Χειμώνας και τι ωραιότερο από μια εκδρομή στο βουνό… σε κάποιο γραφικό ορεινό χωριό με το τζάκι αναμμένο και έξω χιόνι…Το Πήλιο πληρεί στο απόλυτο αυτές τις προϋποθέσεις και τα ορεινά, όμορφα χωριά του μπορούν να γίνουν η ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσετε την περιοχή!
Ο Βόλος και τα χωριά του Πηλίου είναι ένας από τους πιο κλασικούς και δηµοφιλείς προορισµούς για κάθε εποχή. Είναι ένας μαγευτικός προορισμός για όλο το χρόνο! Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γραφικά χωριά, παραδοσιακά σπίτια και καλντερίµια, υπέροχη φύση, ορεινά τοπία, παραλίες και µοναδική θέα!
Εδώ φτιάξαμε μια λίστα με τα καλύτερα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε στο βουνό των Κενταύρων ανάλογα τη διάθεση, το γούστο και τον χρόνο σας! Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή προσφέρεται για πολλά και εδώ μπορείτε να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες και όχι μόνο τον χειμώνα αλλά όλο το χρόνο! Αν κανονίσετε την εκδρομή αυτή εδώ μπορείτε να δείτε τις επιλογές μας για διαμονή στο Πήλιο ανά χωριό αλλά και τα καλύτερα μέρη για να φάτε!
Βουνό & Θάλασσα
Η αρχαία πόλη της Μαγνησίας, με πρωτεύουσα τον Βόλο, ήταν από τις πρώτες κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας. Αν θέλετε να ταξιδέψετε στα χρόνια που οι μυθολογικές ιστορίες είχαν σάρκα και οστά και είναι ζωντανές ακόμη, κάντε τον γύρο των χωριών και ακούστε τις ζωντανές διηγήσεις των ντόπιων. Κατέχοντας ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας αποτελείται από μια αρμονική σύνθεση βουνού και θάλασσας, καλύπτοντας τα γούστα και των πιο απαιτητικών περιηγητών. Ο Βόλος με το μεσογειακό κλίμα, καθώς βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα, αλλά και γύρω από βουνά, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου και αφετηρία για την εξερεύνηση της πειοχής.
Πήλιο: Το βουνό των Κενταύρων…
Το Πήλιο το βουνό της Μαγνησίας γνωστό επίσης ως βουνό των Κενταύρων, -άλλωστε κατά τη μυθολογία αποτελούσε την πατρίδα των Κενταύρων- και η θερινή κατοικία των θεών σύμφωνα με το μύθο έχει υψόμετρο 1.624 μέτρων (κορυφή Πουριανός Σταυρός), βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Βόλο και εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά του νομού. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν είναι επισκέψιμη ενώ έχει αρκετές ακόμά ψηλές κορυφές που είνια επισκέψιμες όπως το Κοτρώνι (1550 μέτρα) και το Πλιασίδι (1547 μέτρα).
Το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πεύκα, πλατάνια, αγριοκαστανιές και υβριδογενή ελάτη . Στα χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν καλλιέργειες με μηλιές στις ανατολικές πλαγιές, με ελιές στα νότια καθώς και πολύ πυκνή βλάστηση.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι και η υδρολογική του φύση καθώς οι ανατολικές πλαγιές δέχονται πολύ μεγάλα ποσά βροχής και χιονιού που ξεπερνάνε κατά πολύ τη μέση τιμή της πεδινής Θεσσαλίας ενώ δεν λείπουν και οι πολλές πηγές (περίπου 70 στο σύνολο!) παρόλο που η μορφολογία του εδάφους θεωρητικά δεν το επιτρέπουν. Πολύ σημαντικές πηγές είναι αυτές της Καλιακούδας και της Λαγωνίκας. Θα δείτε επίσης μεγάλες ρεματιές και δεκάδες μικρά ρέματα αλλά όχι ποτάμια με σταθερή ροή. Η περιοχή είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου NATURA με πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Highlight, τα περίφημα χωριά του που συγκεντρώνονται, στους πρόποδες και τις πλαγιές του σε ψηλότερο ή χαμηλότερο υψόμετρο και από τα πιο διάσημα και δημοφιλή χωριά όλης της χώρας.
Τι να κάνετε στο Πήλιο – 12 μοναδικές εμπειρίες!
1.Γνωριμία με τα χωριά
Αρχικά γνωρίστε τα χωριά του, τα πανέμορφα χωριά του, ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφτείτε. Όσο περισσότερο χρόνο έχετε τόσα περισσότερα μπορείτε να δείτε. 24 χωριά έχει το Πήλιο, το ένα καλύτερο από τ’ άλλο! Ορεινά και παραθαλάσσια, μικρά ή μεγαλύτερα, δημοφιλή ή και άγνωστα, το σίγουρο είναι ότι οι επιλογές είναι πολλές και όποιο χωριό και αν επιλέξετε -ή ακόμα καλύτερα μια συνδυαστική επιλογή ώστε να επισκεφθείτε όσο περισσότερα γίνεται- θα περάσετε υπέροχα! Εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα μας με τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου για να βάλετε τις προτεραιότητες σας αλλά και να ξέρετε τι σας περιμένει σε καθένα από αυτά! Παρακάτω επίσης, έχουμε δύο ενδεικτικές οδικές διαδρομές στην περιοχή που θα σας χαρίσουν αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες!
2.Μονοπάτι Κενταύρων-Πορταριά
Ντυθείτε άνετα για έναν περίπατο περίπου 1 ώρας στο μυθικό μονοπάτι των Κενταύρων. Εκεί όπου κατοικούσαν τα ανθρωπόμορφα πλάσματα θα γνωρίσετε τα σημαντικότερα αξιοθέατα του οικισμού της Πορταριάς που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων στην καρδιά της φύσης. Θα περάσετε από τον Άγιο Νικόλαο, τον πολιούχο του οικισμού αλλά και από το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Πορταρέας, που κτίστηκε το 1273. Το τέλος της διαδρομής θα σας ανταμείψει με τα δροσερά γάργαρα νερά της πηγής Μάνα. Ωστόσο, το μονοπάτι δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε η
Κακοκαιρία Ντάνιελ (Σεπτέμβριος 2023), οπότε πλέον η πεζοπορία εκεί θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
3.Προϊστορικός Οικισμός στο Σέσκλο
Μόλις 20′ λεπτά μακριά από το κέντρο του Βόλου στο χωριό Σέσκλο, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα προϊστορικού οικισμού που μαρτυρούν τον τρόπο επιλογής, κατά την 7η- 5η χιλιετία π.Χ., ενός τόπου από τους ανθρώπους, προσφέροντας μια μοναδική περιήγηση στα σπουδαία χρόνια του παρελθόντος.
4.Τρενάκι Πηλίου
Από τον σταθμό στα Άνω Λεχώνια, το θρυλικό ατμοκίνητο τρενάκι του Πηλίου ο «Μουτζούρης», πραγματοποιεί μια ορεινή διαδρομή μέσα από τα αρχοντικά χωριουδάκια του Πηλίου και φτάνει μέχρι της Μηλιές. Διασχίζοντας την πιο στενή σιδηροδρομική διαδρομή του κόσμου, από το 1903 όπου και επεκτάθηκε μέχρι τις Μηλιές, κάνει ένα ταξίδι μέσα από τις ολάνθιστες πλαγιές προσφέροντας ειδυλλιακές εικόνες. Όταν φτάσετε στον τερματικό σταθμό στις Μηλιές, ένα νέο ταξίδι ανακάλυψης ξεκινά, με σημαντικό σημείο αναφοράς την εκκλησία των Ταξιαρχών, του 1741, διακοσμημένη από μεταβυζαντινές αγιογραφίες και κειμήλια. Tip. Λειτουργεί µόνο από αρχές Απριλίου, έως τέλος Οκτωβρίου.
5.Μονή Παναγίας Ξένιας
Στους πρόποδες της Όθρυος, μεταξύ των χωριών Κοκκωτών και Βρύναινας βρίσκεται το ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι της “Πανάγνου Θεοτόκου” γνωστό σήμερα ως “Άνω Παναγία Ξενιά”. Στο μοναστήρι έχουν γίνει προσθήκες κτισμάτων και είναι επανδρωμένο με μοναχούς. Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε αλλά σίγουρα πριν την σταυροφορία του 1204 (χρονολογία μέχρι την οποία έφερε επίσημα το προηγούμενο όνομα). Αρχαιολογικά ευρήματα και πηγές τοποθετούν την ίδρυση του σε κάποια φάση από το τέλος της μέσης μέχρι και τα μέσα της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Η παράδοση λέει, ότι η εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο μοναστήρι μεταφέρθηκε εδώ από άλλο βυζαντινό μοναστήρι στο Αχίλλειο που καταστράφηκε από επιδρομές πειρατών.
6.Πάρκο Αναύρου
Μια υπαίθρια έκθεση σύγχρονης τέχνης, ίσως η μοναδική στην Ελλάδα που συνδυάζει άμεσα την τέχνη με το αστικό τοπίο που θα δείτε στο παραλιακό μέτωπο του Αναύρου. Πρόκειται για λευκά γλυπτά από μάρμαρο, έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν στα πλαίσια του Α’ διεθνούς συμποσίου γλυπτικής στον Άναυρο το 1988. Σε περίοπτες θέσεις και με φόντο το μπλε της θάλασσας, αυτά τα έργα μαζί με τα υπόλοιπα γλυπτά που είχαν δημιουργηθεί το 1986 από τον γλύπτη Φιλόλαο στα πλαίσια ανανέωσης της παραλιακής ζώνης του Αναύρου, εμπλουτίζουν την αστική εικόνα και αναδεικνύουν την αξία της σύγχρονης τέχνης. Εκτός της όμορφης και πρωτότυπης εικόνας εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα υπαίθρια γλυπτά φέρνουν σε επαφή με την τέχνη ανθρώπους που ενδεχομένως να μην επισκέπτονταν μια γκαλερί.
7.Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι και ο ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου που κατασκευάστηκε το 1884 ως μέρος του θεσσαλικού σιδηροδρόμου που θα συνέδεε το λιμάνι του Βόλου με τον θεσσαλικό κάμπο και τη Λάρισα. Το δίκτυο αυτό αποτέλεσε μια βασική παράμετρο της γρήγορης ανάπτυξης της πόλης. Ο ξεχωριστός αυτός σιδηροδρομικός σταθμός παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ίδιος γι αυτό άλλωστε αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Η νεοκλασική γραμμή του και η κομψότητα κάνουν το κτήριο ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης. Στον εξωτερικό χώρο θα δείτε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς που δένει αρμονικά με το κτήριο. Σήμερα στον πρώτο όροφο λειτουργεί το σιδηροδρομικό μουσείο Θεσσαλίας, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς, όπου εκτίθενται κειμήλια σχετικά με την ιστορία των σιδηροδρόμων.
8.Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Τσαγκαράδα
Μέσα από ένα κρυφό καλντερίμι που θα διανύσει κανείς από την Τσαγκαράδα για να φτάσει στο χωριό Ξουρίχτι, συναντά το παλιό τοξωτό γεφύρι του χωριού. Χτισμένο τον 18ο αιώνα, σε ύψος 6 μ. μπορείτε να διανύσετε το γεφύρι που μοιάζει με σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Επειδή η πυκνή βλάστηση το έχει αγκαλιάσει και στολίσει στα χρώματα της, το γεφύρι μπορεί να μην είναι απόλυτα ορατό από μακριά. Για να το βρείτε ακολουθήστε την πινακίδα που γράφει «παλιό γεφύρι».
9.Αρχαιολογικός χώρος στο Διμήνι
Tο Διμήνι είναι ο παλαιότερος νεολιθικός οικισμός της Ευρώπης.Σε απόσταση 6χλμ. από τον Βόλο, ο Αρχαιολογικός χώρος νεολιθικού οικισμού Διμηνίου “προδίδει” την ύπαρξη οικισμών στην περιοχή κατά την Νεολιθική εποχή. Αποτελείται από δύο Μέγαρα και επιβλητικούς θολωτούς τάφους που χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα. Εντυπωσιακός είναι ο μυκηναϊκος θολωτός τάφος και τα ευρήματα από το ανάκτορο που αναδεικνύουν το μεγαλείο της περιοχής. Πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και εξασφαλίζει ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο.
10.Λίμνη Κάρλα
Στα όρια της Μαγνησίας με την Λάρισα βρίσκεται η λίμνη Κάρλα ή αλλιώς Βοιβηίδα και κατά την αρχαιότητα Βοιβηίς, που αποξηράνθηκε το 1962 επειδή εκείνη την εποχή προκαλούσε πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες τριγύρω και μάλιστα δόθηκαν αρκετές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε Θεσσαλούς αγρότες. Ωστόσο διαπιστώθηκε πως τα οφέλη ήταν λιγότερα από τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα που συνέβησαν λόγω της αποξήρανσης της λίμνης. Δυστυχώς ούτε η λίμνη έμεινε ανεπηρέαστη από την κακοκαιρία του 2023. Ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel η έκταση της λίμνης Κάρλας επανήλθε σε αυτή πριν την κακοκαιρία. Αναφορικά με την έκταση της λίμνης, στις 10 Οκτωβρίου 2023 αυτή ανερχόταν στα 180.000 στρέμματα, ενώ στις 14 Οκτωβρίου 2024 στα 38.000 στρέμματα (όσο ήταν δηλαδή πριν την κακοκαιρία Daniel).
11.Βελεστίνο: Ακρόπολη Αρχαίων Φερών / Μυκηναϊκοί τάφοι / Υπέρεια κρήνη- Αρχαία Πηγή
Στον Θεσσαλικό κάμπο, στην πλαγιά ενός λόφου και σε υψόμετρο 120 μέτρων είναι χτισμένο το ιστορικό Βελεστίνο στην θέση της πόλης των Αρχαίων Φερών. Τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα των Φερών που βρέθηκαν, σήμερα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου και της Αθήνας. Στο Βελεστίνο ωστόσο ο επισκέπτης θα δει τα αρχαία τείχη των Φερών, του Μυκηναϊκούς τάφους, το μνημείο στην Υπέρεια Κρήνη, το Ιερό του Θαυλίου Διός κ.α. Το Βελεστίνο είναι η γενέτειρα του λόγιου και πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ρήγα Φεραίου.
12.Πεζοπορία, αναρρίχηση & ποδήλατο βουνού
Από πεζοπορία και ποδήλατο βουνού μέχρι αναρρίχηση και canyoning η περιοχή είναι ιδανική για δραστηριότητες χειμώνα και καλοκαίρι! Η περιφερειακή ενότητα της Μαγνησίας, χαρακτηρίζεται από τα φυσικά της τοπία και αξιοθέατα που βρίσκονται στις παρυφές των βουνών. Αυτές οι εξορμήσεις με στόχο την ανακάλυψη του τόπου προσφέρει και την δυνατότητα για πεζοπορία και ποδήλατο βουνού, κάνοντας την εκδρομή σας ακόμη πιο διασκεδαστική. Αν είστε πιο τολμηροί και θέλετε να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες μπορείτε να αναρριχηθείτε στους πολυάριθμους ορεινούς όγκους!
13.Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου
Αν είστε στο Πήλιο τον χειμώνα και σας αρέσει το σκι τότε το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή των Χανίων, είναι ο καταλληλότερος προορισμός για εσάς. Μπορείτε να απολαύσετε τις στρωμένες με το κατάλευκο χιόνι πίστες κάνοντας σκι ή skateboard, με θέα τα πράσινα πεύκα που απλώνονται στο λευκό φόντο.
Η μικρή απόσταση που το χωρίζει τόσο από την Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη καθώς και τα πανέμορφα γραφικά χωριά του το καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλές, ειδικά για αρχάριους σκιέρ, λόγω του μικρού αριθμού πιστών. Επιπλέον, βρίσκεται μια ανάσα από τον Βόλο και τα φημισμένα χωριά του Πηλίου. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Βόλου το 1967, οπότε λειτούργησε και ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. Από το 1997 τη διαχείριση του κέντρου έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας (ANEM). Οι αγριολεύκες που το περιβάλλουν του χάρισαν και το όνομά τους. Την ίδια στιγμή είναι ένα μεγάλο «μπαλκόνι» με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ίσως το μοναδικό χιονοδρομικό στον κόσμο που βρίσκεται τόσο κοντά στη θάλασσα. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Πηλίου είναι οι πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις νυχτερινού σκι που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο βράδυ. Μάλιστα, είναι από τα πρώτα χιονοδρομικά που καθιέρωσαν το νυχτερινό σκι στη χώρα μας. (pelionski.gr)
- ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Από την Αθήνα 346 χιλιόµετρα / Από τη Θεσσαλονίκη 239 χλμ/ Από την Πάτρα 33 χλμ
- ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1.170μ. – 1.471μ. ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ:5 ΠΙΣΤΕΣ :8 ΜΗΚΟΣ ΠΙΣΤΩΝ: 5 χλμ.
- ΤΙΜΕΣ: ημερήσιου απεριορίστων διαδρομών: Σαββατοκύριακα: €15 – Καθημερινές: €12
14.Γαστρονομία
Στα χωριά, πρέπει να δοκιμάσετε τις τοπικές συνταγές. Από συνδυασμό απλότητας και γεύσης χαρακτηρίζονται τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής. Ξεκινώντας από την υπέροχη Βολιώτικη κοπανιστή, τα παραδοσιακά τσιτσίραβλα, οι πηλιορείτικες πίτες, οι πράσινοι βλαστοί από άγουρα φυστίκια υπό την μορφή τουρσί αλλά και οι κολιτσιάνοι, θαλασσινές ανεμώνες τηγανιτές με τραγανό κουρκούτι πρόκειται να ξεσηκώσουν τις αισθήσεις σας. Εννοείται πώς όλοι αυτοί οι εκλεκτοί μεζέδες ταιριάζουν ιδανικά με το ανεπανάληπτο Βολιώτικο τσίπουρο. Για το τέλος, αφήστε μαζί με τον καφέ σας το φιρίκι, είδος μήλου που παράγει μόνο το Πήλιο, και κάνει ένα εκπληκτικό γλυκό του κουταλιού.
15.Πήλιο διαδρομές
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τι καλύτερο από το ανακαλύψετε τα χωριά και τις ομορφιές τους οδικώς. Εδώ έχουμε δύο μοναδικές διαδρομές με αφετηρία τον Βόλο για να περιηγηθείτε στα χωριά του!
Με αφετηρία λοιπόν τον Βόλο, ακολουθούµε δύο διαφορετικές διαδροµές και…χανόµαστε στα πανέµορφα χωριά του Πηλίου! Αν σκέφτεστε και εσείς ένα roadtrip σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της χώρας, πάρτε το αυτοκινητό σας, καλή παρέα και ακολουθήστε µας!
Ακολουθώντας αυτές τις διαδρομές θα βρεθείτε σε φυσικά όµορφα µέρη, θα δείτε αξεπέραστα τοπία, θα δοκιμάσετε καλό παραδοσιακό φαγητό, τσίπουρα µε µεζέδες, θα γνωρίσετε φιλόξενους ανθρώπους και θα μείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες…
1η διαδροµή: Bόλος – Κατωχώρι – Πορταριά – Χάνια – Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου – Kισσός – Μούρεσι – Τσαγκαράδα
Ξεκινήστε από τον Βόλο µε βορειοανατολική κατεύθυνση, µε πρώτη στάση το Κατωχώρι. Το Κατωχώρι απέχει 9,6 χλµ, 19 περίπου λεπτά από το κέντρο του Βόλου. Ένα γραφικό χωριό πνιγµένο στο πράσινο, διατηρηµένο στην παραδοσιακή του µορφή. Το αειθαλές πράσινo και τα τρεχούµενα νερά θα σας µαγέψουν. Σας προτείνουµε να κάνετε ένα µεγάλο περίπατο, να χαρείτε τη φύση και να συνεχίσετε από εκεί για την Πορταριά που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, µόλις 1 χλµ. µακριά σας, περίπου 3 λεπτά.
Το «Κεφαλοχώρι» του Πηλίου, η Πορταριά, µε τα παραδοσιακά χρώµατα και την αξιόλογη τουριστική υποδοµή, το θαυµάσιο φυσικό περιβάλλον, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίµια, τις βρύσες µε τα τρεχούµενα νερά, αλλά και την µοναδική θέα στη γειτονική Μακρυνίτσα, το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, θα µαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, στην πλατεία σήµα κατατεθέν του χωριού, µε τα εντυπωσιακά πλατάνια. Tip. Αγοράστε τοπικά προϊόντα (λικέρ, γλυκά του κουταλιού, ζυµαρικά κλπ) από τον γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισµό.
Συνεχίστε την εκδροµή σας από την Πορταριά για το χωριό Χάνια. Θα το βρείτε σε απόσταση 12,5 χλµ. (περίπου 19 λεπτά). Τα Χάνια, είναι ένα µέρος µαγευτικό το χειµώνα, αλλά και το καλοκαίρι, ένας µαγικός τόπος γεµάτος χρώµατα που αλλάζουν κάθε εποχή! Είναι µικρός οικισµός, σε ένα από τα υψηλότερα σηµεία του Πηλίου, χτισµένος σε υψόµετρο 1.200 µέτρων, περικυκλωµένος από δάση οξιάς, ελάτων και καστανιάς. Στο παρελθόν, ήταν σταθµός ανάπαυλας και ανεφοδιασµού των εµπόρων και των ταξιδιωτών, οι οποίοι έβρισκαν κατάλυμα στα χάνια που υπήρχαν στο χωριό, απ’ όπου προήλθε και το όνοµα του. Σήµερα, εξακολουθούν να µαγεύουν και να συγκινούν τους επισκέπτες τους, καθώς είναι µια όαση δροσιάς το καλοκαίρι και ένα καταφύγιο το χειµώνα.
Βγάλτε τις απαραίτητες φωτογραφίες και συνεχίστε για το Χιονοδροµικό κέντρο Πηλίου στο οποίο θα βρεθείτε µόλις σε 2,3 χλµ. (5 περίπου λεπτά). Βρίσκεται σε υψόµετρο 1471 µέτρων, εκπληκτικά χαµηλό υψόµετρο για χιονοδροµικό κέντρο το οποίο όµως προσδίδει ιδιαιτερότητες στη χιονόπτωση, τη µορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίµα.
Εφόσον έχετε χαρεί την επαφή σας µε τη φύση, έχετε απολαύσει το µοναδικό τοπίο και έχετε κάνει σκι (ή απλά έχετε χαλαρώσει µε ένα ζεστό ρόφηµα στο αναψυκτήριο ανανπνέοντας καθαρό αέρα), µπορείτε να συνεχίσετε τη διαδροµή σας. Επόµενη στάση, ο Κισσός, 12,1 χιλιόµετρα µακριά από το χιονοδροµικό κέντρο (21 περίπου λεπτά). Είναι ένα πανέµορφο γραφικό, παραδοσιακό χωριό, που κατά τον ιστορικό Γ. Κορδάτο, η ονοµασία του προέρχεται από την παράφραση της λέξης χρυσός. Βασικό χαρακτηριστικό του χωριού η πυκνή βλάστηση. Όλο το χωριό περιβάλλεται από καστανιές και πλατάνια, τα οποία δηµιουργούν πανέµορφα τοπία.
Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που η ιστορία της µετρά από τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου, όπως και το µικρό εκκλησιαστικό µουσείο, που στεγάζεται µέσα στην εκκλησία. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την προτοµή του Ρήγα Φερραίου, ο οποίος µαθήτευσε στη Ζαγορά και πρωτοδίδαξε στον Κισσό. Κατά την παραµονή σας στο χωριό, καθίστε σε ένα από τα µικρά παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία και δοκιµάστε νόστιµους µεζέδες, ψητά σούβλας και ντόπιο κρασί. Μην παραλείψετε να προµηθευτείτε αρωµατικά βότανα, γλυκά του κουταλιού σε διάφορες γεύσεις καθώς και φρούτα, τα οποία καλλιεργούνται και παράγονται µε παραδοσιακούς τρόπους στο Πήλιο.
Από εκεί σε απόσταση 13,2 χλµ (30 λεπτά περίπου), σας περιµένει το Μούρεσι. Χτισµένο αµφιθεατρικά, σε µια κατάφυτη περιοχή, έχει παραδοσιακά σπίτια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, κρυστάλινα τρεχούµενα νερά και µοναδική θέα στο Αιγαίο. Ο συγκεκριµένος οικισµός, γνώρισε µεγάλη ακµή το 18ο αιώνα, χάρη στη σηροτροφία (εκτροφή µεταξοσκώληκα) και τη βιοτεχνία µάλλινων επενδύσεων. Εκεί µπορείτε να συνδιάσετε µε ιδανικό τρόπο, βουνό και θάλασσα, καθώς η προνοµιακή του θέση, επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στο Χιονοδροµικό κέντρο, αλλά και σε ορισµένες από τις ωραιότερες αιγαιοπελαγίτικες ακτές της Μαγησίας. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, θα εντυπωσιαστείτε από τις τρεις θεόρατες φλαµουριές, οι οποίες σκιάζουν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Κλείνοντας το road trip σας, από το Μούρεσι, θα βρεθείτε στην πασίγνωστη Τσαγκαράδα. σε µόλις 4.3 χλµ. (9 περίπου λεπτά). Ένα χωριό χτισµένο κατά µήκος του δρόµου µε πλούσια βλάστηση, πανύψηλες καστανιές και θεόρατα πλατάνια. Αποτελείται από τέσσερις οικισµούς. Καταλαµβάνει την καταπράσινη πλαγιά από το ύψος του περιφεριακού έως το Αιγαίο, αποτελώντας ιδανικό συνδιασµό βουνού και θάλασσας. Στο χωριό θα βρείτε προσεγµένες καφετέριες, εστιατόρια και µπαρ, όπου µπορείτε να πιείτε παραδοσιακό καφέ ή ένα ποτήρι κρασί ή ακόµη να φάτε κάτι σπιτικό, µαγειρεµένο παραδοσιακά. Στην περιοχή, κατά τον περίπατό σας, µπορείτε να επισκεπτείτε το πέτρινο γεφύρι στη ρεµατιά Μηλοποτάµου, την πλατεία Αγίων Ταξιαρχών µε τη µαρµάρινη κρήνη και τις τέσσερις βρύσες.
2η διαδρομή: Βόλος – Τσαγκαράδα – Μυλοπόταμος – Μηλιές – Αγριά
Σε αυτή τη δεύτερη διαδρομή, ξεκινήστε από τον Βόλο µε µε ανατολική κατεύθυνση για Τσαγκαράδα την οποία θα συναντήσετε σε 45,5 χλµ. (1 ώρα και 15 λεπτά περίπου). Το πασίγνωστο χωριό του Πηλίου είναι φηµισµένο για τη φυσική του οµορφιά όπως και τις επιλογές που θα βρείτε για καφέ, φαγητό και διαµονή ενώ είναι ιδανικό αν επιλέξετε να διανυκτερεύσετε.
Από την Τσαγκαράδα συνεχίστε νότια για το χωριό Μυλοπόταμος, που απέχει περίπου 13 λεπτά (5,9 χλµ), και είναι ένας ακόµα ονειρεµένο προορισµός! Ο Μυλοπόταµος εκτός των άλλων φηµίζεται για τη µαγευτική του παραλία. Γραφική, µε βότσαλα, άµµο και µικρές πετρούλες και στο µέσον της κόβεται από ένα βράχο. Για να φτάσετε όµως στην παραλία και να αντικρίσετε αυτή τη µοναδική θέα, πρέπει παρκάρετε αρκετά µακριά και κατεβείτε στην παραλία µε τα πόδια. Το beach – bar που βρίσκεται σχεδόν µέσα στο βράχο, θα σας ξεδιψάσει και θα σας χαρίσει στιγµές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς! Αυτό βέβαια αν βρεθείτε εδώ άνοιξη ή καλοκαίρι.
Από τον Μυλοπόταµο µε νοτιοδυτική κατεύθυνση σε 28 χλµ., (46 περίπου λεπτά) θα συναντήσετε το όµορφο χωριό Μηλιές. Λέγεται πως το χωριό ιδρύθηκε από τους κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις πειρατών. Γι’αυτό το λόγο και η θέση του χωριού είναι τέτοια, ώστε να µη βλέπει τη θάλασσα, αλλά και να µη φαίνεται το χωριό από αυτή. Αυτό το γραφικό χωριό, έχει και ως αφετηρία του ο «Μουτζούρης», το µικρό τρενάκι, που περνά µέσα από µια όµορφη καταπράσινη διαδροµή και φτάνει έως τα Άνω Λεχώνια.
Οι Μηλιές, είναι ένα χωριό µε µακρά ιστορία. Ήταν κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, καθώς και πνευµατική εστία της εποχής. Η κεντρική πλατεία του χωριού, θεωρείται σηµείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Περιµετρικά της, βρίσκονται σπουδαία κτίρια της ιστορίας και του πολιτισµού, που αξίζει να τα δείτε, όση ώρα διαρκέσει η επίσκεψή σας στο χωριό.
Σε µικρή απόσταση από τις Μηλιές σε 20,1 χλµ (29 λεπτά περίπου) θα βρεθείτε στην Αγριά. Μια σύγχρονη, δυναµική κωµόπολη, που σφύζει από ζωή όλο το χρόνο. Τα αναρίθµητα παραλιακά ταβερνάκια, τα τσιπουράδικα και τα καφέ, θα σας προσφέρουν µοναδικές γευστικές απολαύσεις και στιγµές χαλάρωσης. Εάν βρεθείτε στην Αγριά καλοκαιρινή περίοδο, µην παραλείψετε να πάτε στις πολιτιστικές – καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κυρίως, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας, στο οποίο συµµετέχουν σολίστ από όλο τον κόσµο! Θεσµός επίσης έχει γίνει και η «Ψαράδικη Βραδιά», όπου προσφέρονται στους επισκέπτες άφθονα ψάρια, σε ένα γλέντι µε παραδοσιακές ορχήστρες, έως τις πρωινές ώρες. Αξίζει επίσης να επισκεπτείτε, αναξάρτητα από την περίοδο, το ξωκλήσι του Τιµίου Σταυρού, µε το ξυλόγλυπτο τέµπλο και το εκκλησάκι της Παναγιάς που είναι χτισµένο πάνω σε βράχο.
Δείτε επίσης