Γίνεται μια χώρα να μην έχει τη δική της εδαφική κυριαρχία; Κι όμως! Το Ανεξάρτητο Τάγμα της Μάλτας αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, καθώς έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά δεν έχει δικό του έδαφος!
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει 193 χώρες, ενώ υπάρχουν και κάποιες που αποτελούν κράτη-παρατηρητές, όπως η Παλαιστίνη και το Βατικανό. Υπάρχει, όμως, και άλλο ένα κράτος, για το οποίο ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά, το Ανεξάρτητο Τάγμα της Μάλτας, ένα ολοκληρωμένο κράτος, με δικό του website, αλλά χωρίς δική του γη, το οποίο είναι αναγνωρισμένο, όμως, από τα Ηνωμένα Έθνη και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 107 χώρες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι ακριβώς είναι το Ανεξάρτητο Τάγμα της Μάλτας;
Το επίσημο όνομά του είναι Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας και η επίσημη γλώσσα του είναι τα ιταλικά. Το νόμισμά του είναι το μαλτέζικο σκούντο και αποτελεί ένα ρωμαιοκαθολικό θρησκευτικό τάγμα που ιδρύθηκε το 1099 στην Ιερουσαλήμ.
Αποτελεί το πιο παλιό ιπποτικό τάγμα που έχει επιβιώσει μέχρι και σήμερα και στη μακρά του ιστορία, κάποτε είχε το δικό του έδαφος και ανήκε στο Ισραήλ, στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα.
Σήμερα, το Ανεξάρτητο Τάγμα της Μάλτας έχει δική του διακυβέρνηση, νόμους, διαβατήρια και πληθυσμό, όπως και εκκλησία στο νησί της Μάλτας. Έχει, επίσης, δική του σημαία σε διάφορα μέρη, κυρίως στη Μάλτα και την Ιταλία, η οποία απεικονίζει έναν άσπρο σταυρό σε κόκκινο φόντο.
Ουσιαστικά είναι μια εκλογική μοναρχία και κυβερνάται από τον Πρίγκιπα και τον Μεγάλο Μάγιστρο, που σημαίνει ότι ο επίσημος πληθυσμός του είναι 2 πολίτες, συν 13 χιλιάδες μέλη και 80 χιλιάδες μόνιμοι εθελοντές, μαζί με 13 χιλιάδες σε ιατρικό προσωπικό. Τα μέλη του πραγματοποιούν, επίσης, παρελάσεις και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο (π.χ. στην Omagh στη Βόρεια Ιρλανδία για την Ημέρα του Άγιου Πατρίκιου).
Αποτελεί ένα ξεχωριστό, ανεξάρτητο κρατίδιο, όπως ακριβώς το Βατικανό, με τα δικά του σουβενίρ, γραμματόσημα, νομίσματα και πινακίδες αυτοκινήτου, παρ’ όλο που δεν έχει… δρόμους για να οδηγήσει κανείς αυτοκίνητο.
Μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί;
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει σε αυτή τη χώρα χωρίς δικό της έδαφος, καθώς υπάρχουν τρία σημεία τα οποία είτε είναι υπό την κυριαρχία, είτε ανήκουν μερικώς στο Ανεξάρτητο Τάγμα της Μάλτας.
-Palazzo Malta στη Ρώμη
Πρόκειται για την «πρωτεύουσα» του Τάγματος και είναι ένα κτίριο στη Ρώμη της Ιταλίας, γνωστό και ως Palazzo di Malta ή Palazzo dell’Ordine di Malta. Από τα τρία πιθανά μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος, αυτό είναι το πιο σημαντικό, όπου κυματίζεται και η σημαία και βρίσκεται στη Via dei Condotti 68.
Τα μεσαιωνικά τείχη και το κάστρο της Ρόδου
-Villa Malta στη Ρώμη
Βρίσκεται επίσης στη Ρώμη και αποτελεί ένα περίτεχνο κτίριο στην κορυφή ενός λόφου, το οποίο φιλοξενεί το Μεγάλο Μοναστήρι του Τάγματος. Παρ’ όλο που και η Villa Malta και το Palazzo Malta βρίσκονται μέσα στα σύνορα της Ιταλίας και τα δύο περνούν στη δικαιοδοσία του Τάγματος, το οποίο η Ιταλία αναγνωρίζει. Στη Villa Malta βρίσκεται, επίσης, η Πρεσβεία του Τάγματος στην Ιταλία.
-Φρούριο St.Angelo στη Vittoriosa, Μάλτα
Στο νησί της Μάλτας βρίσκεται το εν λόγω φρούριο το οποίο ανήκει εν μέρει στο Τάγμα –νοικιάζει το πάνω μέρος του- και αποτελεί την πιο μεγάλη από τις τρεις εκτάσεις που του ανήκουν. Το κρατίδιο απέκτησε αυτή την «εδαφική» κυριαρχία το 1998 και μπορεί πλέον όποιος θέλει να το επισκεφτεί και να βάλει στη λίστα του ταξίδι σε ένα από τα πιο περίεργα κράτη του πλανήτη.
Πηγή: clickatlife.gr