Η Νίσυρος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα. Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων, ενώ κατά την τελευταία απογραφή (2001), ο πληθυσμός της ανερχόταν στους 948 κατοίκους.
Χώρα
Το Μανδράκι εκτός από διοικητικό κέντρο του νησιού, αποτελεί και το εμπορικό λιμάνι της Νισύρου. Τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια με τα βοτσαλωτά ψηφιδωτά, που υπάρχουν σε κάθε πλατεία του οικισμού, και τα γραφικά λευκά σπίτια με τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα που στέκουν ταλαιπωρημένα από τον «καιρό», αντικατοπτρίζουν πλήρως το παραδοσιακό ύφος ολόκληρου του νησιού. Οι λιγοστοί κάτοικοι προσπαθούν να διατηρήσουν αυτό το πρόσωπο του τόπου τους, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στην εμπορική εκμετάλλευσή του και χαρίζοντας απλόχερα την παλιά καλή φιλοξενία που ανέκαθεν χαρακτήριζε τους Δωδεκανήσιους. Αυτή η φιλοξενία και η ζεστασιά αναδύονται από κάθε γωνία του νησιού. Στα εστιατόρια και τα cafés του παραλιακού δρόμου, στα καφενεία της πλατείας Ηλικιωμένων (ή Ηλικιωμένης) με τον παχύ ίσκιο που δημιουργεί ο τεράστιος Βίκος καταμεσής, παντού ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα υποδέχονται τον επισκέπτη.
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε μία επίσκεψη στον εντυπωσιακό βράχο που υψώνεται στην άκρη του χωριού, καθώς είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρίσετε προσεγγίζοντας το λιμάνι. Στην κορυφή του υπάρχουν τα ερείπια του κάστρου των Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη και η μεγαλόπρεπη Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής, που είναι χτισμένη κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.
Αξίζει να δείτε
Πίσω από τον τεράστιο βράχο βρίσκεται η παραλία Χοχλάκοι. Ηφαιστειογενή μαύρα βότσαλα καλύπτουν την ακτή της και ο ήχος που παράγεται, καθώς η θάλασσα τα «αναδεύει», αποτυπώνεται ανεξίτηλα στη μνήμη. Αν βρεθείτε εκεί κατά τη δύση του ηλίου, τότε θα έχετε την τύχη να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που έχετε δει. Σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από το Μανδράκι υπάρχουν και τα Ιαματικά Λουτρά Μανδρακίου.
Στη Νίσυρο υπάρχουν άλλοι τρεις οικισμοί, για τους οποίους θα μπορούσαμε να πούμε ότι «ο ένας είναι η φυσική εξέλιξη του άλλου» κατά το πέρασμα των χρόνων. Ο παλαιότερος, λοιπόν, είναι ο ορεινός Εμπορειός, που βρίσκεται χτισμένος σε μία κατάφυτη περιοχή, στο κέντρο του νησιού. Αν και είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος, και τα περισσότερα κτήρια ερειπωμένα, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι κάποτε ήταν κεφαλοχώρι, λόγω των αρχοντόσπιτων που διασώζονται.
Γερμανικός τουρισμός: Αυξάνεται η ζήτηση για διακοπές σε εξοχική κατοικία
Ο τελευταίος οικισμός, αλλά και ο πιο πρόσφατα χτισμένος, είναι οι Πάλλοι. Εκτός των άλλων είναι και ο πιο κοντινός στο Μανδράκι, ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι με λιμανάκι, όπου μπορούν να δένουν καΐκια αλλά και μικρά ιδιωτικά σκάφη. Κατά μήκος του υπάρχουν ταβέρνες για φρέσκο ψάρι και ούζο ιδανικά για πολύωρες «ρέγουλες» πλάι στο Αιγαίο. Στους Πάλλους βρίσκονται και τα Ιπποκράτεια Λουτρά που φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, καθώς και οι πιο αξιόλογες παραλίες του νησιού, οι Λυές και η Παχιά Άμμος. Για τη δεύτερη θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου δέκα λεπτά σε ένα μικρό μονοπάτι στην πλαγιά του λόφου, αλλά αξίζει τον κόπο.
Παραλίες
Oι παραλίες του νησιού είναι οι εξής τρεις: η Aσπρη (νισυριώτικο χιούμορ) μεταξύ Λουτρών και Πάλων, οι Λιές, μια τεράστια παραλία μετά τους Πάλους με τόπους τόπους άμμο και βότσαλο και τέλος, η Παχιά μετά τις Λιές με δεκάλεπτο περπάτημα, που είναι και η πιο ωραία του νησιού, με παχιά σκούρα άμμο και βαθιά νερά. Aλλα μέρη για να κολυμπήσετε είναι οι Χοχλάκοι, η Αγ. Ειρήνη (μόνο με τζιπ ή μηχανή κρος με καλό οδηγό) και το Αυλάκι. Στο μικρό νησάκι Γιαλί, στο οποίο μπορείτε να πάτε διά θαλάσσης μιας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μανδράκι, θα βρείτε τις παραλίες της Eυαγγελίστριας, το Παλαιόκαστρο και τα Pωμαϊκά Λουτρά. Kαι οι τρεις παραλίες έχουν σχηματιστεί από την εξόρυξη της ελαφρόπετρας.