Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
10.6 C
Athens
HomeVideoΤο απομονωμένο «αγιορείτικο» εκκλησάκι της Αττικής που έχει χτιστεί σε γκρεμό της...

Το απομονωμένο «αγιορείτικο» εκκλησάκι της Αττικής που έχει χτιστεί σε γκρεμό της Πάρνηθας!

Η Αγία Μαρίνα Πάρνηθας είναι ένα πανέμορφο «αγιορείτικο» εκκλησάκι της Αττικής που είναι χτισμένο σε γκρεμό και εντελώς απομονωμένο.

Ένα από τα πιο ωραία εκκλησάκια της Αττικής σε μία τοποθεσία που σφύζει από πράσινο, πολύ απόμερα και ήσυχα. Χτίστηκε πριν από 800 χρόνια από πιστούς για να τιμήσουν την Αγία Μαρίνα. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται σπηλιά όπου, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

- Advertisement -

Η Ελλάδα φημίζεται για τα πολλά «ιδιαίτερα» και εντυπωσιακά εκκλησάκια της, όπως και αυτό στη Λήμνο χωρίς… σκεπή!

Αγία Μαρίνα, Πάρνηθα

Πως θα φτάσετε στο εκκλησάκι

Η προσέγγιση γίνεται από τον οικισμό του Αυλώνα όπου με το αυτοκίνητο θα πρέπει να διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα δύσκολου και λασπώδες χωματόδρομου για να φτάσετε στην αρχή του πεζοπορικού μονοπατιού. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη, ευχάριστη, με περίπου 1 ώρα πεζοπορία μέσα σε πευκοδάσος.

Το εκκλησάκι βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο που βγαίνει από μία «θάλασσα με πεύκα» και θυμίζει τα μοναστήρια του Άγιου Όρους. Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να επιχειρήσετε μια επίσκεψη στο μαγικό αυτό τοπίο και σας υποσχόμαστε πως θα σας μείνει αξέχαστη.

Δείτε το υπέροχο βίντεο, παραγωγή της ομάδας Up Drones:

Αγία Μαρίνα Πάρνηθα.Το "Αγιορείτικο" πανέμορφο εκκλησάκι της Αττικής.|Agia Marina Parnitha .

Κρασοπαναγιά: Το απομακρυσμένο εκκλησάκι της Πελοποννήσου

Το εκκλησάκι της Κρασοπαναγιάς είναι σχετικά άγνωστο σε όσους επισκέπτονται για πρώτη φορά την όμορφη χερσόνησο των Μεθάνων, μιας και βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα σε απόκρημνα και απότομα βράχια, στο δυτικότερο άκρο της περιοχής.

Ο μύθος που «κρύβεται» πίσω από το εκκλησάκι της Κρασοπαναγιάς

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, πριν από πολλά χρόνια, ένας ναυτικός ξεκίνησε ένα ταξίδι με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Είχε φορτώσει στη βάρκα του βαρέλια με κρασί, με σκοπό να τα πουλήσει στην Αθήνα. Φτάνοντας στη χερσόνησο των Μεθάνων, τον έπιασε μεγάλη τρικυμία. Προσευχήθηκε στην Παναγία και έκανε τάμα, αν έβγαινε ζωντανός από την ξαφνική θαλασσοταραχή, θα έχτιζε ένα εκκλησάκι, στο δυτικότερο άκρο των Μεθάνων. Ο ναυτικός σώθηκε και έχτισε το εκκλησάκι. Λέγεται, μάλιστα ότι αντί να ανακατέψει το χώμα με νερό, για να χτίσει τα θεμέλια της εκκλησίας, το ανακάτεψε με κρασί. Έτσι προέκυψε το όνομα Κρασοπαναγιά. Υπάρχει, ωστόσο, και μία λιγότερο δημοφιλής εκδοχή.

Ο μύθος θέλει το εκκλησάκι να έχει χτιστεί με χώμα και κρασί. Ο ναυτικός ήταν έμπορος κρασιού, σώθηκε και έχτισε το εκκλησάκι με τα λίγα βαρέλια κρασιού που σώθηκαν από τη φουρτούνα. Οι κάτοικοι των Μεθάνων, πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι στην Παναγία άρεσε το κρασί, γι’ αυτό προστατεύει τα αμπέλια της περιοχής, από όπου βγαίνει το περίφημο μεθανίτικο κρασί.

Εκκλησάκι Κρασοπαναγιάς, Μέθανα, Πελοπόννησος

Πως μπορεί να φτάσει κάποιος στην Κρασοπαναγιά

Υπάρχουν δύο τρόποι για να επισκεφτεί κάποιος την όμορφη εκκλησία. Ο ένας είναι από τη θάλασσα, με βάρκα ή καΐκι. Το σκαφάκι φτάνει στο απομονωμένο σημείο και στη συνέχεια καταλήγει στον παραπλήσιο κολπίσκο, το Βαθύ.

Ο άλλος είναι με τα πόδια, από το μονοπάτι που ξεκινάει από το όμορφο χωριό της Καμένης Χώρας. Η απόσταση είναι σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα, αλλά είναι πολύ απαιτητική και συνήθως αυτός ο τρόπος πρόσβασης, προτιμάται από τους πιο τολμηρούς. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, χρειάζεται παραπάνω προσοχή καθώς δεν υπάρχει σήμανση, ούτε σαφές μονοπάτι. Οι επισκέπτες χρειάζεται να κατεβούν την απότομη πλαγιά, πατώντας πάνω στα βράχια του ηφαιστειογενούς τοπίου.

Η ομάδα Up Drones βρέθηκε εκεί και κατέγραψε μοναδικές εικόνες:

Μέθανα "Κρασοπαναγιά". Το γαλάζιο εκκλησάκι της Πελοποννήσου που είναι φτιαγμένο από κρασί και χώμα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,021LikesLike
88,567 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ