Από την Τίτη Βελοπούλου
([email protected])
Ποτέ ένα ρεπορτάζ δεν ήταν τόσο προκλητικά …”αμαρτωλό”!
Πήγα κι εγώ στο φημισμένο Στέκι του Ηλία μεγαλοβδομαδιάτικα! Μα καλά, δεν ήξερα; Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά φέτος το πήρα ζεστά να νηστέψω, για δικούς μου λόγους… Άντε να αντισταθείς τώρα…
Ένα γλυκό βράδυ με τα αρώματα της Άνοιξης να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα και να με μεθούν γλυκά, άραξα στο κρυμμένο πλακόστρωτο πεζόδρομο πίσω από το θησείο, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, χαζεύοντας από μακριά το αστικό τοπίο του γειτονικού Γκαζιού.
Είναι άλλωστε από τις λίγες γωνιές της πόλης μας που θυμίζει ακόμα μια παλιά Αθηναϊκή γειτονιά, που νοερά μπορεί να σε ταξιδέψει σε κάποιο ελληνικό νησί, κι αν και κρυμμένη, έχει… ταΐσει όλη την καλή Αθήνα!
Σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε να έχει βγει από ελληνική ταινία, η συνταγή είναι γνωστή, λιτή και επιτυχημένη: Μια τίμια οικογενειακή ταβέρνα με καλό κρέας με σπεσιαλιτέ εκτός των άλλων τα παϊδάκια, ψημένα με μαεστρία, σπιτικές πατατούλες και φρέσκες σαλάτες!
Ήταν το ’81 όταν ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το πρώτο…Στέκι επί της Επταχάλκου (δίπλα στο προαύλιο χώρο του Αγ. Αθανασίου), μέχρι και σήμερα που μαζί με τα παιδιά του Χρόνη, Μαρία, Σπυριδούλα διατηρούν και τις δύο ταβέρνες, αμφότερες στον πεζόδρομο (το αδελφάκι του είναι λίγο πιο κάτω επί της Θεσσαλονίκης), με την ίδια ποιότητα κι μια γνήσια ατμόσφαιρα που συναντάς πλέον σπάνια!
Είχα δε την ευκαιρία να μπω στην κουζίνα και να πάρω μια… γεύση από την προετοιμασία… Αυτό κι αν ήταν μαρτύριο! Δεν ξέρω πως κατάφερα να αντισταθώ από τις γαργαλιστικές ευωδιές…
Περιμένω πως και πως να περάσουν οι μέρες και… να γιορτάσω εδώ, με ένα πλούσιο Πασχαλινό τραπέζι, στρωμένο με όλα τα παραδοσιακά καλούδια (θα κάνει και μαγειρίτσα), κάτω από τον Αθηναϊκό ήλιο…
Tip: Όαση τα καλοκαιρινά βράδια, τα τραπεζάκια κάτω από τις ανθισμένες μουριές και τις κουτσουπιές!
Info:
Επταχάλκου 5, Θησείο
Tηλ: 2103458052
Καθημερινά 17:30-00:00
Σαββατοκύριακο 12:00-00:00
Πηγή: athensmagazine.gr