Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens
HomeTravel NewsΤι είναι το «Temple Run Challenge» και γιατί το καταδικάζουν οι περιβαλλοντολόγοι;

Τι είναι το «Temple Run Challenge» και γιατί το καταδικάζουν οι περιβαλλοντολόγοι;

Αν ανατρέξουμε πίσω στο 2012 – τότε που το Λονδίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες -, θα θυμάστε το Gangnam Style, και αν χρησιμοποιούσατε smartphone τότε, πιθανότατα θα είχατε δοκιμάσει το Temple Run. Όσο απλό και αν ήταν αυτό το παιχνίδι, ήταν αρκετά εθιστικό, και 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το παιχνίδι έχει επανέλθει… στην πραγματική ζωή.

Σήμερα, ένας υπαρκτός ναός στην Καμπότζη – ο Άνγκορ Βατ, το μεγαλύτερο συγκρότημα ναών στον κόσμο – έχει γίνει το σκηνικό μιας τάσης στο TikTok, όπου οι δημιουργοί περιεχομένου τρέχουν, πηδούν και (προσπαθούν να) γλιστρούν μέσα από τις δομές, προσποιούμενοι ότι παίζουν το «Temple Run στην πραγματική ζωή», μιμούμενοι τις κινήσεις του παιχνιδιού.

- Advertisement -
@unemployedginge Temple Run in real life🐉 Angkor Wat, Cambodia🇰🇭 #travel #travelling #solo #backpacking #fyp #adventure #solotravel #foryoupage #cambodia #seasia #hitchhiking #foryou #templerun ♬ original sound – Apollo_tee2.0

Τα βίντεο κερδίζουν εκατομμύρια προβολές, καθώς και σχόλια που επαινούν τους δημιουργούς για την προώθηση του τουρισμού στην Καμπότζη. Μπορεί να φαίνεται αθώα σαν διασκέδαση, αλλά η τάση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες σε περιβαλλοντολόγους και ακαδημαϊκούς.

Ποιες οι ενστάσεις τπεριβαλλοντολόγων και ακαδημαϊκών;

Πρώτον, με τους ανθρώπους να τρέχουν και να πηδούν στο ναό (με ηλικία περίπου 900 ετών), αυξάνεται προφανώς ο κίνδυνος να υποστούν ζημιές. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην αρχαία ιταλική πόλη Matera, όταν μια ομάδα parkour που επισκέφτηκε την πόλη τον Ιούνιο κατάφερε να αποσπάσει ένα ολόκληρο κομμάτι ενός κτιρίου.

Επιπλέον, ο ναός Άνγκορ Βατ είναι προστατευόμενο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, και αντί να to επισκεφτεί κανείς για να κάνει parkour, η UNESCO “προτρέπει τους επισκέπτες να προσεγγίζουν το χώρο με σεβασμό”.

Άνγκορ Βατ, Καμπότζη
Shutterstock

Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι, παρόλο που είναι αυτά τα βίντεο προβάλλουν τέτοια μέρη και ενισχύουν τον τουρισμό (η Καμπότζη δυσκολεύεται να επανέλθει στα επίπεδα επισκεψιμότητας προ πανδημίας), τα αρνητικά αποτελέσματα του υπερτουρισμού μπορούν να επιδεινωθούν από τάσεις όπως αυτή.

Επιπλέον, ανέφερε: “Η εμμονή με τη λήψη και δημοσίευση του τέλειου βίντεο μπορεί να αφαιρέσει από την αυθεντική εμπειρία ταξιδιού, μειώνοντας την εμπλοκή με την πολιτιστική και ιστορική σημασία ενός τόπου.” Με απλά λόγια: μην ζείτε τη ζωή σας μέσα από μια οθόνη, παιδιά.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει την έλλειψη σεβασμού, όχι μόνο για το κτίριο, αλλά και για τη σημασία του στην κληρονομιά της Καμπότζης. Ο Simon Warrack, σύμβουλος συντήρησης, δήλωσε στο Bloomberg: “Δεν είναι μόνο η πιθανή ζημιά στις πέτρες από ανθρώπους που σκοντάφτουν ή ρίχνουν πράγματα — κάτι που είναι αληθινό, αλλά είναι και η ζημιά στην πνευματική και πολιτιστική αξία των ναών.”

Οπότε, απλά ένα ακόμα επεισόδιο με τουρίστες που συμπεριφέρονται άσχημα. O ναός Άνγκορ Βατ είναι αρκετά εντυπωσιακός από μόνος του, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε άλματα μέσα σε αυτόν.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,132LikesLike
88,996 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ