Το Ζαγόρι είναι δημοφιλής προορισμός για ένα city break ή και πολυήμερες διακοπές, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Ωστόσο το φθινόπωρο όπως και ο χειμώνας είναι οι καλύτερες στιγμές για ταξίδι σε κάποιο από τα χωριά του. Ανάμεσα στα πολλά, γνωστά και λιγότερο γνωστά Ζαγοροχώρια, βρίσκεται και το εντυπωσιακό χωριό Ασπράγγελοι.
Στην καρδιά του Ζαγορίου, στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων το χωριό απολαµβάνει προνοµιακή τοποθεσία λόγω της κοντινής απόστασης από τα Ιωάννινα.
Σήµερα συναντάµε ένα όμορφο μέρος με χαρακτηριστική ομορφιά και γραφικότητα, αντιπροσωπευτική του Ζαγορίου και μια υπέροχη πλατεία του όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας, o ναός του Αγ. Νικολάου και το µοναστήρι της Δοβράς. Η πρώτη αναφορά για τον οικισμό γίνεται το 1380 και γνωρίζει ανάπτυξη κατά το 16ο και 17ο αιώνα. Κατά τον 19ο αιώνα, ήταν οικονομικά ανθηρό κεφαλοχώρι. Η πέτρινη εκκλησία της Παναγίας χτίστηκε το 1915. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1776. Το παλαιό μοναστήρι Μονή Δοβράς, χρονολογείται από το 1600.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής, με την ταμπέλα στην είσοδο του χωριού να αναγράφει «Ασπράγγελοι, Μαρτυρικό Χωριό».Το χωριό Ασπράγγελοι µέχρι το 1927 ονοµαζόταν Δοβρά ή Ντοβρά, µαρτύρησε, από τους Γερµανούς που το πυρπόλησαν ως αντίποινα για την έντονα αντιναζιστική στάση του.
Κατά τη Γερμανική Κατοχή, το χωριό ανέπτυξε αντίσταση κατά των Ναζί, οι οποίοι σε αντίποινα το πυρπόλησαν στις 15 Ιουλίου 1943, με απολογισμό 115 καμένα σπίτια και 2 νεκρούς. Το καλοκαίρι του 1944, οι Γερμανοί συνέλαβαν δεκαεννιά άτομα και τους φυλάκισαν στο υπόγειο της Ζωσιμαίας Σχολής. Οι συλληφθέντες έμειναν εκεί για καιρό αλλά τελικά διασώθηκαν.
Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό έχει ανεγερθεί το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου προς τιμήν των γυναικών του Ζαγορίου, που βοήθησαν τον Ελληνικό Στρατό το 1940, μεταφέροντας τρόφιμα, ρούχα και πολεμοφόδια στους στρατιώτες
Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
Δείτε επίσης