Μπορεί να έχεις κάνει μεγάλα ταξίδια, μπορεί να έχεις πετάξει και πολλές φορές με το αεροπλάνο. Παρ’όλα αυτά δεν θα σου είχε γεννηθεί ποτέ, μία τεράστια απορία. Για ποιον λόγο, όμως, τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό;
Μάθετε επίσης, πως μπορείτε να κινδυνεύσετε στο ταξίδι σας με αεροπλάνο; 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν πετάξετε!
Τα ταξίδια που βλέπεις ή που έχεις κάνει από Αμερική προς Ιαπωνία δε γίνονται πάνω από τον Ειρηνικό, αλλά κάνουν το γύρο του κόσμου. Και αυτό έχει προκαλέσει μία τεράστια απορία στο επιβατικό κοινό!
Μάθε και εσύ τον λόγο, με το παρακάτω βίντεο να σου λύνει την απορία:
Γιατί ακούμε όλα αυτά τα κουδουνίσματα όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο;
Αν ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο, γνωρίζετε πολύ καλά τον χαρακτηριστικό ήχο, σαν κουδουνάκι, που ακούγεται όταν σβήνει η ένδειξη για τις ζώνες ασφαλείας, και ο οποίος σημαίνει πως πλέον μπορείτε να κινείστε ελεύθερα μέσα στην καμπίνα. Τι γίνεται όμως αν το κουδούνισμα αυτό συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της πτήσης;
Όσοι έχουν πιο ευαίσθητη ακοή, ωστόσο, έχουν παρατηρήσει πως ο συγκεκριμένος ήχος ακούγεται και άλλες φορές κατά τη διάρκεια της πτήσης. Φυσικά, όλοι αυτοί οι θόρυβοι δεν είναι τυχαίοι. Κάθε ένας από αυτούς αποτελεί και ένα μυστικό κώδικα κάθε αερογραμμής μέσω του οποίου ενημερώνει το πλήρωμα της καμπίνας για διάφορα θέματα.
Επίσης γνωρίζετε γιατί οι πιλότοι δεν τρώνε το ίδιο φαγητό με τους επιβάτες;
Το παράδειγμα της Qantas Airways για το κουδούνισμα
«Στο Airbus μας θα ακούσετε έναν ήχο σαν “boing” λίγο μετά την απογείωση -αυτός ο ήχος ειδοποιεί το πλήρωμα πως το σύστημα προσγείωσης ανασύρεται. Το δεύτερο “boing” ακούγεται όταν σβήνει η ένδειξη για τις ζώνες ασφαλείας», αναφέρει η αεροπορική εταιρεία.
Η Qantas χρησιμοποιεί ένα κοφτό κουδούνισμα για να ειδοποιήσει το πλήρωμα όταν ένας επιβάτης ζητά βοήθεια στη θέση του. Ένας συνδυασμός χαμηλών κουδουνισμάτων ακούγεται όταν οι άνθρωποι του πληρώματος επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της ενδοεπικοινωνίας του σκάφους. Τρία χαμηλά, διαδοχικά κουδουνίσματα σηματοδοτούν μια επείγουσα ειδοποίηση από τον καπετάνιο, όπως έντονη καιρική αναταραχή στον ορίζοντα.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τους συγκεκριμένους ήχους, καθώς η κάθε αερογραμμή διαθέτει το δικό της ηχητικό σύστημα ειδοποιήσεων.
Άλλα παραδείγματα αεροπορικών
Η United Airlines, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ένα κοφτό κουδούνισμα όταν ένας επιβάτης ζητά βοήθεια και όταν η ένδειξη για τις ζώνες σβήσει. Ο ήχος τύπου «ding dong» ακούγεται όταν το πλήρωμα της καμπίνας επικοινωνεί με τους πιλότους.
Σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, ένα κουδούνισμα μπορεί να σημαίνει πως το αεροπλάνο έχει φτάσει τα 10.000 πόδια και είναι πλέον ασφαλές να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές. Μπορεί επίσης να σημαίνει πως το αεροπλάνο θα προσγειωθεί σύντομα και το πλήρωμα πρέπει να αρχίσει να καθαρίζει την καμπίνα. Διάφοροι άλλοι ήχοι προέρχονται από την ενδοεπικοινωνία που μοιράζεται το πλήρωμα της καμπίνας με το πιλοτήριο.
«Σκεφτείτε το σαν μια ξεχωριστή γλώσσα ανάμεσα στους πιλότους και τους αεροσυνοδούς», λέει η Cindy Hermosillo, εκπρόσωπος της Southwest Airlines στη HuffPost US.
Παρότι η πραγματική σημασία αυτών των ήχων μπορεί να παραμείνει μυστική για κάποιες αερογραμμές, είναι πάντα χρήσιμο να μαθαίνουμε πληροφορίες για τη ζωή στον αέρα, ειδικά αν το ταξίδι με αεροπλάνο μας προκαλεί άγχος. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ακούσετε κάποιο περίεργο κουδούνισμα ή «boing» κατά την πτήση σας, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι: είναι απλά μια τυπική κουβέντα μεταξύ του πληρώματος.
Με πληροφορίες από HuffPost US
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: