Ένα ναυάγιο στα Κύθηρα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς υποβρύχιους, και μη, ερευνητές, μιας και η τοποθεσία του σκάφους και η προσάραξη του είναι κάποια από τα στοιχεία που προκαλούν για καταδύσεις.
Επίσης, δείτε τα νέα ευρήματα στην υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων!
Ήταν 29 Αυγούστου 2000, όταν το πλήρωμα του πλοίου τα είχε “τσούξει” με αποτέλεσμα το “Nordland” να προσαράξει στη νησίδα Δραγονάρες. Το πλοίο βρίσκεται ημιβυθισμένο, έξω από το λιμάνι Διακόφτι των Κυθήρων.
Το “όμορφο” της υπόθεσης είναι ότι η πρύμνη του είναι σε βάθος περίπου 30 μέτρων και η πλώρη του είναι εκτός θάλασσας. Είναι κάτι που εξιτάρει τους δύτες να εξερευνήσουν την θαλάσσια περιοχή.
Το Διακόφτι ή Μακρυκύθηρα αποτελεί το βασικότερο λιμάνι των Κυθήρων. Οφείλει την ονομασία του στην παρακείμενη νησίδα που φέρει το ίδιο όνομα. Η νησίδα συνδέεται με τα Κύθηρα μέσω μιας τσιμεντένιας γέφυρας και δημιουργεί ένα όρμο. Σε αυτήν λειτουργεί από το 1995 το σύγχρονο λιμάνι.
Το ναυάγιο έχει καταστεί σαν ένα από τα χαρακτηριστικότερα τουριστικά αξιοθέατα των Κυθήρων και έχει αξιολογηθεί δημοφιλείς σημείο για καταδύσεις. Στο σημείο καταφθάνουν τόσο Έλληνες, όσο και ξένοι καταδύτες, μέχρι και σχολές κατάδυσης.
Παρ’όλα αυτά η πολιτεία δεν έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για το σημείο, που μπορεί να επωφεληθεί η κοινότητα από αυτό. Η πολιτεία θα μπορούσε με ενέργειές της να το κηρύξει ως Πάρκο Καταδύσεων.
Το ναυάγιο που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Αμοργού!
Το «ναυάγιο της Αμοργού» έγινε διάσημο όταν γυρίστηκαν εκεί το 1988 κάποιες σκηνές από την ταινία Απέραντο Γαλάζιο (Le Grand Bleu) του Luc Besson.
Το ναυάγιο του πλοίου «Ολυμπία» βρίσκεται μισοβυθισμένο στη νοτιοδυτική Αμοργό, στην τοποθεσία Κάτω Μεριά κοντά στην παραλία Καλοταρίτισσα.
Το υπό σημαία Κύπρου πλοίο προσάραξε και ναυάγησε στην περιοχή το Φεβρουάριο του 1980, όταν κατά τη διάρκεια σφοδρής θαλασσοταραχής προσπάθησε να βρει καταφύγιο στον όρμο. Οι ντόπιοι κάτοικοι της Κολοφάνας διηγούνται εκείνη την ημέρα γεμάτη με δυνατό βοριά με το πλοίο να ψάχνει να προσεγγίσει κάποιο σημείο με λιγότερο αέρα. H εσφαλμένη εκτίμηση, όμως, εκείνου του σημείου, στη προσπάθεια του να ρίξει άγκυρα, είχε ως συνέπεια, να προσαράξει επάνω στα βράχια.
Έκτοτε έχει μείνει εκτεθειμένο στη λύσσα των κυμάτων που κατατρώνε σιγά σιγά το σκαρί του δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό. Στη σκουριασμένη πλώρη του διακρίνεται ακόμα το ανάγλυφο από το παλιό του όνομα: “Inland”. Το κύμα και η ατμόσφαιρα στο σημείο εκείνο δημιουργεί μια παράξενη και μυστηριώδη αίσθηση ακόμη και σήμερα.
Αυτό το σκουριασμένο σκαρί του «Ολυμπία», εντυπωσίασε τον Luc Besson (δημιουργό της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο), ώστε να το επιλέξει για σκηνικό της διαφημίζοντας το έτσι ως αξιοθέατο της Κάτω Μεριάς.
Γνωρίστε κι εσείς την Αμοργό, το νησί του απέραντου γαλάζιου!
Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr: