Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024
32.8 C
Athens
ΑρχικήFood & TravelΤι και πού να φάτε στη Μπολόνια

Τι και πού να φάτε στη Μπολόνια

Ανεξάρτητα από το πού ταξιδεύετε στην όμορφη Ιταλία, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό. Από βορρά προς νότο δεν θα σας λείψει το ωραίο, φρέσκο ιταλικό ​​φαγητό για να δοκιμάσετε, αλλά αν είστε καλοφαγάς, υπάρχει μια περιοχή που βρίσκεται πάνω από τις υπόλοιπες όσον αφορά τη γαστρονομική υπεροχή: η περιοχή Emilia-Romagna στην Βόρεια Ιταλία με πρωτεύουσα τη Μπολόνια.

Αυτή η περιοχή, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Φλωρεντίας και νότια του Μιλάνου και της Βενετίας, είναι η γενέτειρα ορισμένων από τις καλύτερες εξαγωγές τροφίμων (και ποτών) της Ιταλίας. Για παράδειγμα, αγαπημένα όπως το Parmigiano Reggiano, το βαλσάμικο ξύδι και το Prosciutto di Parma αποκαλούν την Emilia-Romagna σπίτι. Ένα εύκολο ημερήσιο ταξίδι από τη Φλωρεντία ή ένα ταξίδι μόνο του, η επίσκεψη στη Μπολόνια της Ιταλίας είναι σίγουρα κάτι που θα θέλετε να προσθέσετε στην ιταλική λίστα.

- Advertisement -

Αν και μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε το ιταλικό φαγητό λόγω της διεθνούς δημοτικότητάς του και της ευκολίας να βρείτε ένα ιταλικό εστιατόριο οπουδήποτε στον κόσμο, αυτό που έχετε φάει στο εξωτερικό δεν συγκρίνεται με αυτό που θα μπορείτε να απολαύσετε ενώ βρίσκεστε πραγματικά στη χώρα, ιδιαίτερα στη Μπολόνια.
Η Μπολόνια, η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα στην περιοχή Emilia-Romagna, αναφέρεται συχνά ως η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Αν και είναι δύσκολο να περιοριστεί το καλύτερο φαγητό στη Μπολόνια -μάλλον πρέπει να δοκιμάσετε τα πάντα-, εδώ φτιάξαμε μια λίστα γεμάτη από τα αγαπημένα πιάτα και προϊόντα της Μπολόνια. Τι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε όταν βρεθείτε στην πόλη!

Αν ταξιδεύετε στη Μπολόνια, εδώ θα δείτε 9 κλασικά φαγητά και ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε αλλά και τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης στα οποία θα τα δοκιμάσετε.

Μορταδέλα

Το πιο διάσημο από τα κρέατα της Μπολόνια, η μορταδέλα είναι ένα νοστιμότατο αλλαντικό που συνήθως έχει λίπος και συχνά περιέχει και φιστίκι. Αυτή την απλή λιχουδιά μπορείτε να την απολαύσετε με πολλούς τρόπους: μόνη της, με crescentina fritta (τοπικό τηγανητό ψωμί), σε tigelle (ένα μικρό σάντουιτς, παρόμοιο με ένα αγγλικό μάφιν) ή σε ένα σάντουιτς.

Όλοι οι τρόποι είναι νόστιμοι και θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε γιατί τρώτε οποιοδήποτε άλλο αλλαντικό αντί αυτού!

Μορταδέλα Μπολόνια

Πού να φάτε Mortadella στη Μπολόνια

Ενώ η μορταδέλα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πράγμα που μπορεί κανείς να βρει οπουδήποτε στην πόλη, μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στη Μπολόνια της Ιταλίας για να απολαύσετε αλλαντικά είναι:

  • Επισκεφτείτε το Salumeria Simoni (Via Drapperie) για να πάρετε φρέσκα κομμάτια απευθείας από τον πάγκο των ντελικατέσεν
  • Polpette e Crescentine στο Mercato delle Erbe για να το δοκιμάσετε με crescentina fritta
  • Σταθείτε στη μεγάλη ουρά για μεσημεριανό γεύμα στο Mo Mortadella Lab (Via de’ Monari) για να δοκιμάσετε ένα νόστιμο σάντουιτς με μορταδέλα.

Tagliatelle al Ragu

Εάν πρέπει να φάτε ένα πράγμα στη Μπολόνια, αυτό πρέπει να είναι ταλιατέλες αλ ράγκου (ή όπως συνήθως αναφέρεται «μπολονέζ»). Κάθε trattoria , osteria και ristorante στην πόλη έχουν αυτό το πιάτο στο μενού τους. Σε κάθε ευκαιρία να το παραγγέλνετε!

ταλιατέλες ραγού - Μπολόνια

Εύκολα ένα από τα καλύτερα φαγητά της Μπολόνια, δεν θα χορταίνετε αυτή την πλούσια σάλτσα με κρέας ράγκου σε συνδυασμό με φρεσκοφτιαγμένες ταλιατέλες και από πάνω τριμμένη Parmigiano Reggiano…

Απλώς κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και φάτε παραδοσιακή μπολονέζ ενώ βρίσκεστε στην πόλη.

Πού να φάτε Tagliatelle al Ragu στη Μπολόνια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα το βρείτε στο μενού σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια της Μπολόνια. Γενικά δεν μπορείς να κάνεις λάθος πουθενά, αλλά το Da Bertino (Via delle Lame) είναι από τα καλύτερα γιατί είναι ένα παραδοσιακό, οικογενειακά διοικούμενο και μη τουριστικό εστιατόριο που σερβίρει ένα από τα καλύτερα Tagliatelle al Ragu που θα δοκιμάσετε ποτέ.

Τορτελίνι

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ένα πράγμα: τα tortellini είναι μικρά, γεμιστά, ζυμαρικά σε σχήμα μισοφέγγαρου (περίπου στο μέγεθος ενός τετάρτου), ενώ τα τορτελόνι είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα τορτελίνια είναι πανταχού παρόντα στη Μπολόνια και είναι συνήθως γεμιστά με κρέας και τυριά, συνηθέστερα ζαμπόν. Μπορείτε να τα βρείτε σερβιρισμένα με δύο διαφορετικούς τρόπους: σε brodo (ζωμός βοείου κρέατος) και σε σάλτσα κρέμας parmigiano.

Τορτελίνι σε ζωμό, Μπολόνια
Tortellini in broth

Συνιστώ να δοκιμάσετε και τα δύο για να μάθετε ποιο από αυτά τα παραδοσιακά είδη ζυμαρικών προτιμάτε.

Πού να φάτε τορτελίνι στη Μπολόνια

Αν και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε τορτελίνια σε πολλά μενού στα εστιατόρια της Μπολόνια, ένα εξαιρετικό μέρος για να φάτε σαν ντόπιοι είναι το Da Cesari.
Το Da Cesari (Via de’ Carbonesi) είναι οικογενειακό εστιατόριο στη Μπολόνια, με υπέροχη σπιτική ατμόσφαιρα που σερβίρει νόστιμα αγαπημένα μπολονέζικα πιάτα, όπως τορτελίνια στο μπρόντο. Επειδή αυτό είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στη Μπολόνια, κάντε κράτηση εκ των προτέρων.

Τορτελόνι

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα τορτελόνια είναι γεμιστά ζυμαρικά που είναι βασικά τα μεγαλύτερα ξαδέρφια των τορτελίνι (παρόμοια σε μέγεθος με τα ραβιόλια). Τα τορτελόνια συνήθως γεμίζονται με ρικότα και σπανάκι και συχνά σερβίρονται σε σάλτσα από βούτυρο (burro) και φασκόμηλο (salvia).

τορτελόνι -Μπολόνια

Επίσης, αν είστε χορτοφάγος αλλά θέλετε να απολαύσετε παραδοσιακό φαγητό της Μπολόνια, τα τορτελόνια είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτά τα φρέσκα ζυμαρικά είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα της Μπολόνια.

Πού να φάτε τορτελόνι στη Μπολόνια

Το Ragū (Via Goito) είναι η απάντηση της Μπολόνια για fast-casual ιταλικό φαγητό. Και παρόλο που μπορεί να είστε δύσπιστοι ως προς την ποιότητα ενός μέρους που φαίνεται τόσο μοντέρνο να ξέρετε ότι αυτό το μέρος παρέχει την ίδια νόστιμη ποιότητα που θα περιμένατε από μια παραδοσιακή τρατορία οικιακού στυλ. Σημειώστε ότι σερβίρουν επίσης balanzoni με γέμιση ρικότα, το οποίο είναι ουσιαστικά το ίδιο με το τορτελόνι.

Λαζάνια

Το να τρώτε λαζάνια στη γενέτειρά τους, τη Μπολόνια, έχει κάποιες “συνέπειες”: δεν θα μπορέσετε ποτέ ξανά να εκτιμήσετε πραγματικά τα λαζάνια στην πολιτεία. Είναι τόσο καλό.

Λαζάνια - Μπολόνια

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε ότι τα λαζάνια δεν είναι αρκετά μοναδικά, καθώς πιθανότατα τα έχετε φάει αμέτρητες φορές στη ζωή σας, το φαγητό στη Μπολόνια είναι διαφορετικό και τα λαζάνια σίγουρα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Πού να φάτε λαζάνια στη Μπολόνια

Το La Taverna di Roberto (Via S. Vitale) φτιάχνει ένα από τα καλύτερα ragùs της πόλης, και μπορείτε να το απολαύσετε τόσο με ταλιατέλες al ragù όσο και με λαζάνια.

Cotoletta alla Bolognese

Μια λιγότερο γνωστή σπεσιαλιτέ της περιοχής, η cotoletta alla Bolognese είναι μια παναρισμένη και τηγανητή μοσχαρίσια κοτολέτα που καλύπτεται με μια στρώση ζαμπόν Πάρμα και μια στρώση τυριού, η οποία στη συνέχεια ψήνεται μέχρι το τυρί να λιώσει.

Cotoletta alla Bolognese

Μια εναλλακτική στα ζυμαρικά, αυτό το παραδοσιακό φαγητό της Μπολόνια δεν είναι σίγουρα μια ελαφριά επιλογή. Είναι ένα βαρύ πιάτο που όμως έχει πολύ καλύτερη γεύση από ό,τι φαίνεται! Θυμίζει κάπως κοτόπουλο cordon bleu, αλλά πολύ καλύτερο!

Πού να φάτε Cotoletta alla Bolognese στη Μπολόνια

Αν και θα το βρείτε σε πολλά παραδοσιακά μενού, το Scalinatella (Via Caduti di Cefalonia) είναι ένα χαριτωμένο εστιατόριο που σερβίρει μια εξαιρετική εκδοχή του πιάτου.

Gelato

Εντάξει, ίσως το gelato να μην είναι εγγενές στη Μπολόνια (η κοντινή Φλωρεντία διεκδικεί αυτόν τον τίτλο), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Μπολόνια δεν το έχουν τελειοποιήσει. Ίσως μάλιστα στη Μπολόνια φάτε το καλύτερο gelato στην Ιταλία!

gelato Μπολόνια

Μερικές συμβουλές σχετικά με το gelato γενικά: αν και οι σωροί από έντονα χρώματα gelato μπορεί να είναι αισθητικά ευχάριστες, αυτό σημαίνει γενικά ότι το gelato είναι χαμηλότερης ποιότητας (και προσπαθεί να προσελκύσει τους τουρίστες). Αντίθετα, αναζητήστε μέρη με απλά μεταλλικά δοχεία, καθώς αυτά τείνουν να είναι πιο αυθεντικά (και πιο νόστιμα!).

Πού να φάτε Gelato στη Μπολόνια

Εξαιρετικό gelato στη Μπολόνια (και στην Ιταλία) θα βρείτε στην Cremeria La Vecchia Stalla (Via Santo Stefano). Όλες οι γεύσεις είναι ωραίες αλλά δοκιμάστε το φιστίκι και το φουντούκι.

Λίγο πιο κάτω στη Via Santo Stefano βρίσκεται το Cremeria Santo Stefano , μια άλλη εξαιρετική επιλογή.

Τα καλύτερα ποτά για να δοκιμάσετε στη Μπολόνια

Κάθε καλός οδηγός καλοφαγάδων θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρει μερικά παραδοσιακά ποτά που θα συνοδεύουν το γεύμα σας. Αν και η Ιταλία είναι γνωστή για μερικά από τα καλύτερα φαγητά στον πλανήτη, οι Ιταλοί ξέρουν επίσης πώς να πίνουν.

Lambrusco

Φυσικά, αυτή είναι τελικά η Ιταλία, οπότε χρειάζεστε λίγο κρασί για να απολαύσετε με όλο αυτό το καλό φαγητό. Το πιο διάσημο κρασί της Emilia-Romagna είναι το Lambrusco, ένα παγωμένο και ημι-αφρώδες ( frizzante ) κόκκινο κρασί που παρασκευάζεται από τα ομώνυμα σταφύλια. Συνδυάζεται υπέροχα με όλα σχεδόν τα φαγητά που αναφέρθηκαν παραπάνω ή μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του.

Πού να πιείτε Lambrusco στη Μπολόνια

Το La Prosciutteria (Via Guglielmo Oberdan), προσφέρει μια ζωντανή ατμόσφαιρα για να απολαύσετε ένα ποτήρι (ή ένα μπουκάλι) αφρώδες Lambrusco μαζί με μερικά νόστιμα πλατό κρεάτων και τυριών.

Pignoletto

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το prosecco (την ιταλική εκδοχή του αφρώδους κρασιού), αλλά έχετε ακούσει για το μικρό του αδερφάκι, το pignoletto; Αυτή η λιγότερο γνωστή ποικιλία ξηρού λευκού κρασιού μπορεί να βρεθεί σε τρεις μορφές:

  • Φέρμο
  • Spumante (αφρώδες)
  • Frizzante (ημι-αφρώδες)

Το Frizzante είναι το πιο δημοφιλές καθώς έχει πιο μαλακές, πιο στρογγυλεμένες φυσαλίδες από ό, τι μπορείτε να βρείτε σε ένα spumante prosecco. Απολαύστε το σερβιρισμένο με το γεύμα σας ή μόνο του μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.

Pignoletto

Πού να πιείτε Pignoletto στη Μπολόνια

Το Osteria del Sole (Vicolo Ranocchi) είναι ένα μοναδικό μπαρ! Αυτό το μπαρ κρασιού BYOF (φέρτε το δικό σας φαγητό) υπάρχει από τον 15ο αιώνα και από τότε παραμένει σχετικά αμετάβλητο. Οι τοίχοι είναι επιχρισμένοι με φωτογραφίες και αναμνηστικά που συλλέγονται ανά τους αιώνες, και η τοπική ατμόσφαιρα καθιστά μια αξέχαστη στάση για να απολαύσετε ένα ποτήρι pignoletto frizzante.

Συμβουλές για να απολαύσετε τη μαγειρική σκηνή της Μπολόνια

Ντελικατέσεν στη Μπολόνια

Αν θέλετε πραγματικά να φάτε σαν ντόπιοι και να απολαύσετε το πιο νόστιμο και μοναδικό φαγητό στη Μπολόνια, είστε σε καλό δρόμο. Τώρα γνωρίζετε το φαγητό στη Μπολόνια που πρέπει να δοκιμάσετε και τα καλύτερα εστιατόρια που μπορείτε να τα δοκιμάσετε όλα.

Πριν επισκεφτείτε τη Μπολόνια και γνωρίσετε τη γαστρονομική της σκηνή εδώ μερικές πιο γενικές σημειώσεις για την κουλτούρα του φαγητού στην πόλη!

Μπολόνια φαγητό

Απολαμβάνοντας ένα απλό πρωινό

Όπως στα περισσότερα μέρη της Ιταλίας, το πρωινό είναι αρκετά απλό στη Μπολόνια. Επισκεφθείτε ένα κοντινό καφέ («μπαρ») για ένα εσπρέσο ή καπουτσίνο.

Προσοχή: μην παραγγείλετε απλά “latte”, καθώς latte σημαίνει απλώς γάλα στα ιταλικά!

Συνδυάστε τον καφέ σας με μια ζύμη όπως ένα κορνέτο (κρουασάν) γεμιστό με κρέμα φιστίκι και αυτό είναι ό,τι χρειάζεστε για ένα αυθεντικό ιταλικό πρωινό.

Πότε να καθίσετε για το μεσημεριανό σας

Τα περισσότερα μέρη ανοίγουν για μεσημεριανό γεύμα γύρω στις 12-13:00, κλείνουν γύρω στις 3-4 μ.μ. και ανοίγουν ξανά για δείπνο αργότερα το βράδυ. Να θυμάστε ότι το κρασί είναι απολύτως αποδεκτό να πίνετε στο μεσημεριανό γεύμα!

Aperitivo

Αυτό δεν είναι προαιρετικό! Στην Ιταλία, το apertivo είναι ένα ποτό πριν το γεύμα. Ίσως λόγω του μεγάλου φοιτητικού πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, αυτή η πόλη έχει μια ισχυρή κουλτούρα γύρω από το aperitivo και ξεκινάει γύρω στις 7 μ.μ. Απολαύστε ένα aperol spritz ή negroni al fresco στην Piazza Santo Stefano ή στο δρόμο πίσω από το Mercato delle Erbe.

Ιταλικό aperitivo

Ετοιμαστείτε για ένα δείπνο αργά

Ενώ τα εστιατόρια γενικά ανοίγουν γύρω στις 7-8 μ.μ., η ώρα αιχμής για φαγητό στη Μπολόνια είναι 21:00. Προσπαθήστε να κάνετε κράτηση, εάν θέλετε να φάτε σε εστιατόρια τις ώρες αιχμής.

Και μην ξεχάσετε να ολοκληρώσετε το γεύμα σας με ένα άλλο καφέ, με τον αληθινό ιταλικό τρόπο!

Αν δοκιμάσετε όλες αυτές τις ιταλικές λιχουδιές στη Μπολόνια, είναι σίγουρο ότι θα έχετε ένα φανταστικό ταξίδι (και ένα πολύ χαρούμενο στομάχι…). Αν και δεν είναι το καλύτερο μέρος για να φάτε θαλασσινά, θα είστε ένας χαρούμενος τουρίστας με την ποσότητα αλλαντικών, τυριών, φρέσκων χειροποίητων ζυμαρικών και νόστιμου παγωτού αλλά και κρασιού στο τέλος που τα συμπληρώνει όλα!

Απλώς θυμηθείτε, αν όλα τα άλλα αποτύχουν, η πίτσα είναι μια φανταστική επιλογή οπουδήποτε στην Ιταλία!

Εάν θέλετε να εμβαθύνετε λίγο στην πλούσια γαστρονομική κουλτούρα αυτής της περιοχής, μπορείτε να έχετε μια μοναδική εμπειρία που σχετίζεται με το φαγητό κατά την επίσκεψή σας. Υπάρχουν πολλές γαστρονομικές εκδρομές και μαθήματα μαγειρικής που σας δίνουν μια ακόμη μεγαλύτερη εκτίμηση για τη γαστρονομία της περιοχής Emilia-Romagna.

Καλή όρεξη!

Photo: shutterstock

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,250LikesΚάντε Like
89,459 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ