Έρευνα αποκαλύπτει τα αεροδρόμια με τα ακριβότερα duty free στον κόσμο και στην κορυφή είναι ένα… ελληνικό, σύμφωνα με ένα αφιέρωμα του CNBC.
Συγκεκριμένα, το CNBC παρουσιάζει στο αφιέρωμά του την έρευνα που διενήργησε σε 50 αεροδρόμια ο αναλυτής Ζακ Γκριφ, για την ταξιδιωτική ιστοσελίδα The Points Guy, στο οποίο αναφέρει ότι οι τιμές στα duty free καταστήματα των αεροδρομίων ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα και την πόλη. Ο Γκριφ στη σύνοψη της ανάλυσής του για τα αεροδρόμια υποστηρίζει ότι «γενικά αγοράστε αλκοόλ στην Καραϊβική, καλλυντικά και αρώματα στην Ευρώπη και καπνικά προϊόντα στην Ασία».
Εσείς γνωρίζετε γιατί οι διάδρομοι που οδηγούν στα duty free είναι προς τα αριστερά;
Ποιες οι τιμές των duty free στην Ελλάδα;
«Καλό θα ήταν να περιμένετε να φύγετε από το αεροδρόμιο για να αγοράσετε αλκοόλ για τις διακοπές σας στην Ελλάδα» τονίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την έρευνα του Ζακ Γκριφ, «όπως αποδεικνύεται πολλά ελληνικά αεροδρόμια, όπως αυτό της Σαντορίνης και της Αθήνας, είναι τα πιο ακριβά μέρη για να αγοράσει κάποιος αλκοόλ. Ακόμα και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ήρθε τέταρτο στη σχετική λίστα». «Το πιο ακριβό διεθνές αεροδρόμιο είναι στη Σαντορίνη» καταλήγει ο Γκριφ.
Από την άλλη, τα φθηνότερα καταστήματα duty free με βάση την έρευνα βρίσκονται στα αεροδρόμια της Κουάλα Λουμπούρ, της Σιγκαπούρης και των Νήσων Κέιμαν.
Βασικά λάθη που κάνουμε στα ταξίδια μας και μας κοστίζουν! Να πώς θα τα αποφύγεις…
Χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο στα ταξίδια σας!
Δεν µπορείτε να φορτίσετε το κινητό σας, γιατί o φορτιστής δεν ταιριάζει στην πρίζα; Η πιστωτική σας δεν αναγνωρίζεται από τα ATM; Ιχνηλατήσατε για λίγο στο διαδίκτυο και σας ήρθε ένας λογαριασµός και δύο εµφράγµατα; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε προτού ετοιµάσετε βαλίτσες ώστε να µη µετατραπεί το ταξίδι σας σε µια τραυµατική εµπειρία.
Ξεχάστε τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ δεδοµένα!
Αναπόσπαστο µέρος του γεύµατος σε ένα ελληνικό εστιατόριο σίγουρα αποτελεί το ψωµί – ενίοτε, µάλιστα, σε γενναιόδωρη ποσότητα, όπως και το νερό. Όµως αυτό δεν είναι δεδοµένο και στα εστιατόρια του εξωτερικού. Οπότε, αν βρεθείτε, για παράδειγµα, σε ένα παριζιάνικο bistrot και ζητήσετε παραπάνω ψωµί ή µια κανάτα νερό, µην απορήσετε αν δείτε τον σερβιτόρο να σας φέρνει ακόµα ένα εµφιαλωµένο µπουκάλι ή αν διαπιστώσετε ότι στον λογαριασµό χρεώθηκε και το τελευταίο ψίχουλο του extra ψωµιού!
Πλαστικό χρήµα; Ναι – Για όλα; Όχι
Αναµφισβήτητα, µια πιστωτική κάρτα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιµη στο εξωτερικό –πλέον και στην Ελλάδα–, καθώς το «πλαστικό χρήµα» διεισδύει όλο και περισσότερο στη ζωή µας. Όµως πρέπει να ξέρετε ότι πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ακόµα αδυναµία στο cash, ειδικά αν πρόκειται για µουσεία, bars, καφέ, µέσα µεταφοράς, ταξί, ορισµένα εστιατόρια και µικρά µαγαζιά. Μάλιστα, τα περισσότερα καταστήµατα στο εξωτερικό δέχονται Visa και MasterCard, ενώ η American Express δεν είναι ευρέως αποδεκτή. Επίσης, ενηµερωθείτε από την τράπεζά σας για τις χρεώσεις σε περίπτωση ανάληψης χρηµάτων από τα ΑΤΜ της χώρας που θα επισκεφθείτε.
Βάλτε στη βαλίτσα τον σωστό αντάπτορα
Άραγε πόσοι και πόσοι έφτασαν περιχαρείς στον προορισµό τους και, όταν έπεσε η µπαταρία του tablet ή του κινητού τους, διαπίστωσαν, αίφνης, ότι ο φορτιστής δεν ταίριαζε σε καµία υποδοχή πρίζας; Το Ηνωµένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία –και όχι µόνο– χρησιµοποιούν διαφορετικού τύπου βύσματα (πεπλατυσµένα, σε σχήµα «Τ»). Μην ανησυχείτε, πάντως, γιατί θα βρείτε εύκολα (σε καταστήµατα ηλεκτρονικών ειδών, ειδών ταξιδίου, στο αεροδρόµιο κ.α.) ειδικούς αντάπτορες, σε τιµές όχι πολύ υψηλές, ενώ συνήθως τους παρέχουν και τα ξενοδοχεία, αρκεί να τους ζητήσετε. Όµως αν πρόκειται να ταξιδέψετε στην Αµερική, έχετε κατά νου ότι η τάση του ρεύµατος (110 V) είναι διαφορετική από εκείνη της Ευρώπης (220 V), οπότε θα χρειαστείτε έναν µετασχηµατιστή, προκειµένου να µην υποστούν βλάβη οι ηλεκτρικές συσκευές και τα gadgets σας.
Για να µην κοστίσει το κινητό όσο… ένα ακίνητο
Όσο απαραίτητο είναι να βάλετε στη βαλίτσα τα ρούχα σας, άλλο τόσο είναι να ελέγξετε εκ των προτέρων τις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στη χώρα που θα επισκεφθείτε. Mην ενεργοποιήσετε τα δεδοµένα (3G ή 4G), αν πρώτα δεν έχετε απευθυνθεί στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της οποίας είστε συνδροµητής, προκειµένου να ενηµερωθείτε αναλυτικά για τις χρεώσεις του Ιnternet, των εξερχόµενων αλλά και των εισερχόµενων κλήσεων.
Εναλλακτικά, µπορείτε να προµηθευτείτε µια προπληρωµένη κάρτα SIM µε πολύ χαµηλές χρεώσεις (µειώνει το κόστος περιαγωγής/roaming) ή να προσαρµόσετε το πρόγραµµα του κινητού σας ανάλογα µε τις ανάγκες του ταξιδιού σας, αφού όλες οι εταιρείες προσφέρουν ειδικά πακέτα. Φροντίστε, επίσης, να «κατεβάσετε» εκ των προτέρων λεξικά, χάρτες ή εφαρµογές που ενδεχοµένως θα χρειαστείτε, ώστε να τα χρησιµοποιήσετε offline και να αποφύγετε υπερβολικές χρεώσεις λόγω µεγάλου όγκου δεδοµένων.
Τα τσιγάρα, τα ποτά και… οι νόµοι
Όταν ταξιδεύετε από µια χώρα της Ε.Ε. σε κάποια άλλη, έχετε δικαίωµα να µεταφέρετε είδη καπνού και οινοπνευµατώδη, αλλά στην ποσότητα που προβλέπει η νοµοθεσία, ώστε να αποδεικνύεται ότι τα προµηθευτήκατε για προσωπική χρήση και να µη βρεθείτε κατηγορούµενοι για µεταπώληση. Μπορείτε να ενηµερωθείτε από τις Αρχές της χώρας που επισκέπτεστε.
Τα κράτη-µέλη της Ε.Ε. ίσως θέτουν περιορισµούς στην ποσότητα τσιγάρων που δικαιούστε να έχετε µαζί σας, όταν προέρχεστε από ορισµένα κράτη-µέλη τα οποία ακόµη δεν χρεώνουν το ελάχιστο επίπεδο ειδικού φόρου κατανάλωσης. Επίσης, µεγάλη προσοχή χρειάζεται σε ό,τι αφορά αλκοόλ, τσιγάρα, ηλεκτρονικά και άλλα αντικείµενα που θα µεταφέρετε επιστρέφοντας από την Αµερική, καθώς υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς δασµών από την Ε.Ε. και περνούν από τελωνειακό έλεγχο.
Δείτε εδώ τον χρυσό οδηγό για τα όρια στα προϊόντα που θέλετε να μεταφέρετε εντός της Ε.Ε.
Ευπρεπές dress code
Φυσικά και είναι δικαίωµά σας να έχετε το δικό σας ενδυµατολογικό στυλ, αλλά σε χώρους όπως ιεροί ναοί και µουσεία καλό είναι να µη διακινδυνεύσετε την απαγόρευση εισόδου· οπότε φροντίστε να είστε ντυµένοι ευπρεπώς. Επίσης, σε πολλά εστιατόρια µπορεί να υπάρχει dress code για να σας επιτραπεί η είσοδος, γι’ αυτό φροντίστε να ενηµερωθείτε από πριν.
Προσέξτε τα tips
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ένα 10% επιπλέον του λογαριασµού είναι το αναµενόµενο φιλοδώρηµα, ενώ δεν είναι απαραίτητο να αφήσετε tips στους οδηγούς των ταξί, σε αντίθεση µε τους Αµερικανούς συναδέλφους τους, οι οποίοι περιµένουν φιλοδώρηµα ίσο µε το 10% του κόστους της διαδροµής. Στις ΗΠΑ, επίσης, δεν νοείται να σηκωθείτε από το τραπέζι χωρίς να αφήσετε tip της τάξης του 15%-20% του λογαριασµού, ενώ ένα µε δύο δολάρια ανά ποτό που θα πιείτε είναι αρκετά για τους bartenders.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: