Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κόσμο με τις δυσάρεστες επιπτώσεις της, ακόμα και στην Ελλάδα όπου τα μνημεία να κινδυνεύουν! Αυτή τη φορά έγινε γνωστό ότι ένα ιστορικό χωριό “εξαφανιζεται” καθώς βυθίζεται από την διάβρωση των ακτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Ο λόγος για το ιστορικό χωριό Λάχου-Κπάντα, όπου τα τελευταία 30 χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής – που βρίσκεται μόλις 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού – έχουν δει τη φυλακή, το νοσοκομείο και το σχολείο τους να βυθίζονται. Κάθε χρόνο η στάθμη του νερού ανεβαίνει όλο και περισσότερο και οι κάτοικοι έπρεπε να μετεγκατασταθούν σχεδόν 20 χιλιόμετρα πιο μακριά από τη δεκαετία του 1970.
«Πλέον, ζούμε με την αγωνία. Τι θα συμβεί αν δεν έρθει κανένας να μας βοηθήσει; Θα εξαφανιστούμε”, δήλωσε ένας από τους κατοίκους του χωριού στο Reuters.
Μάλιστα παρατηρήθηκε και το μακάβριο θέαμα της εκταφής σωμάτων συγγενών και φίλων από τους κατοίκους, φοβούμενοι ότι οι τάφοι τους θα χαθούν με τις σορούς στη θάλασσα.
Πρόβλημα σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Αφρικής
Στη Δυτική Αφρική, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κατά μήκος των ακτών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την τήξη των πολικών πάγων έχει ως αποτέλεσμα τη βύθιση χωριών και πόλεων.
Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η κακοσχεδιασμένες κατασκευές που βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές ή η χρήση της άμμου από την ακτή ως οικοδομικό υλικό επιδεινώνει τη διάβρωση και καθιστά τα κτίρια ευάλωτα.
Οι κάτοικοι προσπάθησαν να συμπεριλάβουν την ευρύτερη περιοχή Γκραντ Λαχού στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της UNESCO σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη χρηματοδότηση για να σώσουν τη χερσόνησο, αλλά οι τοπικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι πολύ αργά, καθώς τα ιστορικά κτίρια έχουν ήδη χαθεί.
O υποβιβασμός των ακτών της κοστίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 ή σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθιστώντας την μία από τις χώρες που πλήττονται χειρότερα στη Δυτική Αφρική. Για ολόκληρη τη Δυτική Αφρική ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: