Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
17.6 C
Athens
HomeTravel NewsΤο Μαρόκο ανακάμπτει μετά τον φονικό σεισμό

Το Μαρόκο ανακάμπτει μετά τον φονικό σεισμό

Ο τουρισμός βοηθά το Μαρόκο να ανακάμψει από τον φονικό σεισμό.

«Η αλληλεγγύη ζεσταίνει την καρδιά»
Η αλληλεγγύη που έλαβαν οι συμπατριώτες Μαροκινοί αλλά και οι ξένοι βοήθησε τη χώρα να περάσει μέσα από την τρομερή τραγωδία που την έπληξε φέτος“, λέει η υπουργός Τουρισμού του Μαρόκου.

- Advertisement -

Παρά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τον Σεπτέμβριο, το Μαρόκο έχει ανακάμψει από την τραγωδία. Συνέχισε να υποδέχεται τουρίστες στην όμορφη πόλη του Μαρακές και στους άλλους δημοφιλείς προορισμούς της.

Ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου σκότωσε περίπου 3.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν σε πόλεις και χωριά στα βουνά του High Atlas, αν και επηρεάστηκε και το Μαρακές. Στον απόηχο του θανατηφόρου συμβάντος, πολλοί που είχαν προγραμματίσει διακοπές στο Μαρόκο δεν ήξεραν τι να κάνουν. Δεν ήταν σίγουροι αν θα ακυρώσουν τις διακοπές τους – από ασφάλεια και σεβασμό – ή να προχωρήσουν στο σχέδιο υποστήριξης της αγωνιζόμενης χώρας

Κύμα αλληλεγγύης

Σύμφωνα με την Fatim-Zahra Ammor, Υπουργό Τουρισμού, Αεροπορικών Μεταφορών, Βιοτεχνίας & Κοινωνικής Οικονομίας, το γεγονός ότι πολλοί εξακολουθούν να επιλέγουν να επισκεφθούν το Μαρόκο βοήθησε πραγματικά τη χώρα.

«Αυτό που μας έπληξε κατά τη διάρκεια του σεισμού ήταν δύο πράγματα», λέει η υπουργός Ammor στο Euronews Travel. «Πρώτον, η αλληλεγγύη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού, είτε από Μαροκινούς είτε από ξένους πληθυσμούς», συνεχίζει.

«Λάβαμε πολλά μηνύματα συμπαράστασης και πολλά άτομα ή σύλλογοι από το εξωτερικό ήρθαν να βοηθήσουν. Αυτή η αλληλεγγύη ζεσταίνει την καρδιά στον σημερινό κόσμο. Βοήθησε πολύ τους τοπικούς πληθυσμούς να ξεπεράσουν αυτή την τραγωδία».

Η κατάσταση σε τουριστικούς προορισμούς όπως το Μαρακές, είπε η υπουργός Ammor, δεν ήταν καν τόσο κακή όσο απεικονίστηκε αμέσως μετά τον σεισμό.

Σύμφωνα με την υπουργό, «τα ΜΜΕ δεν έδωσαν μια αληθινή εικόνα για το τι πραγματικά συνέβαινε. Έδειξαν πολύ πιο δραματικές εικόνες στο Μαρακές από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα».
Η υπουργός Ammor λέει ότι οι ξένοι τουρίστες που βρίσκονταν στην πόλη άρχισαν να μιλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «λέγοντας, «Κοίτα, τα πράγματα πάνε καλά στο Μαρακές. Μην πιστεύετε όλα όσα ακούτε. Ήταν εδώ; Όλα είναι καλά. Ελάτε στο Μαρόκο, κλπ.»

Η υπουργός λέει ότι αυτό το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους τουρίστες βοήθησε τη χώρα να έχει έναν μήνα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, κάτι που τελικά βοήθησε στην ανάκαμψη.

Σύμφωνα επίσης με την υπουργό Ammor, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο των 25 εκατομμυρίων τουριστών μέχρι το 2030 και αναμένει να ολοκληρώσει τη χρονιά έχοντας υποδεχτεί συνολικά 14 εκατομμύρια μόνο το 2023, όπως είχε προβλεφθεί πριν από τον σεισμό.

Τι να δείτε στο Μαρόκο: συμβουλές για αρχάριους και επισκέπτες που επιστρέφουν

«Για κάποιον που γνωρίζει την παραδοσιακή πλευρά του Μαρόκου, που έχει ήδη πάει στο Μαρακές, τη Φεζ ή την Καζαμπλάνκα, θα έλεγα ότι το Ραμπάτ είναι μια πόλη που πρέπει να ανακαλύψετε», λέει η υπουργός Ammor.

Το Ραμπάτ, η πρωτεύουσα του Μαρόκου, έχει πολύ πολιτιστικό πλούτο και αισθητική απήχηση, προσθέτει. Η χώρα ελπίζει να ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκεφθούν την πόλη αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις και δημιουργώντας περισσότερα πακέτα εμπειρίας.

«Θα συνιστούσα επίσης το Νότιο Μαρόκο με το Tafilalt, ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για χειμερινά σπορ. Είναι μια μαγευτική περιοχή όπου η θάλασσα και η έρημος συνυπάρχουν θεαματικά», λέει.
Για όσους βρίσκονται στο πρώτο ή το δεύτερο ταξίδι τους στο Μαρόκο, που πρέπει ακόμα να εξοικειωθούν με τη χώρα, η υπουργός Ammor θα συνιστούσε να ξεκινήσουν με το Μαρακές, «επειδή μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να βαρεθείτε», λέει.

Η περιοχή του Agadir είναι μια άλλη επιλογή, «ειδικά το χειμώνα επειδή έχει 365 ημέρες ηλιοφάνειας», λέει η Ammor. Σύμφωνα με την ίδια, οι τουρίστες θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα στο Μαρόκο κατά την πρώτη τους επίσκεψη, «γιατί σε μια εβδομάδα, μπορείτε να ζήσετε πολύ διαφορετικά πράγματα, να επισκεφθείτε παλιές Μεδίνες, να χαλαρώσετε σε μια παραλία και να δείτε την έρημο».

«Νομίζω ότι μπορούν να έχουν μια εξαιρετικά διαφορετική εμπειρία σε σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας», λέει.

Πότε είναι καλύτερο να το επισκεφτείτε;

Η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται το Μαρόκο προέρχονται από την Ευρώπη και τείνουν να το επισκέπτονται όταν ο καιρός στις χώρες τους είναι κακός.

«Σήμερα, είμαστε αυτό που λέμε χειμερινός προορισμός», λέει ο υπουργός Ammor. «Έρχονται μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου. Θα έλεγα ότι είναι η υψηλή περίοδος που επισκέπτονται οι Ευρωπαίοι».

Αλλά το Μαρόκο είναι όμορφο όλο το χρόνο και οι τουρίστες από άλλα μέρη του κόσμου – «που είναι λιγότερο ευαίσθητοι στα χειμερινά κλίματα» τείνουν να ταξιδεύουν εκεί όλο το χρόνο.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα πολύ εύκρατο κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και υπάρχουν πολύ λίγοι μήνες που θα συμβούλευα κάποιον να μην έρθει στο Μαρόκο», προσθέτει τέλος η υπουργός.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,047LikesLike
88,615 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ