Σεμεδάκια, παλιά έπιπλα της… γιαγιάς σου και ελληνικό φαγητό στη Γερμανία; Ναι κι όμως, μπορείς να το βρεις στο Βερολίνο!
Η Myxa (ναι, καλά κατάλαβες) είναι ένα μαγαζί που βρίσκεται στο εσχάτως hip όσο δεν πάει, Neukölln, του Βερολίνου το οποίο και πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς αν βρεθείς στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο Μιχάλης Καββαδίας και ο Αναστάσης Γιαννουσάκης έφτιαξαν από το μηδέν ένα στέκι που φιλοξενεί από secret gigs μέχρι stand up comedy, ενώ το ελληνικό στοιχείο πλημμυρίζει τον χώρο και, φυσικά, τον κατάλογο.
Το μαγαζί – και πάλαι ποτέ σπίτι των δύο ιδιοκτητών, καθώς ‘έμεναν εκεί όσο καιρό το «έχτιζαν»- άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2011 και έκτοτε έχει γίνει must σημείο για τους ντόπιους, αλλά και τους «ψαγμένους» ταξιδιώτες. Στέκι Ελλήνων που μένουν στο Βερολίνο, για να φάνε μπριάμ και γεμιστά σαν να τρώνε από τα χεράκια της μαμάς τους, αλλά και Γερμανών οι οποίοι βρίσκουν κάτι… εξωτικό στο όνομα του μαγαζιού (πού να ‘ξεραν).
Η τεράστια επιτυχία του μαγαζιού δεν έχει πολλά μυστικά. Σαφώς, η ομορφιά του χώρου με τα vintage έπιπλα και το ιδιαίτερο, κατά τα γερμανικά δεδομένα, φαγητό, εντυπωσιάζει, ενώ έγινε ευρέως διαδεδομένο με τον απλό τρόπο: mouth to mouth.
Καθόλου άσχημα για δύο Έλληνες οι οποίοι βρέθηκαν στη Γερμανία αυθόρμητα, εξαιτίας της αγάπης τους για το Βερολίνο και όχι εκδιωγμένοι από την οικονομική κρίση.
Αυτό που θέλουν να κάνουν οι ίδιοι στους θαμώνες του μαγαζιού, είναι να τους… κακομαθαίνουν. Με ένα menu το οποίο το διαμορφώνουν έχοντας πάντα στο μυαλό τους «τι θα μας άρεσε να βρούμε σε ένα μαγαζί». Προϊόντα από την Ελλάδα και τη Γερμανία μαζεύονται στην κουζίνα, η φαντασία επιστρατεύεται για να βρεθούν τα υλικά του χορτοφαγικού παστίτσιου και τα ελληνικά πιάτα που πλησιάζουν τα «παραδοσιακά» πρότυπα και είναι τα κορυφαία στις προτιμήσεις των ντόπιων. Το πιο μεγάλο hit είναι το μπριάμ (το οποίο προφέρουν «Briam» κατά το «Brian»). Ναι, αυτό που οι μαμάδες μας παρακαλούσαν να φάμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά.