Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
7.7 C
Athens
HomeΝομός ΠρεβέζηςΠάργαΤο ''διαμάντι της Ηπειρώτικης Ριβιέρας'': Η περήφανη κωμόπολη που απέτυχε να κατακτήσει...

Το ”διαμάντι της Ηπειρώτικης Ριβιέρας”: Η περήφανη κωμόπολη που απέτυχε να κατακτήσει ο Αλή Πασάς και την αγόρασε έναντι 150.000 λιρών!

Ένας από τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της περιοχής.

Το ”διαμάντι της Ηπειρώτικης Ριβιέρας” ήταν ήδη από τα αρχαία χρόνια σημαντικός εμπορικος κόμβος. Ο λόγος για την Πάργα, την παραθαλάσσια κωμόπολη με τα γραφικά στενάκια και το πανέμορφο ενετικό κάστρο που πολλοί κατακτητές έβαλαν στο μάτι, εξαιτίας της στρατηγικής τοποθεσίας της.

- Advertisement -

parga1

Ανάμεσά τους και ο Αλή Πασάς που μάταια την πολιορκούσε για χρόνια. Η προσπάθεια για την κατάκτηση της όμορφης κωμόπολης κορυφώθηκε με την ανέγερση ενός κάστρου στην Ανθούσα, ένα χωριό λίγο έξω από την Πάργα, σε ύψωμα προκειμένου να συντονίζει την πολιορκία και να ελέγχει την πόλη. Το κάστρο του Αλή Πάσα σώζεται σε καλή κατάσταση και ο επισκέπτης μπορεί να δει τις υπόγειες δεξαμενές, την πυριταποθήκη και τα δωμάτια του Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια.

parga2

Αφού και αυτή η προσπάθεια απέτυχε, ο Αλή Πασάς αναγκάστηκε να την αγοράσει καταθέτοντας 150.000 λίρες! Μετά την πώληση της Πάργας στους Τούρκους περίπου 4.000 Παργινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν καταφύγιο στην Κέρκυρα. Πριν φύγουν, όμως,  έσκαψαν τους πατρώους τάφους και συναθροίζοντας τα οστά των προγόνων τους, τα έκαψαν στη πλατεία της αγοράς για να μη «βεβηλωθούν από τους αλλόθρησκους». Μετά την πυρά, πήραν την τέφρα μαζί τους. Επίσης μαζί τους πήραν σε σάκους χώμα της πατρώας γης. Ο ξεριζωμός των Παργινών αποτέλεσε μελανή σελίδα στην ιστορία τους και ο θρήνος αποτυπώθηκε σε πίνακες ζωγραφικής καλλιτεχνών της εποχής και σε τοπικά δημοτικά τραγούδια. Το 1913 η Πάργα έγινε ελληνική και πολλοί Παργινοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την απελευθέρωση, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913.

parga3

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την Πάργα και στεργιανό νησί, μιας και φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της που βρέχονται από τα δροσερά νερά του Ιονίου, αλλά και τα ανηφορικά σοκάκια της, γεμάτα μικρά μαγαζάκια.

parga4

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η πιο φημισμένη παραλία της είναι ο Βάλτος, μία τεράστια αμμώδης παραλία πίσω από το Κάστρο, π-ου συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Στα 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας θα συναντήσετε την παραλία Λίχνο, μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια, ιδανικά για εξερεύνηση. Λίγο παρακάτω, βρίσκεται ο κόλπος του Άη Γιαννάκη, όπου υπάρχει μία υποβρύχια πηγή με γλυκό νερό.

parga5

ΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ

Το Κάστρο της Πάργας χτίστηκε για πρώτη φορά από τους Νορμανδούς τον 14ο αιώνα αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Τούρκο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος με 200 πλοία είχε κουρσέψει όλες τις ενετικές κτήσεις σε Ιόνιο και Αιγαίο. Οι Ενετοί ξανάχτισαν το κάστρο και του έδωσαν την οριστική του μορφή το 1572. Αυτό σώζεται μέχρι και σήμερα με τις προσθήκες που έκανε ο Αλή Πασάς όταν αγόρασε την Πάργα, με πιο χαρακτηριστική την κατασκευή ενός χαμάμ. Στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνονται ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα “ΑΝΤΟΝΙΟ CERVASS 1764”, εμβλήματα και επιγραφές της εποχής του Αλή Πασά.

parga6

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,082LikesLike
88,759 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ