Το WWF προειδοποιεί για δραματική μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων σε έκθεση που δημοσίευσε. Μάλιστα σημειώνεται ότι τις τελευταίες 4 δεκαετίες ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 68%, κάτι που οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα και στην κατανάλωση.
Η περιβαλλοντική οργάνωση σημειώνει πολλά ανησυχητικά συμπεράσματα, μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι πρώτη φορά ο πληθυσμός των άγριων ζώων δείχνει τέτοια σημαντική μείωση εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η έκθεση του WWF με τίτλο «Ζωντανός Πλανήτης 2020» εκτιμά ότι περισσότερα από 4.392 είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφιβίων έχουν υποστεί μείωση του πληθυσμού τους από το 1970 μέχρι σήμερα.
Άξιο λόγου είναι το στοιχείο ότι στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μείωση, που φτάνει το 94%! βασικός λόγος της μείωσης θεωρείται η ανθρώπινη δραστηριότητα και η καταστροφή των οικοσυστημάτων ζώων, φυτών και εντόμων, πολλά από τα οποία αναμένεται να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια.
Σε όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης, εάν οι άνθρωποι λάβουν επείγοντα μέτρα, όπως είναι η αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του φυσικού πλούτου. Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι υπάρχει μεγάλη μείωση ειδών κυρίως στο γλυκό νερό, λόγω της υπερεκμετάλλευσής του από τον άνθρωπο.
“Ο βασικότερος λόγος για την εξαφάνιση των πληθυσμών των άγριων ειδών είναι η καταστροφή των βιότοπων, που προκαλείται από τη γεωργία, με στόχο τη σίτιση των ανθρώπων, ενώ η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος θα έχει δεινές συνέπειες και για τον άνθρωπο. Ποιες είναι αυτές; Το ξέσπασμα ζωονοτικών νόσων, όσων μεταπηδούν δηλαδή από τα ζώα στον άνθρωπο, όπως είναι ο κορωνοϊός“, αναφέρει στην έκθεσή του το WWF.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr