Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του πρώτου συρμού του Μετρό Θεσσαλονίκης, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην πορεία κατασκευής του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού έργου για την πόλη.
Μιλώντας στο ypodomes.com o Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καθηγητής κ.Γιάννης Μυλόπουλος σημείωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τον πρώτο “ιταλικό” συρμό από το εργοστάσιο της Hitachi στην Ιταλία.
Ο πρώτος συρμός (που περιλαμβάνει 4 βαγόνια) θα φορτωθεί σε πλοίο το οποίο θα τον φέρει μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από εκεί θα τον παραλάβουν δύο τράκτορες 30 μέτρων ο καθένας και θα τον οδηγήσουν στην Θεσσαλονίκη, στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 16η Μαϊου, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει.
Στο Αμαξοστάσιο έχει στηθεί ειδική ράμπα που θα “υποδεχθεί” το συρμό και ακολούθως θα συναρμολογηθεί στην κανονική του, τελική μορφή. Στη συνέχεια όπως αποκάλυψε ο κ.Μυλόπουλος στο ypodomes.com θα γίνουν κάποιες δοκιμές του συρμού μέσα στο χώρο του αμαξοστασίου και μόλις ολοκληρωθεί το στρώσιμο των γραμμών, αλλά και η τρίτη γραμμή που θα δώσει ρεύμα, τότε θα αρχίσουν και τα δοκιμαστικά δρομολόγια, τα οποία θα είναι εξαντλητικά και για αρκετούς μήνες καθώς είναι ένα ολοκαίνουργιο σύστημα και όχι συμπλήρωμα (επεκτάσεις δηλαδή) όπως είναι στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα συστήματα του κέντρου ελέγχου, των σταθμών, των συρμών και των γραμμών για να τελειοποιηθεί η λειτουργία του και τότε, περίπου τον Νοέμβριο του 2020 να δοθεί σε εμπορική λειτουργία.
“Με την άφιξη του πρώτου συρμού, κλείνει η περίοδος των κατασκευών και περνάμε στην προετοιμασία έναρξης της λειτουργίας. Θα είναι μία πολλή σημαντική στιγμή για το Μετρό και τη Θεσσαλονίκη” σημειώνει ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό και συμπληρώνει πως “με τους σταθμούς έναν-έναν να ολοκληρώνονται στα έργα πολιτικού μηχανικού, το βάρος πέφτει στην ολοκλήρωση των Η/Μ, των συστημάτων, το CBTC, των θυρών ασφαλείας που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά στην έναρξη”.
Παραδίδονται δύο ακόμα σταθμοί
Οι σταθμοί που θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα είναι ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, στις 20 Μαϊου και ΠΑΠΑΦΗ. Έχει ήδη προηγηθεί ο σταθμός ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ. Στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ξεκίνησαν οι κατασκευές για την πλάκα οροφής και η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στη νότια πλευρά και μοιραία η ομώνυμη οδός “μίκρυνε” λόγω του εργοταξίου, αφήνοντας για τους οδηγούς μία λωρίδα.
Η Κοπεγχάγη δείχνει το… δρόμο στη Θεσσαλονίκη
Στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη λειτουργεί το “δίδυμο” σύστημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Εκεί ήδη λειτουργούν 2 γραμμές (με την ίδια φιλοσοφία του Μετρό Θεσσαλονίκης, δηλαδή μία βασική γραμμή με δύο διαφορετικές απολήξεις). Τώρα αναμένεται να λειτουργήσει και ακόμα μία, κυκλική γραμμή, που θα συμπληρώσει το δίκτυο της πόλης, κάπου μέσα στο Φθινόπωρο.
Τις εργασίες προετοιμασίας και δοκιμαστικών δρομολογίων παρακολούθησε πριν απο λίγες μέρες ο κ.Μυλόπουλος μαζί με στελέχη της Αττικό Μετρό. Διεξήχθησαν ασκήσεις και δοκιμαστικά δρομολόγια και ενημερώθηκαν για το πως αντιμετωπίστηκαν τα διάφορα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την περίοδο της κατασκευής και της προετοιμασίας και η τεχνογνωσία θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.
Οι επεκτάσεις και το μέλλον του δικτύου
Ενδιαφέρον έχει όμως και η συνέχεια. Όπως είπε στο ypodomes ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, ξεκινούν οι οριστικές μελέτες για τις επεκτάσεις προς τα Δυτικά και το Αεροδρόμιο. Στόχος είναι τα δύο έργα να ωριμάσουν μέχρι την έναρξη του επόμενου ΕΣΠΑ (2021-2027) προκειμένου να τραβήξουν χρηματοδότηση και να υλοποιηθούν.
Παράλληλα, όπως σας αναφέραμε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινά η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό για το μέλλον του δικτύου που θα έχει ως βάση το δίκτυο με τις δύο φάσεις (το αρχικό και τις επεκτάσεις προς δυτικά και αεροδρόμιο) και με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2040 θα μελετήσει τις ανάγκες της πόλης. Το παράδοξο σε όλο αυτό είναι πως η σχετική μελέτη θα έπρεπε κανονικά να έχει γίνει 20 χρόνια πριν, όταν σχεδιαζόταν ο διαγωνισμός για τη βασική γραμμή. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως η πόλη δεν έχει καν Ρυθμιστικό Σχέδιο καθώς μία απόπειρα που είχε γίνει το 2013 να κατατεθεί, είχε πέσει στην περίοδο της σφοδρής κρίσης με αποτέλεσμα να ξεχαστεί από τότε τελείως και η πόλη να κινείται χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Πηγή: ypodomes.com
Διαβάστε επίσης: