Για τους καλοφαγάδες υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ευχάριστα από το να βγουν για δείπνο, να δοκιμάσουν ένα νέο μενού, μια ασυνήθιστη κουζίνα, να δοκιμάσουν ένα καινούργιο εστιατόριο ή να απολαύσουν ένα δείπνο σε ένα παλιό αγαπημένο τους. Και ο κόσμος είναι γεμάτος από κάποια εξαιρετικά εστιατόρια, είτε πρόκειται για τοπικές εγκαταστάσεις είτε για καινοτόμες νέες δημιουργίες.
Τα Global Tastemaker Awards της Food & Wine αποφάσισαν για τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2024 και οι επιλογές του Food & Wine για τα δεύτερα ετήσια Global Tastemakers Awards μόλις ανακοινώθηκαν.
Αυτά τα 20 υπέροχα εστιατόρια περιλαμβάνουν όχι μόνο κουζίνες με αστέρια Michelin, αλλά και οικογενειακές επιχειρήσεις. Πολλοί εξαιρετικοί νέοι σεφ αναγνωρίστηκαν φέτος, όπως και τοποθεσίες που δίνουν έμφαση στο φαγητό από το farm-to-table και δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα.
Από ένα συναρπαστικό μείγμα ελληνικών προϊόντων με σκανδιναβική καινοτομία στο βραβευμένο με αστέρι Michelin Soil (στην Αθήνα ) το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας μέχρι την οικειότητα του να παρακολουθείς τους σεφ να φτιάχνουν τις τορτίγιες και τα τάμαλέ τους από την αρχή στο La Cocina de Humo ( Oaxaca,Μεξικό ), αυτή η λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
Ποιο όμως εστιατόριο έχει αναδειχθεί ως το καλύτερο στον κόσμο; Το “στέμμα” για το 2024 παίρνει το Mérito , ένα περουβιανό-βενιζελικό fusion εστιατόριο με έδρα τη γειτονιά Barranco της Λίμα στο Περού. Αλλά σε αυτή τη φετινή λίστα δεν είναι μόνο τα 20 καλύτερα εστιατόρια αλλά συμπεριλήφθηκε επίσης μια ειδική επιλογή «συν ένα», που ψηφίστηκε από το πάνελ της Food & Wine. Φέτος, αυτό είναι το Dill στο Ρέικιαβικ (το πρώτο εστιατόριο στη χώρα που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin).
Mérito, Λίμα Περού
Ο χώρος του Merito αποτελείται από πλίθινα τοιχώματα ηλικίας άνω των 150 ετών, πέτρινα δάπεδα και ξύλινα τραπέζια. Έχει δύο ορόφους: ό,τι βιώνεται στον πρώτο όροφο είναι απόλυτα αισθητηριακό αφού το εστιατόριο βρίσκεται μέσα στην κουζίνα και αλληλεπιδρά με τους μάγειρες και μπορεί να εκτιμήσει βήμα προς βήμα τις προετοιμασίες.
Ο δεύτερος όροφος είναι το σαλόνι με δύο χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. Το βάθος της επεξεργασίας του, ο σεβασμός στους αρχικούς τοίχους του και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αναζήτησης ταυτότητας και γνησιότητας στη χρήση ευγενών υλικών και επιρροών. Συνεχής μάθηση και γνώση. Η εξέλιξη της συνάντησης των πολιτισμών στο Mérito, ένα εστιατόριο που διευθύνει ο σεφ Juan Luis Martínez.
Στην καρδιά της συνοικίας Barranco της Λίμα βρίσκεται το εστιατόριο new age κουζίνας που διευθύνει ο Juan Luis Martínez, ένας Βενεζουελανός σεφ που αποτίει φόρο τιμής στις ρίζες του χρησιμοποιώντας το λατινοαμερικάνικο ντουλάπι σε ένα μεταβαλλόμενο μενού που επιτρέπει στο εστιατόριο να βλέπει μια συνεχή επανεφεύρεση των πιάτων.
Soil, Αθήνα
Η ζωή είναι να δημιουργείς. Δημιουργία μέσω φωτός, νερού και χώματος. Για το εστιατόριο Soil, το ταξίδι σε μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία ξεκινά στον ιδιωτικό κήπο του Chef στο χωριό Αλεποχώρι. Το «χώμα» αντικατοπτρίζει την αγνότητα των συστατικών, την αγάπη για τη φύση και την αρχή για κάτι νέο. Το εστιατόριο προσκαλεί τους επισκέπτες να αποκτήσουν μια αληθινή και αυθεντική εμπειρία από τη στιγμή που καλωσορίζονται στο όμορφο νεοκλασικό σπίτι του στο Παγκράτι, στο κέντρο της Αθήνας. Μια προσέγγιση farm-to-table, τα ειδικά χειροποίητα κεραμικά πιάτα για κάθε πιάτο και η εξαιρετική φιλοξενία δημιουργούν μια προσωπική γαστρονομική χορογραφία για όλους τους επισκέπτες, αναδεικνύοντας τις αισθήσεις τους με αυθεντικό, απλό τρόπο.
Τα 20 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2024
- Mérito (Λίμα, Περού )
- Petermen ( Σίδνεϊ , Αυστραλία )
- SodaBottleOpenerWala (Βομβάη, Ινδία )
- Cucina Villana (Ruvo di Puglia, Ιταλία )
- Soil (Αθήνα, Ελλάδα)
- Celele (Καρταγένη, Κολομβία )
- La Cocina de Humo (Οαχάκα, Μεξικό )
- Indigo (Αρεκίπα, Περού)
- Cultiva (Ναϊρόμπι, Κένυα)
- Εστιατόριο Emazulwini ( Κέιπ Τάουν , Νότια Αφρική )
- L’Evo (Toyama, Ιαπωνία )
- Teté Cocina de Barrio (Γκουανταλαχάρα, Μεξικό)
- Wana Yook ( Μπανγκόκ , Ταϊλάνδη )
- Beba ( Μόντρεαλ , Καναδάς )
- Dos Pebrots ( Βαρκελώνη , Ισπανία )
- Sait ( Κωνσταντινούπολη , Τουρκία )
- Pizzeria I Masanielli (Καζέρτα, Ιταλία)
- Kotaro Shibuya ( Τόκιο , Ιαπωνία)
- BiBi ( Λονδίνο , Η.Β. )
- Note ( Δουβλίνο , Ιρλανδία )
Συν ένα: Dill (Ρέικιαβικ, Ισλανδία )
Δείτε επίσης