Η Αιώνια Πόλη είναι μια από τις πιο γοητευτικές πρωτεύουσες και ένας εύκολος ταξιδιωτικός προορισμός από την Ελλάδα. Όπως, όμως, με κάθε μέρος, έτσι κι εδώ πρέπει να αποφύγετε μερικά πράγματα για να έχετε ένα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο ταξίδι.
Η πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι μια καλή ευκαιρία για να «ρουφήξετε» την ατμόσφαιρα της γειτονικής μας χώρας, να νιώσετε την ιστορία χιλιάδων χρόνων που την περιβάλλει και φυσικά να δοκιμάσετε την υπέροχη ιταλική κουζίνα από την πηγή. Λίγα πράγματα θα μπορούσαν να σας χαλάσουν ένα τέτοιο ταξίδι, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι εδώ κάποια don’ts που πρέπει να έχετε υπόψη σας.
Μην λέτε συνέχεια “ciao”
Αν υπάρχει μια χαριτωμένη, ιταλική λέξη που ξέρουν όλοι, αυτή είναι το “ciao”. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι οι Ιταλοί το χρησιμοποιούν κυρίως με στενούς τους φίλους, με την οικογένεια και τα παιδιά και ίσως φανείτε λιγότερο τυπικοί αν το χρησιμοποιήσετε με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά και μάλιστα συνεχώς. Επειδή οι Ιταλοί είναι πιο επίσημοι στους χαιρετισμούς τους, προτιμήστε το buon giorno ή buona sera (καλημέρα ή καλησπέρα), ειδικά στα εστιατόρια και τα μαγαζιά.
Μην πάρετε καπουτσίνο μετά το μεσημέρι
Επειδή σίγουρα θα θελήσετε να πιείτε καπουτσίνο από την… πηγή, έχετε υπόψη σας ότι οι Ιταλοί πίνουν αυτό τον καφέ το πρωί κι ότι αν τον παραγγείλετε μετά τις 12 θα τους παραξενέψετε. Ο λόγος είναι ότι το γάλα που περιέχει παρεμβαίνει στην πέψη και όταν καταναλώνεται μετά το φαγητό μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Αν, λοιπόν, δεν έχετε ήδη συνηθίσει τον καπουτσίνο σας μετά το φαγητό, μην το κάνετε πρώτη φορά στο ταξίδι σας.
Μην βγάζετε selfie στην Καπέλα Σιξτίνα
Όσο κι αν θέλετε να βάλετε στο instagram σας τη θρυλική οροφή του Michelangelo, ο επίσημος κανόνας είναι ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Πολλοί τουρίστες προσπαθούν να ξεφύγουν και να φωτογραφήσουν το μέρος, πάντα, όμως, η ασφάλεια το απαγορεύει. Σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των μουσείων του Βατικανού, οι φωτογραφίες και τα φλας απαγορεύονται. Στην Καπέλα Σιξτίνα, μάλιστα, απαγορεύονται όχι γιατί το φλας μπορεί να επηρεάσει τα αριστουργήματα, αλλά γιατί τα αποκλειστικά δικαιώματα φωτογράφησης είχαν πουληθεί στο Nippon Television Network της Ιαπωνίας κατά τη δεκαετία του ’80, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποκατάστασή του. Η συμφωνία αυτή έχει πλέον λήξει, αλλά ο επίσημος κανόνας παραμένει.
Μην τσαλαβουτήσετε στα συντριβάνια
Το υγρό στοιχείο είναι σίγουρα έντονο στη Ρώμη χάρη στα πανέμορφα συντριβάνια της. Όσο, όμως, κι αν ζηλέψατε τον Marcello Mastroianni και την Annita Ekberg στο La Dolce Vita του Fellini, μην επιχειρήσετε το ίδιο. Περιοριστείτε στο να πετάξετε ένα κέρμα στο νερό για καλή τύχη, αν δεν θέλετε να έχετε περιπέτειες με την αστυνομία.
Μην οδηγήσετε
Μπορεί όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στη Ρώμη, αλλά προτιμήστε τη συγκοινωνίαγια να φτάσετε. Στους δρόμους της πόλης επικρατεί ένα μικρό κυκλοφοριακό χάος, οι ντόπιοι οδηγούν γρήγορα, οι λωρίδες δεν τηρούνται και το πάρκινγκ αποτελεί άπιαστο όνειρο. Το ιστορικό κέντρο είναι απαγορευμένη ζώνη για τα αυτοκίνητα όσων δεν κατοικούν εκεί, όπως και άλλα σημεία, γι’ αυτό για τη δική σας διευκόλυνση προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή -όσο γίνεται- τα πόδια σας!
Μην χάσετε αγώνα ποδοσφαίρου
Ειδικά αν είστε ποδοσφαιρόφιλοι, μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε αγώνα ποδοσφαίρου στο Stadio Olimpico και να δείτε από κοντά πόσοπαθιασμένοι είναι οι Ιταλοί με το ποδόσφαιρο. Προσέξτε, μόνο, μην ανοίξετε συζήτηση κριτικάροντας το άθλημα ή κάποια ομάδα, γιατί τότε θα καταλάβετε με τον κακό τρόπο πως το ποδόσφαιρο για πολλούς εκεί- όπως κι εδώ- είναι κάτι σαν θρησκεία.
Μην ζητήσετε παρμεζάνα
Μπορεί να την έχουμε συνηθίσει τριμμένη σε ορεκτικά σε κάποια ιταλικά εστιατόρια, η πραγματική παρμεζάνα (ή καλύτερα Parmigiano-Reggiano), όμως, είναι σκληρή, έντονη και συνήθως δεν χρησιμοποιείται εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι εσείς μπορείτε να ζητήσετε λίγη παρμεζάνα για να προσθέσετε στο ριζότο ή τα ζυμαρικά σας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα σας σχολιάσουν στην κουζίνα.
Μην βγάλετε φωτογραφία με «μονομάχο»
Αν περπατήσετε στο Κολοσσαίο, σίγουρα θα συναντήσετε κάποιους ντυμένους ως μονομάχους που θα σας πιέζουν να βγείτε φωτογραφία μαζί τους. Μοιάζει δελεαστικό, καθώς η παρουσία τους θυμίζει πράγματι κάτι κοντινό σε Ράσελ Κρόου, πολλοί από αυτούς, όμως, είναι αρκετά πιεστικοί και ζητούν αρκετά χρήματα (10 ευρώ) για μια φωτογραφία. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν photobombing στις φωτογραφίες τουριστών απαιτώντας να πληρωθούν μετά, ενώ άλλοι προθυμοποιούνται να σας βγάλουν φωτογραφία και στη συνέχεια ζητούν χρήματα για να σας δώσουν τη μηχανή πίσω.
Πηγή: www.msn.com