Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
12.8 C
Athens
HomeΕυ ΖηνDecoΤο σπίτι που έζησε η έφηβη Αννα Φρανκ το '30 στο Άμστερνταμ!

Το σπίτι που έζησε η έφηβη Αννα Φρανκ το ’30 στο Άμστερνταμ!

Το Ίδρυμα Άννα Φρανκ που έχει την ευθύνη για τη διατήρηση του σπιτιού στο Άμστερνταμ όπου η Άννα Φρανκ έζησε κρυμμένη προσπαθώντας να γλιτώσει από τους ναζί, ανακοίνωσε ότι αγόρασε ένα άλλο σπίτι στο οποίο η εβραία έφηβη είχε ζήσει τη δεκαετία του 1930.

Το ίδρυμα διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ουδεμία πρόθεση έχει να το κάνει μουσείο για το κοινό, σε αντίθεση με το σπίτι όπου οι Φρανκ είχαν καταφύγει για δύο χρόνια και το οποίο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

«Το ίδρυμα θεωρεί σημαντικό το σπίτι όπου κατοικούσε η Άννα Φρανκ τη δεκαετία του 1930 να παραμείνει άθικτο έχοντας την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση.
Το σπίτι έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, βρίσκεται πάνω στην (πλατεία) Μερβεντεπλέιν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κληρονομιά της Άννας Φρανκ», δήλωσε η Ανμαρί Μπέκερ, η εκπρόσωπος του ιδρύματος που έχει δεσμευτεί επίσης στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

- Advertisement -

Άμστερνταμ: Έχει αηδιάσει με τους τουρίστες. Άγρια μέτρα και έντονα παράπονα πολιτών

anna frank

Το διαμέρισμα, που βρίσκεται σε ένα κτίριο με σκουρόχρωμα τούβλα στο νότιο ‘Αμστερνταμ, ανήκε σε μια εταιρία ακινήτων που δεν μπορούσε πλέον να το συντηρεί.

anna frank

Από το 2005, στο σπίτι φιλοξενούνταν συγγραφείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από διωγμούς.

Ένα πολυτελές… hostel στο Άμστερνταμ

anna frank

Η οικογένεια της Άννας Φρανκ κατοίκησε εκεί από το 1934 μέχρι να μετακομίσει οκτώ χρόνια αργότερα στην περιώνυμη κρυψώνα.

anna frank

Το 1942, τα μέλη της οικογένειας Φρανκ άρχισαν να ζουν στην παρανομία για να σωθούν από τις οργανωμένες επιδρομές κατά των εβραίων από τους Γερμανούς που εισέβαλαν το 1940 στην Ολλανδία.

«Υπερ-τουρισμός»: Η μάστιγα που πλήττει Βενετία, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη και Λονδίνο

Έζησαν κρυμμένοι μέσα σε ένα σπίτι έως το 1994, πριν από την εισβολή της Γκεστάπο σε αυτό, η οποία τούς βρήκε και τούς έστειλε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο πατέρας της ‘Αννας, ο ‘Οτο Φρανκ, ο μοναδικός επιζήσας, επιστρέφει στο ‘Αμστερνταμ στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και μαθαίνει ότι διασώθηκε το ημερολόγιο της κόρης του, στο οποίο εκείνη γράφει πώς αντιλήφθηκε όσα συνέβησαν από τις 12 Ιουνίου του 1942 έως την 1η Αυγούστου του 1944.

Ο ‘Οτο Φρανκ αποφασίζει να το εκδώσει και το πρώτο βιβλίο στην ολλανδική γλώσσα κυκλοφόρησε το 1947. Περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα θα πωληθούν.

Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στο στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλζεν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 1945 σε ηλικία 15 ετών, σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη σύλληψη της και μόλις πριν από το τέλος του πολέμου.

Πηγή:  iefimerida.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,048LikesLike
88,613 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ