Γνωρίστε το πανέμορφο και άγνωστο ελληνικό νησί, του οποίου όμως η ιστορία έχει βαφτεί με αίμα και έχει αποτρόπαιο όνομα.
Αναφερόμαστε στη νήσο Σφακτηρία κοντά στην Πύλο, που το όνομά της παραπέμπει στις αποτρόπαιες σφαγές και μάχες που διεξήχθησαν στο έδαφός της. Συνάμα όμως το νησί διαθέτει και εξαιρετικές, τροπικού στυλ παραλίες και συνορεύει με τη Χρυσή Ακτή (Βιβάρι) και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στη Μεσσηνία. Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες μαγευτικές παραλίες της Μεσσηνίας που πρέπει να γνωρίσετε!
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νήσος Σφακτηρία είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000.
Η ονομασία του νησιού
Η Σφακτηρία πήρε πιθανότατα το όνομά της από το ρήμα σφάζω που σήμαινε και θυσιάζω,επειδή εκεί πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θυσίες προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα.
Η ιστορία της Σφακτηρίας
Κατά τον έβδομο χρόνο του Πελοποννησιακού πόλεμου (424 π.Χ.) η Σφακτηρία έγινε θέατρο αιματηρού αγώνα ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και στους Αθηναίους. Επίσης, εδώ έγινε μάχη κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 μεταξύ των Ελλήνων και των Φιλελλήνων από τη μία μεριά και των Τουρκοαιγυπτίων από την άλλη.
Απολαύστε την ομορφιά του νησιού μέσα από το παρακάτω βίντεο από τον Haanity:
Το άγνωστο ελληνικό νησί που μοιάζει με… κροκόδειλο, “κρύβει” ένα ναυάγιο και μια εξωτική παραλία! (video)
Στη Μεσσηνία συναντάμε ένα άγνωστο σε πολλούς ελληνικό νησί που μοιάζει με… κροκόδειλο, ενώ “κρύβει” ένα ναυάγιο και μια εξωτική παραλία! Ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί, μια ανάσα από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας.
Ο λόγος για την Πρώτη Μεσσηνίας που έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από την παραλία, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο. και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς.
Γνωρίστε και το άγνωστο νησί-μουσείο με τις ωραιότερες παραλίες…
Ένα νησί με αρχαιολογική σημασία
Το νησί διαθέτει 1 μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί. Στο νησάκι μπορεί επίσης κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Οι επιγραφές αυτές εκφράζουν ευχές των κατά διάφορες εποχές ναυτιλλομένων, που κατέφευγαν με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν εύπλοια κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους.
Εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία. Κατά την Τουρκοκρατία, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.
Από που πήρε το όνομά της
Το όνομα της νήσου Πρώτης ή Πρωτής, πιθανόν να οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα. Κατά άλλους, σύμφωνα και με τον Ηλείο ιστορικό Γεώργιο Παπανδρέου, το όνομα πιθανόν να προέρχεται «διότι πρώτη οράται υπό των μακρόθεν προς την Πελοπόννησον πλεόντων, κατά άλλους δε διότι είναι πλωτή πέριξ, ως έχουσα πανταχόθεν βαθέα ύδατα, κατά διαλεκτικήν εναλλαγήν των συμφώνων λ και ρ».
Απολαύστε μια πτήση πάνω από την Πρώτη Μεσσηνίας, από την ομάδα drone haanity:
Μάθετε τα πάντα για τη Μεσσηνία μέσα από τον οδηγό μας, Gold book of Messinia, τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε online, αλλά και να τον κατεβάσετε εντελώς δωρεάν!
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: