Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχιζόμενες καθυστερήσεις πτήσεων
Η απόφαση να επαναδρομολογηθούν οι πτήσεις που ταξιδεύουν μέσω της Μέσης Ανατολής έρχεται καθώς η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ προκαλεί ανησυχία για πιθανή περιφερειακή κλιμάκωση.
Οι πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας ενδέχεται να παρουσιάσουν σημαντικές καθυστερήσεις και μεγαλύτερο χρόνο ταξιδιού, μετά την πρώτη απευθείας επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου.
Αμέσως μετά την επίθεση drones και πυραύλων, ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ, έκλεισαν προσωρινά τους εναέριους χώρους τους, ενώ το Ισραήλ και το Ιράν επέβαλαν περιορισμούς στους δικούς τους.
Πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές αεροπορικές εταιρείες πετούν πάνω από την περιοχή καθοδόν μεταξύ διάφορων δημοφιλών προορισμών και έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η απαραίτητη αλλαγή δρομολόγησης θα παρατείνει τους χρόνους πτήσεων και θα αυξήσει το κόστος των καυσίμων.
Η Lufthansa, η Qantas Airways και η Singapore Airlines εξετάζουν όλες αυτές τις επιλογές.
Η Qatar Airways και η Emirates κατάφεραν να επαναλάβουν ορισμένα δρομολόγια που είχαν ανασταλεί την Κυριακή καθώς οι εναέριοι χώροι άρχισαν να ανοίγουν ξανά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η διακοπή πιθανότατα θα συνεχιστεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Τι προκάλεσε την προσωρινή διακοπή ή αλλαγή δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών;
Ο εναέριος χώρος του Ιράν είναι ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους από τις αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας ή Νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι εναέριοι χώροι σε όλη την περιοχή συχνά μαστίζονται από κινδύνους και πολυπλοκότητες λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Η επίθεση του Ιράν ήρθε μετά από δυσκολίες για τις αεροπορικές εταιρείες που περιβάλλουν τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να αναγκάζει πολλούς αερομεταφορείς να κάνουν μεγάλες εκτροπές, περισσότερο από δύο χρόνια μετά.
Κατά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να αλλάξουν τα δρομολόγια των πτήσεων μέσω και γύρω από το Τελ Αβίβ. Η κατάσταση αυτή παρακολουθείται στενά από τις 7 Οκτωβρίου.
Το Σάββατο, ωστόσο, το Ισραήλ αναγκάστηκε να κλείσει πλήρως τον εναέριο χώρο του τόσο για τις εσωτερικές όσο και για τις διεθνείς διαδρομές, προτού τον ανοίξει ξανά το πρωί της Κυριακής.
Η επίθεση του Ιράν ήρθε μετά από μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας ανώτατος στρατιωτικός διοικητής.
Το βράδυ του Σαββάτου, το Ιράν εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ σε φαινομενικά αντίποινα, που έχει εγείρει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, ο Όμιλος Lufthansa ανέστειλε τις πτήσεις σε πολλές πόλεις της Μέσης Ανατολής. Οι αεροπορικές εταιρείες αυτού του ομίλου περιλαμβάνουν τη γερμανική αεροπορική εταιρεία σημαίας Lufthansa, την Austrian Airlines και την Swiss International Air Lines.
In the wake of Iran's recent offensive against Israel, investors have been on edge, speculating about the potential ramifications for commodities.
— euronews (@euronews) April 15, 2024
Euronews breaks down of the situation and its possible impacts.https://t.co/kHPMEza91J
Τι αντίκτυπο είχε η επίθεση του Ιράν στον εναέριο χώρο γύρω από την περιοχή;
Η Swiss ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας και ανακοίνωσε ότι όλα τα αεροσκάφη της απέφευγαν τους εναέριους χώρους του Ιράν, του Ιράκ και του Ισραήλ, προκαλώντας καθυστερήσεις στις πτήσεις από την Ινδία και τη Σιγκαπούρη.
Η Lufthansa έχει σταματήσει τις πτήσεις προς το Αμμάν, τη Βηρυτό, το Ερμπίλ και το Τελ Αβίβ και λέει ότι θα αποφύγει τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον.
Η Austrian Airlines ανακοίνωσε επίσης ότι ανέστειλε τις πτήσεις προς την Τεχεράνη τουλάχιστον έως τις 18 Απριλίου.
«Τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων μέσω της Μέσης Ανατολής θα επαναδρομολογηθούν ανάλογα λόγω των διαφόρων κλεισίματος του εναέριου χώρου», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε δήλωση που δόθηκε στον Τύπο.
Ο αυστραλιανός αερομεταφορέας Qantas χρειάστηκε να σταματήσει για λίγο τις απευθείας πτήσεις Περθ-Λονδίνο, προσθέτοντας μια στάση στη Σιγκαπούρη για ανεφοδιασμό. Το κλείσιμο του εναέριου χώρου σήμαινε ότι η διαδρομή θα διαρκούσε πολύ και το σκάφος δεν μπορούσε να μεταφέρει αρκετά καύσιμα.
Η Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι δεν πετά πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο προς το παρόν και η Cathay Pacific δήλωσε ότι, αν και οι δραστηριότητές της παραμένουν κανονικές, παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Δείτε επίσης
- Η Ισπανία είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που καταργεί το σύστημα χρυσής βίζας
- «Κανόνες του Άμστερνταμ»: Το κουίζ πριν από το ταξίδι με στόχο να αποτρέψει τον ανεπιθύμητο τουρισμό
- Αυτοί είναι επίσημα οι καλύτεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ευρώπης
- Αυτά είναι τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου το 2024