων στους διάφορους αθλητικούς αγώνες. Μου έκανε επίσης εντύπωση το πόσο έξω μπορούσαμε να πάμε από την Πιον-γιανγκ”.
Καλοκαιρινές εξορμήσεις στην Καθραία
“Μας επιτρεπόταν να συναντήσουμε “ντόπιους” σε προκαθορισμένες τοποθεσίες (συνεργατικές φάρμες, σχολεία, κλπ) και μάλλον ήταν όλο “στημένο” από πριν. Μου φαινόταν περίεργο όταν σκεφτόμουν ότι κάπου εκεί κρυμμένο μπορεί να υπήρχε κάποιο στρατόπεδο φυλακών, κάποια από αυτά έχουν το μέγεθος ενός μικρού κράτους και βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα αλλά όταν ταξιδεύεις με γκρουπ ακολουθείς συγκεκριμένο δρομολόγιο. Όταν είσαι στο ξενοδοχείο το βράδυ απαγορεύεται να βγεις”.
Αισθανόσουν ασφάλεια;
“Στο δικό μας το γκρουπ είχαμε τρεις επιτηρητές, όπως άλλωστε και στα περισσότερα γκρουπ τουριστών. Είναι τρεις για να προσέχει ο ένας τον άλλον. Ο επιτηρητής που μιλούσε αγγλικά μου είπε ότι ότι κάποτε έπιασαν κάποιον που είχε τοποθετήσει κάμερα στα γυαλιά του, κάτι που είναι τελείως χαζό να το κάνεις. Η ξεναγός εκείνη ταράχτηκε πάρα πολύ επειδή θα δημιουργείτο τεράστιο θέμα και θα μαθευόταν ότι αυτό συνέβη στη δική της βάρδια και θα την τιμωρούσαν”.
Δεν πρόκειται μόνο για τη δική σου ασφάλεια
“Ξέρεις ότι εάν κάνεις κάτι που δεν επιτρέπεται δεν διακινδυνεύεις μόνο εσύ αλλά διακυβεύεται και η ασφάλεια των Βορειοκορεατών που σε συνοδεύουν καθώς μπορεί να φυλακιστούν”.
Μπορούσατε να κάνετε ερωτήσεις;
“Σου λένε από την αρχή να μην κάνεις πολλές ερωτήσεις. Παραδείγματος χάρη, εγώ ρώτησα τον ξεναγό μας πού ζούσε ο Kim Jong Il (είχα πάει λίγο πριν πεθάνει) και μου είπε να σωπάσω καθώς πολλοί Κορεάτες τον θεωρούν ημίθεο ο οποίος δεν ζει σε σπίτι και δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα και τέτοια πράγματα”.
Τι είδους κανόνες υπάρχουν;
“Υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες, όπως να μην διπλώνεις τίποτα που έχει επάνω τη φωτογραφία των Kim για να μην τσαλακωθεί το προσώπό τους, κάτι που ισχύει ακόμη και για τις εφημερίδες που σου προσφέρουν στην πτήση. Οι ξεναγοί επίσης σου λένε ότι απαγορεύεται να βγάλεις φωτογραφία κάποιου μνημείου του Kim χωρίς πόδια ή χέρια”.
Θα ξαναπήγαινες;
“Εκεί δεν ξοδεύεις και πολλά γιατί δεν έχει και πού να τα ξοδέψεις, τα πάντα σχεδόν περιλαμβάνονται στο ταξιδιωτικό πακέτο. Μπορεί να ψωνίσεις βέβαια σε “μαύρα” μαγαζιά. Η Βόρεια Κορέα έχει ανάγκη τα μετρητά για το ξέπλύμα χρημάτων”.
24 ταξίδια για ατρόμητους ταξιδιώτες (μέρος Α)
“Είναι τόσο παράλογο, απαίσιο μέρος και δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω επίσης ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο άσχημα πράγματα γίνονται τα οποία δεν τα βλέπεις. Επιστρέφοντας γνώρισα τον Shin Don Hyuk, έναν πρώην κατάδικο που κατάφερε να αποδράσει από ένα στρατόπεδο και είναι σήμερα ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διάβασα και τις ιστορίες άλλων φυλακισμένων. Ο Shin πλησιάζει τα πενήντα, γεννήθηκε σε ένα στρατόπεδο φυλακών και είδε να εκτελούν την μητέρα του επειδή σχεδίαζε να αποδράσει”.
Δεν υπάρχει εστιατόριο με θέα
Ο διευθυντής μιας κορεάτικης εταιρείας ξενάγησης Simon Cockerell έχει πάει στη Βόρεια Κορέα 159 φορές από το 2002. Η διασκέδαση των περισσότερων πλουσίων στη Βόρεια Κορέα είναι να τρώνε έξω σε εστιατόρια αλλά δεν είναι κάτι που το κάνουν για επίδειξη. Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν παράθυρα που δεν μπορείς να δεις έξω. “Κάποια έχουν απίστευτη θέα αλλά κανείς δεν μπορεί να την απολαύσει”, μας εξηγεί. “Θεωρείται πολύ αγενές να τρως μπροστά στο παράθυρο και γι’ αυτό δεν έχουν και τραπέζια έξω, θεωρείται πολύ αναξιοπρεπές”.
Υπάρχει πολύ φαγητό
Λόγω των λιμών στη Βόρεια Κορέα, λέει ο Simon, πολλοί τουρίστες πιστεύουν ότι δεν θα υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους. “Έχουμε βρεθεί σε γκρουπ όπου οι άνθρωποι κουβαλούσαν τόσο μεγάλες ποσότητες φαγητού που ακόμη κι εάν δεν τους έδιναν τίποτα να φάνε θα μπορούσαν να επιβιώσουν μόνο με τις δικές τους προμήθειες”.
πηγή: msn.com