Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
16.1 C
Athens
ΑρχικήΜακεδονίαΣέρρεςΤο φαράγγι του Αγγίτη & το σπήλαιο του Ορφέα στις Σέρρες

Το φαράγγι του Αγγίτη & το σπήλαιο του Ορφέα στις Σέρρες

H παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα του Αγγίτη, βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον.Έχει μήκος 59 μ. και πλάτος 4,5 μ. και αποτελείται από τέσσερα οξυκόρυφα τόξα με προσανατολισμό από βορρά προς νότο.

Είναι χτισμένο με πελεκητούς πωρόλιθους συνδεδεμένους με ισχυρό ασβεστοκονίαμα και χρονολογείται από την οθωμανική περίοδο.

Ο Σταθμός Αγγίστας απέχει 40 χλμ από τις Σέρρες και βρίσκεται επάνω στο δρόμο που ενώνει την Λευκοθέα με την Πρώτη.

- Advertisement -

Την ονομασία του την οφείλει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό που λειτουργούσε εκεί έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και εξαιτίας του είχε εξελιχθεί σε… κόμβο.

Σέρρες: 5 αξιοθέατα που η φύση έδωσε τον καλύτερό της εαυτό!

aggistas serrwn

Οι μεγάλες πλημμύρες του 1933 όμως, είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί βορειότερα η γραμμή και να λειτουργήσει νέος σταθμός στη σημερινή (νέα) Λευκοθέα. Μόνο το παλιό επιβλητικό –αλλά εγκαταλελειμμένο- κτίριο του σταθμού, που κτίστηκε τη δεκαετία του 1896 με γαλλικά σχέδια, θυμίζει τα χρόνια που το χωριό ήταν το εμπορικό, συγκοινωνιακό και διοικητικό κέντρο. Της «χρυσής» εποχής, είναι και το μεγάλο τριώροφο κτίριο απέναντι από τον σταθμό, που κατασκευάστηκε προκειμένου να στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της περιοχής.

Οι Σέρρες, υποψήφια πόλη για Ευρωπαϊκό Πράσινο Βραβείο!

«Ταχυδρομείο» το αποκαλούν οι ντόπιοι, γιατί στεγαζόταν εκεί παλαιότερα, όπως και ο Αστυνομικός Σταθμός που σήμερα έχουν βάλει λουκέτο, λόγω ερήμωσης και κρίσης. Mία επίσκεψη στον Μακεδονικό Τάφο, που βρίσκεται στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου που δεσπόζει του χωριού, θα αποζημιώσει και δεν θ’ αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για το «μυστικό» του χωριού, για το οποίο είναι περήφανοι οι κάτοικοι. Ο τάφος χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και ανήκε σε κάποιον εύπορο της εποχής, για τον οποίον όμως δεν γνωρίζουμε περισσότερα.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό μνημείο αυτού του είδους στις Σέρρες, το οποίο είναι επισκέψιμο άμεσα για το κοινό. Δεν είναι και λίγο, να μπορείς να μπεις μέσα σε έναν ταφικό τύμβο της αρχαιότητας και να θαυμάσεις από κοντά το μεγαλείο της τεχνοτροπία των προγόνων μας. Ο τάφος αποτελείται από τον προθάλαμο και τον κυρίως ταφικό θάλαμο, μέσα στον οποίον υπάρχει μαρμάρινη νεκρική κλίνη με έντονα διακοσμητικά στοιχεία, όπως μαρτυρούν τα χρώματα που έχουν διασωθεί στις πλευρές του.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΓΙΤΗ & ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΡΦΕΑ

faraggi eggiti

Νότια του Σπηλαίου της Αλιστράτης, βρίσκεται το Φαράγγι του Αγγίτη που εκτείνεται σε μήκος 15 χλμ ανάμεσα στα χωριά Συμβολή και Σταθμό Άγγιστας. Το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια από βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο, αφήνοντας να περάσουν στη θάλασσα τα νερά μιας μεγάλης λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Το φαράγγι κατά την πορεία του στο χρόνο δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά. Το φαράγγι είναι γνωστό και ως «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα» και σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο.

Το πιο όμορφο άγνωστο χωριουδάκι στην Ελλάδα βρίσκεται στις Σέρρες!

faraggi eggiti

Σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια. Εκτιμάται ότι οι βραχογραφίες αυτές είναι φτιαγμένες την εποχή του χαλκού. Πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργηθεί αρκετές σπηλιές και καμάρες κατά μήκος της χαράδρας.

faraggi eggiti

Βγαίνοντας από το προαύλιο χώρο του Σπηλαίου Αλιστράτης, και περνώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές,ακολουθήστε το Ν.Δ. μονοπάτι που οδηγεί σε ένα μικρότερο σπήλαιο, που φέρει τ’ όνομα του μυθικού γητευτή της λύρας Ορφέα.

sphlaio orfea

Η διαδρομή μας είναι παράλληλη με το Φαράγγι του Αγγίτη, δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε την απαράμιλλα άγρια και μοναδική ομορφιά του. Οι έρευνες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, έφεραν στο φως του σπηλαίου ευρήματα (ανθρώπινα οστά και εργαλεία) που μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία από το 3500 π.Χ. Εντυπωσιακές είναι οι βραχογραφίες που διασώζονται και απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους, ιππείς και αφηρημένα σχήματα.

Το χωριό στις Σέρρες που στην τουρκοκρατία αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη»! Λίμνη και βουνό συμπράττουν αρμονικά! (Photos)

sphlaio orfea

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η νεότερη περίοδος ανήκει στον 5ο ή 6ο αιώνα. Στη συνέχεια επιστρέφετε προς το Σπήλαιο Αλιστράτης καισυνεχίοντας Ν.Α. ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι που ανεβοκατεβαίνει ήπια ακολουθώντας το εδαφικό ανάγλυφο με θέα το ποτάμι και τα κατακόρυφα βράχια. Η διαδρομή εντυπωσιάζει και δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τους «μαιάνδρους» του ποταμού. κατεβούμε στην πεζογέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού και θα καταλήξουμε στην απέναντι επιφάνεια του φαραγγιού.

Πηγή:iefimerida.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,147LikesΚάντε Like
89,094 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ