Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
18.4 C
Athens
HomeTravel NewsΤι είναι οι «χρυσές βίζες» και ποιες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να...

Τι είναι οι «χρυσές βίζες» και ποιες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να τις χορηγούν;

Η Ισπανία θα μπορούσε να είναι η επόμενη χώρα της ΕΕ που θα καταπολεμήσει τις χρυσές βίζες. Με την προειδοποίηση της ΕΕ κατά της υπηκοότητας από επενδυτικά σχήματα, ορισμένοι Ισπανοί πολιτικοί προσπαθούν να τραβήξουν την πρίζα με τις χρυσές βίζες.

Η απόκτηση του δικαιώματος να ζεις και να εργάζεσαι σε άλλη χώρα μπορεί να είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα για όσους έχουν χρήματα. Οι χρυσές βίζες προσφέρουν την ευκαιρία σε πλούσιους ανθρώπους να «αγοράσουν» ουσιαστικά το δικαίωμα διαμονής – μερικές φορές χωρίς καν να χρειάζεται να ζήσουν στη χώρα. Και η δημοτικότητά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από πολιτικές αποφάσεις όπως το Brexit που μπορεί να περιορίσουν τα δικαιώματά τους.

- Advertisement -

Με το άστατο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, οι αιτήσεις για χρυσές βίζες από Αμερικανούς προβλεπόταν επίσης να αυξηθούν.

Αλλά οι χρυσές βίζες καταργούνται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη. Η Πορτογαλία τροποποίησε το σύστημά της τον Οκτώβριο, αφαιρώντας τις επενδύσεις σε ακίνητα ως βάση για αιτήσεις χρυσής βίζας με την ελπίδα να μειώσει την κερδοσκοπία ακινήτων.

Τον ίδιο μήνα, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το σύστημα χρυσής βίζας τον Ιανουάριο του 2024.

Η Ισπανία θα μπορούσε σύντομα να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η χώρα είχε ήδη προτείνει αυστηροποίηση των απαιτήσεων για τη χρυσή βίζα της νωρίτερα φέτος και τον Δεκέμβριο ο μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης στον συνασπισμό, Σουμάρ, εξέφρασε την υποστήριξή της για την κατάργηση του προγράμματος.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτά τα συστήματα χρυσών θεωρήσεων και γιατί η ΕΕ έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά τους τα τελευταία χρόνια;

Τι είναι η χρυσή βίζα;

Τα επενδυτικά προγράμματα διαμονής , γνωστά και ως «χρυσές βίζες», προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να λάβουν άδεια διαμονής για μια χώρα αγοράζοντας ένα σπίτι εκεί ή κάνοντας μια μεγάλη επένδυση ή δωρεά. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να κάνουν την απαιτούμενη επένδυση.

Υπάρχουν επίσης χρυσά διαβατήρια , γνωστά επίσημα ως υπηκοότητα από επενδυτικά προγράμματα, που επιτρέπουν στους αλλοδαπούς να αποκτήσουν υπηκοότητα χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα.

Για τις χώρες της ΕΕ, αυτό σημαίνει επίσης πρόσβαση σε πολλά από τα πλεονεκτήματα του να είναι κάτοικος του μπλοκ – συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών.

Γιατί η ΕΕ είναι ενάντια στις χρυσές βίζες και τα διαβατήρια;

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να “πωλούν ιθαγένεια” σε επενδυτές.

Αν και αυτό διαφέρει από τις χρυσές βίζες, οι οποίες προσφέρουν μόνιμη διαμονή και όχι υπηκοότητα, η έκκληση ήρθε ως μέρος μιας κίνησης για την πάταξη αυτής της συνδυασμένης βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία , υπήρχαν ανησυχίες ότι αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν επίσης από τις χώρες να ελέγξουν ξανά εάν τα άτομα που επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω του πολέμου είχαν χρυσό διαβατήριο ή βίζα που είχαν εκδώσει.
Στο παρελθόν, η ΕΕ έχει επίσης πει ότι τα συστήματα αυτού του είδους αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια , τη διαφάνεια και τις αξίες που στηρίζουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία «να απόσχει από την ανάπτυξη ενός συστήματος ιθαγένειας επενδυτών (χρυσά διαβατήρια )». Ένα τέτοιο σύστημα «θα έθετε κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη διαφθορά και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος και θα ήταν ασυμβίβαστο με τους κανόνες της ΕΕ», προειδοποίησε σε έκθεση. Η χώρα έκτοτε ανέστειλε τα σχέδιά της να εισαγάγει μια χρυσή βίζα.

Απειλές έρχονται και έξω από την ΕΕ. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναστολή της συμφωνίας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Βανουάτου λόγω κινδύνων για το χρυσό διαβατήριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καθεστώς δίνει τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτήσουν την υπηκοότητα του Βανουάτου, η οποία στη συνέχεια τους εξασφαλίζει πρόσβαση χωρίς βίζα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν .

Ποιες χώρες έχουν καταργήσει τα καθεστώτα χρυσής βίζας;

Τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσε το χρυσό σύστημα βίζας που επέτρεπε σε πλούσιους ξένους υπηκόους να εγκατασταθούν στη χώρα με αντάλλαγμα να φέρουν μέρος του πλούτου τους μαζί τους. Η απόφαση για τον τερματισμό του καθεστώτος ήρθε ως μέρος μιας κίνησης για τον περιορισμό του βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ιρλανδία απαγόρευσε επίσης το πρόγραμμα χρυσής βίζας – το Πρόγραμμα Επενδυτών Μεταναστών – το οποίο πρόσφερε ιρλανδική κατοικία σε αντάλλαγμα για δωρεά 500.000 ευρώ ή τριετή ετήσια επένδυση 1 εκατομμυρίου ευρώ στη χώρα.Η Ιρλανδία είχε ήδη αναστείλει το πρόγραμμα για τους Ρώσους πολίτες τον Μάρτιο του 2022 ως μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα για την εισβολή στην Ουκρανία. Τον επόμενο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα ήταν ευάλωτο σε φορολογικές καταχρήσεις. Η τελική απόφαση για τον τερματισμό του καθεστώτος ήταν το αποτέλεσμα διαφόρων διεθνών εκθέσεων και εσωτερικών αναθεωρήσεων.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε σχέδια για τον τερματισμό της κερδοφόρας κατοικίας της χώρας μέσω επενδυτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας για τα ακίνητα και τις τιμές ενοικίων. Μέχρι τότε, οι αλλοδαποί μπορούσαν είτε να αγοράσουν ένα ακίνητο είτε να επενδύσουν μέρος του πλούτου τους στη χώρα – γνωστές ως επενδύσεις μεταφοράς κεφαλαίου – με αντάλλαγμα την κατοικία.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2022, το πρόγραμμα απέφερε σχεδόν 398 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας LUSA.

Η Μαδέρα αντιτάχθηκε στην απόφαση να τερματιστεί η χρυσή βίζα της Πορτογαλίας με ακίνητα, η οποία έφερε πολλούς ξένους κατοίκους υψηλού εισοδήματος στην αυτόνομη περιοχή.

Από τις 6 Οκτωβρίου 2023, δεν μπορείτε πλέον να υποβάλετε αίτηση για χρυσή βίζα μέσω μιας επένδυσης σε ακίνητα στην Πορτογαλία . Ωστόσο, οι νέοι κανόνες δεν ισχύουν αναδρομικά για τους υφιστάμενους κατόχους βίζας.

Ποιες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να προσφέρουν χρυσές βίζες και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Υπάρχουν μόνο λίγα μέρη που εξακολουθούν να προσφέρουν χρυσά διαβατήρια στην ΕΕ. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Μάλτα. Εδώ, το ελάχιστο ποσό επένδυσης ξεκινά από 690.000 € και προσφέρει υπηκοότητα από 12 έως 36 μήνες.

Πολλοί άλλοι, ωστόσο, εξακολουθούν να προσφέρουν προγράμματα χρυσής βίζας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πόσο ακριβώς κοστίζει η απόκτηση διαμονής με επένδυση σε αυτές τις χώρες.

Η Ισπανία εξακολουθεί να προσφέρει χρυσή βίζα;
Η Ισπανία ξεκίνησε την κατοικία της μέσω επενδυτικού προγράμματος το 2013. Επίσης, χορηγεί άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς και τις οικογένειές τους που επενδύουν σε ακίνητα στη χώρα. Απαιτείται επένδυση 500.000 ευρώ σε ακίνητα για την απόκτηση της χρυσής βίζας, η οποία δίνει το δικαίωμα διαμονής, εργασίας και σπουδών στην Ισπανία.

Η βίζα μπορεί επίσης να αποκτηθεί με την έναρξη ορισμένων τύπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ισπανία, με μετοχές ή τραπεζικές καταθέσεις ελάχιστης αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή με επένδυση σε κρατικά ομόλογα τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί ζήτησαν να σταματήσει το σχέδιο. Τον Φεβρουάριο του 2023, το κεντροαριστερό πολιτικό κόμμα Más País κατέγραψε νομοσχέδιο για την κατάργηση ή τη δραστική τροποποίηση της κατοικίας της Ισπανίας με επενδυτικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι επηρεάζει τις τιμές των κατοικιών και δεν είναι επωφελές για την οικονομία.

Ο αρχηγός του κόμματος Iñigo Errejon, είπε στους δημοσιογράφους στις 8 Μαΐου ότι είχε επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία με το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να τερματιστεί το πρόγραμμα.

«Η ισπανική υπηκοότητα δεν μπορεί να αγοραστεί», είπε, ενώ κατηγόρησε τις χρυσές βίζες για μια «βίαιη» αύξηση των τιμών των κατοικιών που αναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους. Ο Errejon ισχυρίστηκε επίσης ότι το πρόγραμμα δεν είχε δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ανανεωμένη υποστήριξη για τον τερματισμό του καθεστώτος χρυσής βίζας της Ισπανίας ήρθε τον Δεκέμβριο από τον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας Sumar, ο οποίος θέλει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των κατοικιών.

Δεν έχει επιτευχθεί επίσημη συμφωνία για τον τερματισμό του προγράμματος, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, η Ισπανία εξετάζει αυστηρότερες απαιτήσεις για τις αιτήσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αύξηση της απαίτησης επένδυσης στο 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς οι ειδικοί στα ακίνητα πιστεύουν ότι το ελάχιστο ποσό των 500.000 ευρώ δεν επαρκεί πλέον και δεν μπορεί να θεωρηθεί η τιμή ενός πολυτελούς ακινήτου.

Το σύστημα χρυσής βίζας της Ιταλίας

Η Ιταλία είναι ένας άλλος δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να πάρουν κατοικία με επένδυση. Η χρυσή βίζα που εισήχθη το 2017 χορηγεί σε υπηκόους τρίτων χωρών άδεια διαμονής για δύο χρόνια με αντάλλαγμα μια επένδυση στην Ιταλία.

Η ελάχιστη επένδυση εδώ είναι 500.000 € που πρέπει να γίνει μέσω μιας ιταλικής περιορισμένης χώρας. Όσοι κατέχουν αυτές τις θεωρήσεις μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν την οικογένειά τους στην αίτηση και να επωφεληθούν από ειδικό φορολογικό καθεστώς. Μόλις όσοι χρησιμοποιούν το σύστημα ζήσουν στην Ιταλία για 10 χρόνια, μπορούν να δικαιούνται υπηκοότητα.

Το σύστημα χρυσής βίζας για την Ελλάδα

Η Ελλάδα προσφέρει χρυσές βίζες, με μία από τις πιο γρήγορες διαδικασίες απόκτησης διαμονής. Οι αλλοδαποί που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν άδεια εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Είχε ένα από τα χαμηλότερα όρια για επενδύσεις με μόλις 250.000 ευρώ που δαπανήθηκαν σε ακίνητα στη χώρα. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές αύξησαν αυτό το ποσό σε 500.000 ευρώ για να αυξήσουν την οικονομική προσιτότητα της ακίνητης περιουσίας για τους ντόπιους. Το νέο όριο ισχύει από την 1η Μαΐου 2023.

Αυτή η ενημέρωση θα εφαρμοστεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη, αλλά το όριο των 250 χιλιάδων ευρώ θα παραμείνει το ίδιο σε άλλες περιοχές. Οι κάτοχοι χρυσής βίζας δεν υποχρεούνται να μείνουν στην Ελλάδα για να διατηρήσουν τη βίζα τους.

Μέχρι το τέλος του 2021, η χώρα είχε δει 9.500 αιτήσεις για αυτές τις κατοικίες από επενδυτικά σχήματα, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς στην Ευρώπη.

Σύνταγμα – Διαφήμιση για χρυσή βίζα

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,046LikesLike
88,617 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ