Είναι από τα κλασικά άγχη των ταξιδιωτών: τι προβλέπεται για το tipping στον προορισμό μου; Υπάρχει προκαθορισμένο ποσοστό; Μήπως το φιλοδώρημα σε αυτή τη χώρα θεωρείται προσβολή; Χαλαρώστε… Με τις οδηγίες που σας δίνουμε σίγουρα θα αισθανθείτε πιο άνετα στο επόμενο ταξίδι σας!
Από την Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected])
Εxpert tips: Δες τι πρέπει να κάνεις αν πάνε όλα στραβά στις διακοπές σου!
Σε όλους έχει τύχει… Όταν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε έναν προορισμό στο εξωτερικό, και όσο πιο ανοίκειος είναι προς τη δική μας κουλτούρα, τόσο πιο άβολα θα αισθανθούμε με το ζήτημα του φιλοδωρήματος. Οι σκέψεις πολλές: Πρέπει να δώσω φιλοδώρημα και, αν ναι, σε ποιους και περίπου πόσο; Με ποιο ποσό δεν θα φανώ… τσιγγούνης; Μήπως αν δώσω πολλά δημιουργήσω λάθος εντύπωση; Κι αν ειδικά στην εν λόγω χώρα οι άνθρωποι αισθάνονται υποτιμητικά με το tipping; Ό,τι κι αν πιστεύετε, πάντως, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα. Θα το διαπιστώσετε αμέσως…
Ταξίδι με αεροπλάνο!12 flying tips που πρέπει να ακολουθήσετε!!!
Γενικοί… κανόνες
Οι διαφορές από χώρα σε χώρα όσον αφορά στο tipping δεν είναι τόσο μεγάλες όσο νομίζετε – σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με τη λεγόμενη… παγκοσμιοποίηση, της οποίας η τουριστική βιομηχανία είναι αποφασιστικός παράγοντας. Κάποιες βασικές οδηγίες:
– Δεν είστε καθόλου υποχρεωμένοι να αφήσετε φιλοδώρημα αν δεν ικανοποιηθήκατε από το φαγητό, το σέρβις ή την όποια υπηρεσία. Το αντίθετο: αν δώσετε, παρά το γεγονός ότι δεν μείνατε ευχαριστημένοι, αυτό θα είναι λάθος μήνυμα! Και δεν θα βοηθήσει την εν λόγω επιχείρηση να βελτιωθεί…
– Το tip πρέπει να είναι ανάλογο του είδους της υπηρεσίας, αλλά οπωσδήποτε θα λάβετε υπ’ όψιν και το πόσο ικανοποιημένοι μείνατε αλλά και το επίπεδο του προορισμού.
– Αν έχετε αμφιβολία για το κατά πόσον αναμένεται στον προορισμό που βρίσκεστε, είναι καλύτερο να δώσετε παρά να μη δώσετε. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα κίνητρο και μια δίκαιη ανταμοιβή. Σίγουρα επηρεάζει το πόσο θα σας “προσέξουν”…
– Μια έρευνα μέσω internet, πριν από την αναχώρησή σας, για το τι ισχύει στον προορισμό σας σε σχέση με το εν λόγω θέμα θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη.
– Όσον αφορά το ταξί, στις περισσότερες χώρες συνηθίζεται αντί για tip μια στρογγυλοποίηση προς τα πάνω…
– Προσέξτε ότι στα ξενοδοχεία τυχόν χρέωση για room service δεν αντιστοιχεί σε φιλοδωρήματα και δεν πηγαίνει στο προσωπικό.
Στο εστιατόριο
Όσον αφορά στο φαγητό έξω, τα πράγματα είναι σχετικώς απλά. Πρέπει να δώσετε το φιλοδώρημα που προβλέπεται, και αν αυτό δεν αναγράφεται στο κατάλογο ή το λογαριασμό (π.χ. στην Αγγλία είναι 12,50%), καλό θα ήταν να αφήσετε περίπου το 10%-15%, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι μείνατε ευχαριστημένοι από τα πιάτα που παραγγείλατε αλλά και το σέρβις. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι οι ΗΠΑ, όπου, παρότι δεν αναγράφεται, το 15% θεωρείται σχεδόν υποχρεωτικό, και αν δεν το δώσετε, ισοδυναμεί με έκφραση δυσαρέσκειας απέναντι στο κατάστημα και το προσωπικό.
Travel tips: 9 «κρυφοί» τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα στα ξενοδοχεία!
Στο ξενοδοχείο
Σίγουρα θα πρέπει να ανταμείψετε με φιλοδώρημα τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου που θα μεταφέρουν τις αποσκευές σας (π.χ. €5 για κάθε αποσκευή), ή αυτόν που θα καλέσει ένα ταξί για εσάς. Μια κατηγορία υπαλλήλων συνήθως αδικημένη στο πεδίο αυτό είναι το προσωπικό που φροντίζει για την καθαριότητα των δωματίων. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη στο να έχετε μια άνετη διαμονή. Κάποιες αλυσίδες ξενοδοχείων (π.χ. JW Marriott) αφήνουν φακελάκια στα δωμάτια ειδικά για αυτόν το σκοπό.
Μπορείτε απλώς να αφήστε ένα ποσό (π.χ. €5 x τον αριθμό των διανυκτερεύσεων) σε φάκελο ή με ένα σημείωμα κάτω από το μαξιλάρι. Μικροποσά δικαιολογούνται (και με μια έννοια επιβάλλονται) για τον παρκαδόρο που θα σας φέρει το αυτοκίνητό σας ή τον υπάλληλο του ξενοδοχείου που θα σας φέρει κάτι που έχετε ζητήσει (όπως μια έξτρα κουβέρτα).
Στο εστιατόριο και το bar του ξενοδοχείου το αναμενόμενο φιλοδώρημα είναι αυτό που ισχύει σε αντίστοιχα καταστήματα, αν και δεν είναι υποχρεωτικό. Τέλος, σαφώς μεγαλύτερο tip δικαιολογείται για ιδιαίτερες, concierge (π.χ. για να σας κλείσουν ένα τραπέζι σε ένα πολυτελές εστιατόριο ή ένα εισιτήριο για μια θεατρική παράσταση).
Smart tips: 9 μυστικά για να κλείνεις πάντα τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια!
Τι να προσέξετε ανά χώρα
* Γαλλία: Όχι υποχρεωτικό αλλά αναμενόμενο το φιλοδώρημα. Αν ο λογαριασμός γράφει “service compris”, σημαίνει ότι έχει συμπεριληφθεί.
* Γερμανία: Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ένα 5%-10%, αν μείνατε ευχαριστημένοι, ή ένα “stimmt so” (“κρατήστε τα ρέστα”) εκτιμάται. Μην αφήσετε το φιλοδώρημα στο τραπέζι αλλά δώστε το εκείνη την ώρα.
* Ισπανία: Ένα ποσοστό 7%-13% είναι σύνηθες –όπως και το να αφήνετε τα ρέστα–, αν και όχι υποχρεωτικό.
* Αγγλία: Στο Λονδίνο και κάποιες άλλες μεγάλες πόλεις, συνήθως περιλαμβάνεται στο λογαριασμό (βλ. παραπάνω).
* Αυστραλία-Ν. Ζηλανδία: Δεν είναι συνηθισμένο – μόνο αν μείνατε ευχαριστημένοι από μια ιδιαίτερη εξυπηρέτηση.
* Αφρική-Μέση Ανατολή: Δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης των ντόπιων, εκτιμάται ιδιαίτερα, χωρίς βέβαια να είναι υποχρεωτικό. Μια ειδική περίπτωση είναι οι tour guides (όπως και οι οδηγοί σαφάρι), όπου ένα 10% πλέον της επίσημης χρέωσης κρίνεται απαραίτητο.
* Κίνα: Η χώρα δεν διαθέτει σχετική “κουλτούρα”, αλλά στα μέρη που συχνάζουν δυτικοί τουρίστες γίνεται όλο και πιο σύνηθες.
* Καραϊβική: Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι all inclusive, οπότε το tipping σε αυτά μπορεί και να αποθαρρύνεται, ωστόσο αυτό εξαρτάται από νησί σε νησί.
* Ιαπωνία: Το φιλοδώρημα θεωρείται προσβολή για τον εργαζόμενο – αποφύγετέ το!
Smart tips: Πως να ταξιδέψετε φθηνότερα στον κόσμο!